Τι είναι το Mining Κρυπτονομισμάτων

Konstantinos
20 Οκτωβρίου 2022
1329 Views
man in office bitcoin mining crypto computer iStock 910704172

Εισαγωγή – ορισμός

Η εξόρυξη (mining) κρυπτονομισμάτων, είναι η διαδικασία με την οποία οι εξορύκτες (miners) κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιούν υπολογιστές, δεδομένα, κώδικες και υπολογισμούς για να επικυρώσουν συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και να κερδίσουν κρυπτονομίσματα ως αμοιβή για την εργασία τους. Επίσης, η όλη αυτή πρακτική συναίνεσης στα δίκτυα blockchain, ονομάζεται και διαδικασία proof of work. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τα κρυπτονομίσματα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Πώς λειτουργεί λοιπόν το mining; Πού γίνεται; Τι εξοπλισμός χρειάζεται; Ποιοι μπορούν να το κάνουν; Σε αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσουμε με το παρόν άρθρο.

Πώς λειτουργεί το mining;                       

Τα κρυπτονομίσματα που βασίζονται στο mining (όπως το Bitcoin), χρησιμοποιούν τη λεγόμενη τεχνολογία blockchain που είναι αποκεντρωμένη και κατανεμημένη στο δίκτυο, καταγράφοντας τις συναλλαγές που γίνονται σε αυτό. Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι ουσιαστικά η δημιουργία – επαλήθευση των νέων block της αλυσίδας του δικτύου.

Για την δημιουργία ενός νέου block η διαδικασία δεν είναι εύκολη. Οι εξορύκτες διαθέτουν μεγάλη υπολογιστική ισχύ που χρησιμοποιείται για να λύσει σωστά τον κώδικα, που αποτελείται από μια σειρά συναρτήσεων και σχετίζεται με τα δεδομένα του νέου block. Έτσι ο κώδικας λύνεται – σπάει (ή χακάρεται λένε κάποιοι). Όλο αυτό ονομάζεται κρυπτογραφία. Επομένως, αυτές οι συναρτήσεις ονομάζονται κρυπτογραφικές συναρτήσεις κατακερματισμού.

Ο πρώτος εξορύκτης που θα καταφέρει να λύσει σωστά τον σύνθετο κώδικα για το νέο block, στη συνέχεια θα μεταδώσει την εργασία του σε άλλους εξορύκτες στο δίκτυο. Εάν οι άλλοι εξορύκτες είναι σε θέση να επαληθεύσουν τον νέο κωδικό, ο αρχικός εξορύκτης λαμβάνει ως ανταμοιβή κρυπτονομίσματα.

Πού γίνεται το mining, από ποιον και τι εξοπλισμός απαιτείται;

Σε γενικές γραμμές το mining μπορεί να γίνει οπουδήποτε και από τον οποιονδήποτε θελήσει να διαθέσει υπολογιστική ισχύ. Ωστόσο, ο εξοπλισμός ο οποίος απαιτείται κοστίζει ακριβά, για να είναι το mining αποδοτικό. Σήμερα οι miners χρησιμοποιούν είτε έτοιμες συσκευές που είναι αποκλειστικά κατασκευασμένες για mining είτε κάρτες γραφικών ηλεκτρονικών υπολογιστών (GPU). Οι συσκευές αυτές καταναλώνουν υπερβολική ενέργεια. Ως εκ τούτου, οι επαγγελματίες miners αναζητούν χώρες όπου το κόστος της ενέργειας δεν είναι υψηλό. Πολλοί εξ αυτών έχουν καταφύγει στη λύση παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ούτως ώστε να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το κόστος εξόρυξης.

Η πλειονότητα των miners λειτουργούσε στην Κίνα. Όμως η χώρα απαγόρευσε την εξόρυξη τον Μάιο του 2021, αναγκάζοντας πολλούς miners να διακόψουν εντελώς τις εργασίες εξόρυξης ή να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες με ευνοϊκότερο ρυθμιστικό περιβάλλον και χαμηλό κόστος ενέργειας (όπως για παράδειγμα το Τέξας).

Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι εξοπλισμοί εξόρυξης “παλιώνουν” γρήγορα και χρειάζονται αντικατάσταση με νέους πιο εξελιγμένους. Αυτό συμβαίνει διότι όσο αυξάνονται οι miners, τόσο μεγαλύτερος γίνεται και ο ανταγωνισμός για το ποιος θα δημιουργήσει πρώτος το νέο block, άρα χρειάζεται ολοένα και πιο γρήγορος εξοπλισμός.

Ένας ακόμη λόγος που η διαδικασία του Bitcoin mining γίνεται όλο και δυσκολότερη, είναι το λεγόμενο halving. Halving ονομάζεται η διαδικασία σύμφωνα με την οποία μειώνεται κατά 50% η ανταμοιβή block για την εξόρυξη Bitcoin. Η κατά το ήμισυ μείωση αυτή γίνεται μετά την εξόρυξη 210.000 blocks από το τελευταίο που έχει παραχθεί, κάτι το οποίο συμβαίνει περίπου κάθε 4 χρόνια. Το δίκτυο Bitcoin ξεκίνησε με ανταμοιβή block που ισούταν με 50 BTC και σήμερα, μετά από 3 halvings, ανταμείβει με 6.25 BTC!

