Υπουργός Οικονομικών του Πακιστάν: Καμία νομιμοποίηση για τα κρυπτονομίσματα

Konstantinos
18 Μαΐου 2023
1097 Views
Πακ. crypto

Η Πακιστανή υπουργός Οικονομικών και Εσόδων, Aisha Ghaus Pasha, έκανε μια αποφασιστική ανακοίνωση σε συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικών και Εσόδων της Γερουσίας στις 16 Μαΐου, σύμφωνα με πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι το Πακιστάν θα απαγορεύσει όλες τις υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων που λειτουργούν εντός της χώρας και δήλωσε κατηγορηματικά ότι το εμπόριο κρυπτονομισμάτων δεν θα νομιμοποιηθεί ποτέ. Αυτή η απόφαση έχει συγκεντρώσει υποστήριξη από άλλους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Sohail Jawad, του Διευθυντή της Κρατικής Τράπεζας του Πακιστάν (SBP). Αλλά και μεγάλη δυσαρέσκεια στην Πακιστανική crypto κοινότητα.

Ιστορικό και συμμόρφωση με την FATF

Η κίνηση για την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων καθοδηγείται από την επιθυμία του Πακιστάν να κρατήσει μία καλή στάση προς τα έξω, ιδιαίτερα μετά την απομάκρυνσή του από τη γκρίζα λίστα του Financial Action Task Force (FATF) τον Οκτώβριο. Η γκρίζα λίστα της FATF περιλαμβάνει χώρες που ο οργανισμός θεωρεί ανεπαρκείς σε μέτρα κατά του ξεπλύματος χρήματος (AML) και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (CTF), αλλά εργάζονται ενεργά για να διορθώσουν τις ελλείψεις τους. Μία από τις απαιτήσεις που έθεσε η FATF για τη διαγραφή του Πακιστάν από τη λίστα ήταν η απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων.

Κυβερνητική δράση και νομοθεσία

Για να συμμορφωθούν με την εντολή της FATF, η Κρατική Τράπεζα του Πακιστάν (SBP) και το Υπουργείο Πληροφοριών και Τεχνολογίας συνεργάζονται για τη σύνταξη της απαραίτητης νομοθεσίας για την επιβολή της απαγόρευσης. Αυτή η κίνηση προκάλεσε έντονη αποδοκιμασία από την κοινότητα κρυπτονομισμάτων του Πακιστάν, με πολλούς να εκφράζουν ανησυχίες για την εστίαση της κυβέρνησης και τον πιθανό αντίκτυπο σε άτομα που έχουν βρει οικονομικές ευκαιρίες μέσω των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων.

Αντίδραση και προβληματισμοί του κοινού

Διάφορα μέλη της πακιστανικής κοινότητας Crypto στο Twitter έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην επικείμενη απαγόρευση. Υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση απατών και δόλιων εφαρμογών αντί να απαγορεύει εντελώς τα κρυπτονομίσματα. Επιπλέον, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων θα στερήσει από πολλά φτωχά άτομα στο Πακιστάν μια πιθανή πηγή εισοδήματος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ευρήματα της FATF έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν τις κυβερνητικές και εταιρικές πολιτικές παγκοσμίως και το Πακιστάν, που επί του παρόντος συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις για τη διάσωση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μπορεί να δώσει προτεραιότητα σε μια θετική έκθεση από τη FATF.

Υιοθέτηση crypto και μελλοντικές πρωτοβουλίες

Παρά την αντίθεση της κυβέρνησης στα κρυπτονομίσματα, το Πακιστάν έχει γίνει μάρτυρας σημαντικής υιοθέτησης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, με Πακιστανούς πολίτες να κατέχουν κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κρατική Τράπεζα του Πακιστάν υποστηρίζει την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων από τον Ιανουάριο, υποδηλώνοντας μια μακρά  στάση απέναντι σε αυτά τα αποκεντρωμένα χρηματοπιστωτικά μέσα. Ωστόσο, το Πακιστάν έχει σχέδια να εισαγάγει το δικό του ψηφιακό νόμισμα (CBDC) της κεντρικής τράπεζας έως το 2025 και πρόσφατα έχει εφαρμόσει μια εθνική πλατφόρμα Know Your Customer (ΚΥC) που βασίζεται σε blockchain.

Εν κατακλείδι

Η απόφαση του Πακιστάν να απαγορεύσει τις υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων και η σταθερή του στάση κατά της νομιμοποίησης των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων καθοδηγούνται από τη δέσμευση της χώρας να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της FATF και να διατηρήσει τη διεθνή αξιοπιστία. Ενώ αυτή η κίνηση έχει πυροδοτήσει διαμάχη στην crypto κοινότητα του Πακιστάν, η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τα μέτρα AML και CTF. Ο αντίκτυπος αυτής της απαγόρευσης στην οικονομία και τις φιλοδοξίες των ατόμων που έχουν βρει ευκαιρίες στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων μένει να φανεί. Καθώς το Πακιστάν ακολουθεί την πορεία του προς τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, είναι προφανές ότι η συμμόρφωση με τα διεθνή ρυθμιστικά πλαίσια αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Author Konstantinos