Τι είναι τα Κρυπτονομίσματα & Πως λειτουργούν

Konstantinos
20 Οκτωβρίου 2022
1012 Views
210422151215 Crypto 1280x720 1

Όσο υπάρχει ο άνθρωπος, υπάρχει και εμπόριο. Οι συναλλαγές είναι μέρος της καθημερινότητας και με το πέρασμα των χρόνων εφευρέθηκε το χρήμα. Λίγες εκατοντάδες χρόνια ακόμη και εφευρέθηκε η τράπεζα. Η τράπεζα συσσώρευσε το χρήμα και άρχισε να κάνει κουμάντο. Από κει που μας πλήρωνε για να μας “φυλάει” τα λεφτά μας, τώρα πλέον είναι ο αρωγός όλων των χρηματο-οικονομικών αποφάσεων. Το χρήμα επικεντρώθηκε στις τράπεζες που πλέον κινούν και τα νήματα. Κάποιος ή κάποιοι – που ίσως ποτέ δε θα μάθουμε την ταυτότητά τους – πίσω από το όνομά Satoshi Nakamoto, θέλησαν να βάλουν τέλος στο μονοπώλιο των τραπεζών, δημιουργώντας μια νομισματική μονάδα που θα έλυνε τα “προβλήματα” που τα χρήματα fiat έχουν δημιουργήσει. (σσ. fiat είναι η λατινική λέξη για το “ας γίνει”. Μια νομισματική μονάδα που έχει αξία επειδή έτσι δήλωσε η εκάστοτε κυβερνητική αρχή)

Τα προβλήματα που θέλησε να λύσει ο Satoshi Nakamoto ήταν δύο :

– Αποκέντρωση, δηλαδή άμεσες συναλλαγές ανάμεσα σε δύο πλευρές χωρίς την παρουσία ενός “διαμεσολαβητή” – τράπεζας.

– Πληθωρισμός.

Έτσι, το σωτήριον έτος 2009, γεννήθηκε το πρώτο κρυπτονόμισμα, Bitcoin.

Ονομάζεται κρυπτονόμισμα γιατί είναι ένα κρυπτογραφημένο… νόμισμα. Δεν υπάρχει δηλαδή σε φυσική μορφή παρά μόνο σε ηλεκτρονική ( ψηφιακή ). Για να πραγματοποιηθεί μία συναλλαγή χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις ή περισσότεροι υπολογιστές. Οι δύο που θα κάνουν τη συναλλαγή και οι υπόλοιποι που θα την καταγράψουν σε ένα αρχείο που ονομάζεται αλυσίδα ή Blockchain. Καινούργια Bitcoin δημιουργούνται κάθε δέκα περίπου λεπτά από υπολογιστές που “δουλεύουν” (mining) λύνοντας περίπλοκους μαθηματικούς γρίφους, δημιουργώντας καινούργιους κρίκους (blocks) στην αλυσίδα (chain). Για την εργασία τους παίρνουν μία αμοιβή και έτσι δημιουργούνται καινούρια νομίσματα. Όσο περνάει ο καιρός, η αμοιβή μειώνεται και έτσι περιορίζεται ο πληθωρισμός. Ένα άλλο όπλο ενάντια του πληθωρισμού είναι ο συνολικός αριθμός όλων των νομισμάτων που θα δημιουργηθούν, 21 εκατομμύρια και μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί 19,2 εκατομμύρια.

Η τιμή του bitcoin καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τη ζήτηση. Όταν υπάρχει μεγάλη προσφορά η τιμή πέφτει και όταν η ζήτηση αυξάνεται, αυξάνεται και η τιμή του.

