Τι είναι τα NFTs

Konstantinos
20 Οκτωβρίου 2022
1089 Views
NFTs Dont Work They Way You Think Gear 1239020052

Πολλοί ισχυρίζονται ότι όπως το Bitcoin ήρθε σαν ψηφιακή απάντηση στο πραγματικό χρήμα (fiat), έτσι και τα NFTs ήρθαν σαν ψηφιακή απάντηση στα συλλεκτικά αντικείμενα.

Έχουν εκτιναχθεί σε δημοτικότητα στην εποχή μας και κάποια από έχουν φτάσει να πωλούνται για εκατομμύρια δολάρια! Και όπως λέγεται από πολλούς αναλυτές  η δημοτικότητα τους θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια

Το ακρωνύμιο ” NFT ” μεταφράζεται ολογράφως ως  Non-Fungible Token (μη ανταλλάξιμο διακριτικό) και έχει αναδειχθεί ως η λέξη της χρονιάς 2021 από το βρετανικό λεξικό Collins.                                                                                                 

Το NFT είναι ένα μοναδικό ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο ( έργο τέχνης ή προϊόν ) για το οποίο είναι δυνατή η αγορά των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Δηλαδή το κάθε NFT έχει έναν μόνο ιδιοκτήτη την φορά και η ιδιοκτησία καταγράφεται σε ένα blockchain. Επειδή οι συναλλαγες στο blockchain είναι προσβάσιμες απο όλους, οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να δει για παράδειγμα ένα NFT σε τι τιμή πωλήθηκε και ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του.

 Όπως είπαμε τα NFTs είναι μοναδικά και για να το εξηγήσουμε καλύτερα αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να είναι ένα και μοναδικό σχέδιο. Υπάρχουν NFTs που είναι περισσότερα του ενός αντίτυπα αλλά το κάθε ένα από αυτά έχει έναν και μοναδικό αριθμό που συνεπάγεται και διαφορετική αξία. Δηλ. από μία συλλογή ίδιων NFTs μεγαλύτερη αξία θα έχει εκείνο που κατασκευάστηκε πρώτο, μικρότερη το δεύτερο και ούτω καθεξής

Παραδείγματα Nfts

Γενικά NFT μπορεί να είναι ένα έργο τέχνης, μία εικόνα, ένα εικονικό avatar, logo, αλλά μπορεί επίσης να αναφέρεται στην ιδιοκτησία ενός βίντεο κλιπ, ενός εισιτηρίου για μια εκδήλωση, ενός tweet κ.α.Μπορείτε να μπείτε σε μία πλατφόρμα να αγοράσετε αλλά και να δημιουργήσετε και να πουλήσετε τα δικά σας NFTs. Για παράδειγμα να βγάλετε μία φωτογραφία ενός αντικείμενου σας και να αλλάξετε την εικόνα στο Photoshop να την κάνετε NFT. Αρκεί να είστε ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων της.

Αστρονομικά ποσά σε NFTs

Ένα ψηφιακό έργο τέχνης από τον Αμερικανό ψηφιακό  καλλιτέχνη Mike Winkelmann, γνωστό ως Beeple, το Everydays: The first 5.000 days πουλήθηκε για 69,3 εκατομμύρια δολάρια μέσω του οίκου δημοπρασιών Christie’s το 2021. Ο ίδιος καλλιτέχνης έχει πουλήσει και άλλα έργα του σε δυσθεώρητα ποσά.

Ο συνιδρυτής του TwitterΤζακ Ντόρσεϊ πούλησε σε δημοπρασία ένα NFT του πρώτου του tweet, που ήταν και το πρώτο tweet στον κόσμο για περίπου 2,9 εκατ. δολάρια.

Ο Ιρλανδός Kevin Abosch, πρωτοπόρος στην κρυπτογραφική τέχνη την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2018, πούλησε την ψηφιακή φωτογραφία ενός κόκκινου τριαντάφυλλου για ένα εκατομμύριο δολάρια.