Ως εκ τούτου, εάν σκέφτεστε να ασχοληθείτε με το mining θα πρέπει να υπολογίσετε προσεκτικά το ενδεχόμενο κέρδος που θα έχετε αφαιρώντας το κόστος της ενέργειας που θα καταναλώνετε και φυσικά το κόστος του εξοπλισμού. Επίσης, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και η ταχύτητα του δικτύου internet που διαθέτετε (προτείνεται σύνδεση με upload ταχύτητα τουλάχιστον 50 kilobytes το δευτερόλεπτο).

Ένας ίσως λίγο πιο αποδοτικός τρόπος που θα μπορούσατε να το κάνετε θα ήταν να συμμετάσχετε σε κάποιο mining pool. Mining pool είναι μια ομάδα ή κοινότητα από εξορύκτες (miners) που έχουν συγκεντρώσει υπολογιστική ισχύ βάζοντας ο καθένας αυτή που μπορεί να διαθέσει. Δεδομένου ότι οι εξορύκτες στα blockchains απόδειξης εργασίας (proof of work) ανταγωνίζονται όλοι για να είναι οι πρώτοι που θα δημιουργήσουν νέα έγκυρα block, όπως προείπαμε, η συγκέντρωση υπολογιστικής ισχύος μπορεί να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αυξήσουν τα κέρδη τους από την εξόρυξη.

Γενικές πληροφορίες σχετικά με το mining

H μονάδα μέτρησης η οποία μετρά την επεξεργαστική ισχύ του δικτύου blockchain ονομάζεται hash rate. Με άλλα λόγια δηλώνει πόσοι υπολογισμοί γίνονται ανά δευτερόλεπτο από το δίκτυο του Bitcoin. Ένα tera hash σημαίνει ότι το δίκτυο μπορεί να εκτελέσει ένα τρισεκατομμύριο υπολογισμούς σε ένα δευτερόλεπτο. Όσο μεγαλύτερο είναι το hash rate του δικτύου τόσο περισσότεροι συμμετέχουν σε αυτό κάνοντάς το και περισσότερο ασφαλές.

Γύρω από το mining έχει στηθεί μια μεγάλη βιομηχανία. Υπάρχουν εταιρείες mining που λειτουργούν με υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Κάποιες από αυτές προσφέρουν και απομακρυσμένες υπηρεσίες mining. Μπορείτε για παράδειγμα να στείλετε τον εξοπλισμό mining σας σε κάποια εταιρεία εξόρυξης στο Τέξας και να τοποθετηθεί για να λειτουργεί εκεί, όπου η ενέργεια κοστίζει λιγότερο. Η εταιρεία θα σας στέλνει κάθε μήνα τον λογαριασμό του ρεύματος που κατανάλωσε η συσκευή σας καθώς και τα κέρδη σας από το mining (κρατώντας φυσικά και εκείνη μια μικρή προμήθεια για τις υπηρεσίες της). Κάποιες εταιρείες μάλιστα αγοράζουν τον εξοπλισμό για λογαριασμό σας και αν ποτέ το θελήσετε σας τον στέλνουν.

Προσέξτε, η παραπάνω τακτική δεν έχει να κάνει με το cloud mining, που ίσως να έχετε ακούσει κάποιοι. Όταν μιλάμε για cloud mining ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται δεν είναι δικός σας αλλά τον νοικιάζετε από κάποια εταιρεία για να κάνει mining για εσάς. Η πρακτική αυτή σπάνια πλέον αποδίδει κάποιο άξιο λόγου κέρδος.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι δεν παράγονται όλα τα κρυπτονομίσματα με την τεχνική του mining. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη αναβάθμιση του Ethereum το οποίο παράγονταν με τη διαδικασία του mining, δηλαδή με την τεχνική proof of work και τώρα πλέον θα παράγεται με την τεχνική proof of stake.

Συμπεράσματα

Εν κατακλείδι, μπορούμε να συγκεντρώσουμε τα βασικότερα στοιχεία για το mining ως εξής:

– Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι μια διαδικασία επαλήθευσης και καταγραφής νέων block στα δίκτυα blockchain.

– Οι εξορύκτες ανταγωνίζονται για την ολοκλήρωση δημιουργίας νέων block.

– Η εξόρυξη βοηθά στη διατήρηση του ιστορικού του blockchain και δημιουργεί νέα κρυπτονομίσματα.

– Οι miners ανταμείβονται για την εργασία τους με κρυπτονομίσματα. – Η εξόρυξη απαιτεί πολλή ενέργεια και εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Author Konstantinos