Κατηγορίες κρυπτονομισμάτων

Konstantinos
20 Οκτωβρίου 2022
914 Views
Cryptocurrency use cases and categories 800x533 1

Το Bitcoin (BTC) δημιουργήθηκε το 2009 και είναι σήμερα το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως. Κάπως έτσι μπήκε σε λειτουργία η τεχνολογία blockchain και η ψηφιακή κρυπτοοικονομία. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 21.000 κρυπτονομίσματα. Όλα τα άλλα κρυπτονομίσματα, εκτός του BTC, τα ονομάζουμε altcoins. Πώς θα μπορούσαμε όμως να κατηγοριοποιήσουμε τα κρυπτονομίσματα; Σε αυτό το ερώτημα θα απαντήσουμε παρακάτω.

Coins και Tokens

Αρχικά υπάρχουν δύο μεγάλες ομάδες στις οποίες χωρίζονται τα κρυπτονομίσματα, τα coins και τα tokens. Η διαφορά μεταξύ τους είναι τεχνική. Τα coins είναι τα εγγενή κρυπτονομίσματα του blockchain στο οποίο λειτουργούν. Δηλαδή, με άλλα λόγια, coins είναι τα κρύπτο που έχουν ένα δικό τους δίκτυο blockchain. Για παράδειγμα, το Bitcoin, το Ethereum, το BNB και το Cardano είναι coins επειδή τρέχουν πάνω στη δική τους blockchain αλυσίδα. Από την άλλη tokens είναι όσα κρυπτονομίσματα έχουν δημιουργηθεί για να λειτουργούν πάνω σε ένα άλλο υφιστάμενο blockchain δίκτυο. Για παράδειγμα, το Tether (USDT) και το Uniswap είναι tokens διότι τρέχουν πάνω στο blockchain του Ethereum.

Πέραν των δύο παραπάνω ομάδων κρυπτονομισμάτων οι οποίες διακρίνονται βάσει των τεχνικών χαρακτηριστικών που αναλύσαμε, μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε επιπλέον τα κρυπτονομίσματα. Μπορούμε να αναγνωρίσουμε διάφορους τύπους κρυπτονομισμάτων ανάλογα με τον με το σχεδιασμό του κώδικά τους, την εφαρμογή ή την περίπτωση χρήσης τους καθώς και άλλους παράγοντες. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν τέσσερις μεγάλες κατηγορίες κρυπτονομισμάτων, τα utilities, τα security τα payments, και τα stable. Ας δούμε λοιπόν την κάθε μία κατηγορία ξεχωριστά

Utility κρύπτο

Τα utility ή αλλιώς χρηστικά κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακές μονάδες που αντιπροσωπεύουν μια αξία στο blockchain. Με άλλα λόγια, παρέχουν συγκεκριμένη πρόσβαση σε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που λειτουργεί και διαχειρίζεται το project που εκδίδει το εν λόγω κρυπτονόμισμα. Κάποιος που αγοράζει δηλαδή αυτό το κρύπτο μπορεί να το εξαργυρώσει για μια καθορισμένη αξία σε ένα συγκεκριμένο προϊόν ή μια υπηρεσία που έχει να κάνει είτε με τον πραγματικό είτε με τον ψηφιακό κόσμο. Αυτά τα κρυπτονομίσματα επίσης μπορεί να προσφέρουν στους κατόχους τους και εκπτωτικές ευκαιρίες για την αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Συνήθως αυτά τα κρυπτονομίσματα δεν αντιμετωπίζονται τόσο σαν επενδυτικά προϊόντα αλλά σαν “κουπόνια” θα μπορούσαμε να πούμε.

Security κρύπτο

Τα security ή αλλιώς χρεόγραφα κρυπτονομισμάτων, μοιάζουν λιγάκι με τις χρηματιστηριακές μετοχές. Αντλούν αξία από ένα εξωτερικό περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να διαπραγματευτεί βάσει χρηματοοικονομικού κανονισμού. Ως εκ τούτου, μπορούν να χρησιμοποιούνται ακόμα και για τιτλοποιημένη συμβολική αξία ακινήτων, ομολόγων, μετοχών και άλλων νομισμάτων του πραγματικού κόσμου (fiat).

