Πορτοφόλια Κρυπτονομισμάτων

Konstantinos
20 Οκτωβρίου 2022
868 Views
1 tUXj NmyHpFqkBWMxmKEUQ

Τι είναι τα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων – βασικές λειτουργίες

Τα πορτοφόλια για κρυπτονομίσματα ή αλλιώς τα blockchain πορτοφόλια, επιτρέπουν στους χρήστες να αγοράζουν, να ανταλλάσουν, να αποθηκεύουν και να διαχειρίζονται τα κρυπτονομίσματά τους με ασφάλεια.

Δημιουργώντας ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων γνωστοποιείται στο χρήστη ένα μοναδικό κλειδί, το οποίο συνήθως αποτελείται από 12 τυχαίες λέξεις. Το κλειδί αυτό θα πρέπει να αποθηκευτεί από το χρήστη, διότι δε θα το ξαναβρεί ποτέ και με κανέναν τρόπο.

Μέσω του πορτοφολιού, ο χρήστης αλληλεπιδρά με το δίκτυο blockchain κάνοντας τις συναλλαγές του, χρησιμοποιώντας μια μοναδική διεύθυνση από γράμματα και αριθμούς, η οποία δημιουργείται από το πορτοφόλι μας (όπως τα iban των τραπεζών) και μοιάζει κάπως έτσι: 0xbC75d1a5473ca3fdb1288a3C08054F8bB71e6222. Αυτή τη διεύθυνση μπορούμε να τη μοιραστούμε δημόσια με άλλους χρήστες ή πλατφόρμες ανταλλακτηρίων με σκοπό να λάβουμε κρυπτονομίσματα. Προσοχή όμως: Δεν αρκεί να δώσετε αυτή τη μοναδική διεύθυνση σε κάποιον που θέλετε να σας στείλει κρυπτονομίσματα. Θα πρέπει και ο αποστέλλων και ο παραλαβών να κάνουν τη συναλλαγή στο ίδιο blockchain δίκτυο (π.χ. Binance, Ethereum, Matic κλπ.).

Οι κατηγορίες πορτοφολιών για κρυπτονομίσματα

Οι τρεις βασικές κατηγορίες των πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων είναι τα hardware πορτοφόλια, τα software πορτοφόλια και τα paper πορτοφόλια. Επίσης, βάσει της λειτουργίας τους μπορούν να διαχωριστούν σε κρύα και ζεστά πορτοφόλια (hot και cold wallets).

Κρύα και ζεστά πορτοφόλια (hot και cold wallets)

Αυτός ο διαχωρισμός βασίζεται στο εάν το πορτοφόλι σας είναι άμεσα συνδεδεμένο με το διαδίκτυο ή όχι. Τα λεγόμενα “ζεστά” ή “hot” πορτοφόλια λειτουργούν μόνο μέσω internet είναι δηλαδή συνεχώς συνδεδεμένα στο διαδίκτυο. Αντιθέτως τα “κρύα” ή “cold” πορτοφόλια, λειτουργούν χωρίς σύνδεση στο internet. Με άλλα λόγια αφού αποθηκεύσετε σε αυτά τα κρυπτονομίσματά σας δεν χρειάζεστε να τα έχετε συνδεδεμένα στο διαδίκτυο.

Η βασική τους διαφορά έγκειται στην ασφάλεια. Ένα hot wallet είναι πιο εύκολο να παραβιαστεί (χακαριστεί) από κακόβουλο λογισμικό, αντίθετα με ένα cold wallet το οποίο είναι offline. Εάν επιθυμείτε να κάνετε καθημερινές συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, ένα hot wallet θα ήταν πιο πρακτικό. Τα cold wallets χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον από μακροχρόνιους επενδυτές που θέλουν να αποθηκεύσουν με ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Software πορτοφόλια

Τα software πορτοφόλια, είναι λογισμικό το οποίο εγκαθίσταται σε κάποια συσκευή. Υπάρχουν: α) τα desktop, β) τα online και γ) τα mobile.

Desktop πορτοφόλια: Είναι cold πορτοφόλια τα οποία εγκαθίστανται στον υπολογιστή μας. Με αυτά μπορείτε να κάνετε συναλλαγές και μετά να τα αποσυνδέσετε από το διαδίκτυο. Τα κατεβάζουμε στον υπολογιστή μας, αλλά χρειάζεται προσοχή, διότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από τον υπολογιστή στον οποίο έχουν εγκατασταθεί. Αυτό ισχύει γιατί το μοναδικό κλειδί του πορτοφολιού αποθηκεύονται αποκλειστικά και μόνο για χρήση στον υπολογιστή μας. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε ένα desktop πορτοφόλι, θα πρέπει να κάνετε συχνά backup. Μπορείτε να τα αποκτήσετε δωρεάν. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το Electrum.