Κάποιοι συλλεκτικοί χαρακτήρες που είναι γνωστοί ως CryptoPunks έχουν πουληθεί για πολλά εκατ. δολάρια. 

Η συλλογή NFTs του  rapper και ηθοποιού Snoop Dogg αγγίζει τα 17εκατ.δολάρια.

Τι νόημα έχουν τα NFTs                                                                                           

Η αγορά των NFTs είναι μία πολλά υποσχόμενη  ελεύθερη δημιουργική αγορά πολλών δισεκατομμυρίων που μπορεί ο καθένας να συμμετέχει και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζει, ειδικά αν πιστέψει αυτό που λέγεται από πολλούς ότι εκεί είναι το μέλλον.

Κάποιοι που έχουν ασχοληθεί σοβαρά και έχουν δημιουργήσει μοναδικά, ξεχωριστά  NFTs  πουλώντας τα σε διάφορες πλατφόρμες έχουν καταφέρει να γίνουν πλούσιοι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι ασχοληθούν θα γίνουν και πλούσιοι, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πωληθέντων NFTs δεν θα έχουν ποτέ αξία, απλώς και μόνο επειδή κανείς δεν τα θέλει. Υπάρχουν και συλλέκτες  NFTs που τα αγοράζουν  για να τα κρατήσουν  στην συλλογή τους ή με σκοπό να τα μεταπουλήσουν αργότερα αν έχει ανέβει η αξία τους και να αποκομίσουν κάποιο κέρδος. 

Η αξία τους έχει να κάνει με την προσφορά και την ζήτηση. Αλλά όπως φαίνεται και μία ‘’πεσμένη’’ bear αγορά μπορεί να ρίξει την αξία τους επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις οι επενδυτές αποφεύγουν το ρίσκο και τα NFTs είναι ανάμεσα στις κορυφαίες αγορές ρίσκου.

Ποιο είναι το πιο δημοφιλές blockchain για αγορά NFTs

Το πιο δημοφιλές blockchain στην αγορά NFTs είναι του Ethereum (ETH), οπότε για να αγοράσετε θα πρέπει να έχετε αγοράσει πρώτα Ethereum. Όμως λόγω των υψηλών χρεώσεων,  πολλοί στρέφονται και σε άλλα blockchain με χαμηλότερες χρεώσεις. Αλλά το στοίχημα είναι αν το blockchain που θα επιλέξει κάποιος  για να αγοράσει κάποιο NFT θα επιζήσει σε βάθος χρόνου, γιατί διαφορετικά όλα τα NFTs που θα είναι αποθηκευμένα εκεί δεν θα έχουν καμία αξία. Και το blockchain του Ethereum για τους περισσότερους αποτελεί « Εγγύηση ».  

Είναι ασφαλή η αγορά NFTs

Και στον χώρο των NFTs,  όπως άλλωστε και σε κάθε χώρο που υπάρχει χρήμα καραδοκούν επιτήδειοι που θα προσπαθήσουν να σας εξαπατήσουν για να σας αποσπάσουν χρήματα . Θα πρέπει πάντα να είστε προσεχτικοί και να κάνετε έρευνα για το αν το σημείο που συνδέεστε για την αγορά NFTs είναι αξιόπιστο. Αν π.χ. θέλετε να αγοράσετε ένα ψηφιακό έργο τέχνης από κάποιον καλλιτέχνη θα πρέπει πρώτα να κάνετε έρευνα για να διαπιστώσετε  αν ο λογαριασμός  από τον οποίο θα αγοράσετε το έργο ανήκει όντως στον καλλιτέχνη.

Τα NFTs χρησιμοποιούν την τεχνολογία blockchain και είναι  γενικά ασφαλή, καθώς αυτό τα καθιστά πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να χακαριστούν.

Πλατφόρμες Αγοράς & Πώλησης NFTs Ένα από τα μεγαλύτερα market place NFTs με δισεκατομμύρια trading volume και και εκατομμύρια NFTs είναι το OpenSea.Άλλα σημεία αγοράς ή πώλησης είναι το Crypto.com Rarible, SouperRare, Foundation, AtomicMarket.

Author Konstantinos