 Μπορούμε να τα χωρίσουμε σε δύο επιπλέον κατηγορίες:

Quity: Είναι παρόμοια με τις παραδοσιακές μετοχές σε μορφή και λειτουργία, εκτός από το ότι η ιδιοκτησία και η μεταβίβασή τους γίνονται ψηφιακά. Οι επενδυτές δικαιούνται μερίσματα από ενέργειες και αποφάσεις διευθυντικών στελεχών και εκδοτών τους. Επίσης σε αυτά εντάσσονται και τα κρύπτο που αντιπροσωπεύουν βραχυπρόθεσμα δάνεια και φέρουν προκαθορισμένα επιτόκια.

Asset-backed: Με αυτόν τον όρο αναφερόμαστε στα κρυπτονομίσματα που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα, έργα τέχνης, εμπορεύματα με υποκείμενη αξία.

Payment κρύπτο

Τα payment κρυπτονομίσματα, είναι αυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως μέσο πληρωμών, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους. Είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για την αγορά και πώληση αγαθών ή υπηρεσιών σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς μεσάζοντα (αποκεντρωμένες πλατφόρμες). Φυσικά, η πλειονότητα των κρυπτονομισμάτων εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, είτε πρόκειται για securities είτε για utilities. Tα payment κρύπτο δεν μπορούν να επενδυθούν ως securities. Ως εκ τούτου, δεν εμπίπτουν σε χρηματοοικονομικές ρυθμίσεις ως τέτοια. Μπορεί να αντιπροσωπεύουν την πρόσβαση των κατόχων σε οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία τώρα ή στο μέλλον.

Stable κρύπτο

Τα stable κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακά νομίσματα σταθερής αξίας. Τα stablecoins, όπως ονομάζονται, υποστηρίζονται από ένα σταθερό ή αρκετά σταθερό σε αξία περιουσιακό στοιχείο όπως τα fiat νομίσματα. Έτσι, έχουμε σταθερά νομίσματα ή σταθεροποιημένα από το δολάριο ή το ευρώ. Οι επενδυτές των stablecoins απαλλάσσονται από την μεταβλητότητα που έχουν τα άλλα ψηφιακά νομίσματα.

Τα stablecoins υποστηρίζονται από μια καθορισμένη αναλογία και το περιουσιακό στοιχείο που τα υποστηρίζει πρέπει να διατηρείται σε αποθεματικά σύμφωνα με την καθορισμένη αναλογία. Υπάρχουν αυτά που υποστηρίζονται από fiat, από άλλα κρύπτο, αλλά ακόμα και από εμπορεύματα ή άλλα αλγοριθμικά stablecoins που χρησιμοποιούν λογισμικό και κανόνες για να διατηρήσουν τη σταθερή σύνδεση με τα fiat ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Παραδείγματα stablecoin: Το Tether, το οποίο υποστηρίζεται σε αναλογία 1:1 με USD fiat, όπως και το TruSD, το Gemi Dollar και το USD Coin. Τα Kitco Gold, Tether Gold (XAUT), DigixGlobal (DGX) και Gold Coin (GLC) χρησιμεύουν επίσης ως σταθερά νομίσματα που υποστηρίζονται από χρυσό.

Συμπεράσματα

Όπως αντιλαμβάνεστε, ένα κρυπτονόμισμα μπορεί να καταταχθεί σε περισσότερες από μία κατηγορίες, ανάλογα με τη χρήση που προσφέρει. Τα μεγάλα σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin και το Ethereum, πέραν από τη χρήση τους και την τεχνολογική εξέλιξη την οποία πρεσβεύουν, θεωρούνται από πολλούς επενδυτές και μέσα διαφύλαξης χρηματιστηριακής αξίας, παρόλη την μεγάλη μεταβλητότητα που επικρατεί στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το Bitcoin έχει πάρει από πολλούς και την ονομασία “ψηφιακός χρυσός”, δεδομένου ότι πιστεύεται πως στο μέλλον θα παίξει το ρόλο του χρυσού στην ψηφιακή οικονομία.

Author Konstantinos