Online πορτοφόλια: Είναι hot πορτοφόλια που τρέχουν με σύνδεση στο διαδίκτυο. Το μοναδικό κλειδί αυτών των πορτοφολιών αποθηκεύεται στον server της εταιρείας που παρέχει αυτά τα πορτοφόλια. Έτσι μπορείτε να τα εγκαταστήσετε και να τα λειτουργήσετε σε οποιαδήποτε συσκευή συνδέεται στο διαδίκτυο (υπολογιστής, ένα tablet ή ένα smart phone). Για παράδειγμα, αν κάποιος δημιουργήσει το πορτοφόλι του στο smart phone κινητό του και στη συνέχεια θελήσει να το εγκαταστήσει και στον υπολογιστή του ή σε κάποια άλλη smart phone συσκευή, μπορεί να το κάνει έχοντας το μοναδικό του κλειδί. Προσοχή, όπως προείπαμε, εάν δεν έχετε το μοναδικό σας κλειδί δεν μπορείτε να το ανακτήσετε με κανέναν τρόπο. Πολλά από αυτά λειτουργούν και ως επεκτάσεις σε browsers όπως το Chrome ή o Firefox. Μπορείτε να τα αποκτήσετε δωρεάν. Ένα πολύ γνωστό τέτοιο πορτοφόλι είναι το Metamask.

Mobile πορτοφόλια: Στην ουσία είναι όμοια με τα online πορτοφόλια, μόνο που είναι φτιαγμένα για να λειτουργούν αποκλειστικά σε smart phone συσκευές, ως ανεξάρτητες εφαρμογές. Και αυτά μπορείτε να τα αποκτήσετε δωρεάν. Ένα πολύ γνωστό τέτοιο πορτοφόλι είναι το Trust Wallet.

Hardware πορτοφόλια

Πρόκειται για ανεξάρτητες συσκευές που μοιάζουν με usb flash. Είναι cold πορτοφόλια. Το μοναδικό κλειδί σας είναι αποθηκευμένο μέσα σε αυτά. Για να χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να συνδεθούν μέσω usb σε κάποια ανάλογη συσκευή, όπως ο υπολογιστής μας. Θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλή ενάντια σε επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού. Το κόστος απόκτησης ενός αξιόλογου τέτοιου πορτοφολιού ξεκινά από περίπου 150€. Το  Ledger και το Trezor είναι δύο πολύ γνωστά hardware πορτοφόλια. Τέλος, να αναφέρουμε, για τους λιγότερα εξοικειωμένους χρήστες , πως τα hardware πορτοφόλια ίσως να σας δυσκολέψουν λιγάκι στην αρχή για το πώς θα τα χρησιμοποιήσετε.

Paper πορτοφόλια

Στην ουσία δεν είναι ένα ανεξάρτητο είδος πορτοφολιού. Paper πορτοφόλι ονομάζεται ένα τυπωμένο χαρτί το οποίο αναγράφει το μοναδικό κλειδί του χρήστη αλλά και την μοναδική διεύθυνσή του, με τη μορφή QR κωδικού. Από τη στιγμή που, κατά κάποιο τρόπο, είναι cold πορτοφόλια, θεωρούνται ασφαλή. Για να λειτουργήσουν ωστόσο θα πρέπει, προφανώς, ο χρήστης να κατέχει και ένα software πορτοφόλι με το οποίο θα είναι συνδεδεμένοι οι QR κωδικοί. Γενικά αυτή η μέθοδος θεωρείται λίγο ξεπερασμένη πια.

Συμπεράσματα

Μέχρι τώρα πρέπει να έχετε αντιληφθεί πως κύριο ρόλο, για την επιλογή του πορτοφολιού που σας ταιριάζει, παίζει η χρήση για την οποία το θέλετε. Εάν δεν σας ενδιαφέρουν οι συχνές συναλλαγές κρυπτονομισμάτων τότε ένα hardware cold πορτοφόλι θα ήταν η καλύτερη και η πιο ασφαλής επιλογή, γι αυτό άλλωστε είναι και η μοναδική που κοστίζει.

Εάν ωστόσο επιλέξετε κάποιο hot online πορτοφόλι να έχετε κατά νου δύο βασικά πράγματα:

Α) Να επιλέξετε κάποιο το οποίο είναι ασφαλές, ευρέως γνωστό, εδραιωμένο, με πολλούς χρήστες και αξιόπιστες κριτικές.

Β) Να επιλέξετε κάποιο το οποίο να υποστηρίζει τα blockchain δίκτυα πάνω στα οποία κάνετε τις συναλλαγές σας.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας τονίσουμε ένα βασικό κανόνα: Ποτέ, σε κανέναν και για κανένα λόγο δεν δίνετε τον μοναδικό κωδικό του πορτοφολιού σας, γιατί 100% θα σας κλέψουν τα κρυπτονομίσματά σας.

Author Konstantinos