Η ιδέα του Bitcoin έφερε καρπούς και σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 7000 κρυπτονομίσματα που πολλά από αυτά προσπαθούν να επιλύσουν και κάποιο πρόβλημα.Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι όλα είναι αξιόπιστα και χρήσιμα, γι’ αυτό ο καθένας, θα πρέπει πρώτα να κάνει την έρευνα του εκεί που θέλει να επενδύσει. Καλό θα ήταν για κάποιον αρχάριο να επιλέγει από τα πιο σταθερά νομίσματα που έχουν μεγάλη κεφαλαιοποίηση και έχουν κάποια χρησιμότητα.

Δεν γίνεται μέσα σε έναν χώρο που ρέει χρήμα να μην υπάρχουν και απατεώνες που θα προσπαθούν να σε εξαπατήσουν για να σου πάρουν χρήματα, αλλά αυτά άλλωστε δεν λείπουν από πουθενά ούτε και από τις τραπεζικές μας συναλλαγές οπότε το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να είναι προσεχτικός. Για το πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τους επιτήδειους θα το εξηγήσουμε στο μέλλον.

Με απλά λόγια, τα κρυπτονομίσματα είναι ένα είδος χρήματος σε ψηφιακή ( άυλη ) μορφή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσω συναλλαγών. Είναι αποκεντρωμένα δηλ. δεν εκδίδονται από κεντρικές τράπεζες και επομένως αυτό τα κάνει μη ελεγχόμενα.

Τα κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν.  

Τα τελευταία χρόνια ο χώρος των Crypto παρουσιάζει πολύ μεγάλη ανάπτυξη και από όλα αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν εκεί αναμένεται να έχει τεράστια εξέλιξη στο μέλλον. Πολύ μεγάλες εταιρίες η μία μετά την άλλη σπεύδουν να επενδύσουν στα crypto η κάθε μία με τον δικό της τρόπο, καθώς κάνεις δεν θέλει να χάσει κομμάτι από την τούρτα!                                                                                                                          

Αναφέρω μόνο ελάχιστες από αυτές: Google, Nike, Apple, Samsung, Gucci, Amazon, Mastercard, Visa, JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Paypal, Warner music Group, Playboy, Disney.                                                                                                               

Αλλά και πολλοί επώνυμοι, ποδοσφαιριστές όπως ο Κριστιάνο Ροναλντο, τραγουδιστές όπως η Madonna και ο Snoop Dogg κ.α. όπου λανσάρουν συλλογές τους με NFT, τα οποία είναι κάποια μοναδικά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να είναι κάποιες εικόνες ή κάποια έργα τέχνης ή logo ή εικονικά αθλητικά παπούτσια κ.α. στα οποία πιο αναλυτικά θα αναφερθούμε άλλη στιγμή. Ενδεικτικά αναφέρω την συλλογή σε NFT του Snoop Dogg  που αγγίζει τα 17 εκατομμύρια δολάρια.                                                                                                                     

 Από την άλλη πλευρά. υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός επενδυτών – χρηστών – ανθρώπων γενικότερα, που βλέπει τα κρυπτονομίσματα με πολύ λάθος τρόπο. Σαν ένα τρόπο ξεπλύματος χρήματος, κερδοσκοπίας και απατεωνιάς. Αυτές οι απόψεις υπάρχουν καθαρά λόγω απώλειας γνώσης και φόβου δοκιμής κάτι καινούριου.

Εάν έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας τρία πράγματα, τα κρυπτονομίσματα θα γίνουν ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι της ζωής μας:

Ποτέ δεν ξοδεύουμε περισσότερα απο όσα αντέχουμε να χάσουμε.

Ποτέ δεν πιστεύουμε τυφλά σε κάποια ιδέα επένδυσης, χωρίς να έχουμε κάνει εξονυχιστική έρευνα

Οι διακυμμάνσεις στις τιμές είναι μερικές φορές τεράστιες, επειδή τις καθορίζει η ίδια η αγορά. Crypto λοιπόν, ένας χώρος πολλά υποσχόμενος που στο σύνολο του δείχνει να περνάει τις εξετάσεις με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια, οπότε δεν μένει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του!

Author Konstantinos