$300 σε crypto υπόσχεται o επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ταϊλάνδης αν κερδίσει στις επερχόμενες εκλογές

Konstantinos
8 Απριλίου 2023
1000 Views
5463

Ένα πολιτικό κόμμα στην Ταϊλάνδη, το Pheu Thai Party, έχει υποσχεθεί να δώσει σε κάθε πολίτη στη χώρα περίπου 300 δολάρια σε ψηφιακό νόμισμα εάν κερδίσει τις επερχόμενες γενικές εκλογές στις 14 Μαΐου. Η ανακοίνωση έγινε σε μια προεκλογική εκδήλωση στις 5 Απριλίου, από τον Srettha Thavisin, έναν από τους υποψηφίους για την πρωθυπουργία της Ταϊλάνδης, όπου δήλωσε ότι η πρωτοβουλία θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία blockchain και θα χρησιμεύσει ως έργο τόνωσης για την τοπική οικονομία. Η υπόσχεση είναι 10.000 μπατ Ταϊλάνδης, που ισοδυναμεί περίπου με $300 και θα δοθεί σε όλους τους κατοίκους της Ταϊλάνδης ηλικίας 16 ετών και άνω.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να είναι δαπανηρή για την κυβέρνηση, με τον πληθυσμό της Ταϊλάνδης να είναι πάνω από 70 εκατομμύρια και περίπου 50-60 εκατομμύρια από αυτούς να είναι επιλέξιμοι για να πάρουν αυτά τα crypto . Αυτό σημαίνει ότι η πρωτοβουλία θα μπορούσε να κοστίσει περίπου από 14 έως 18 δισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, ενώ οι συναλλαγές και οι ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων επιτρέπονται γενικά στην Ταϊλάνδη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της χώρας εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των υπηρεσιών πονταρίσματος και δανεισμού, ενώ η κεντρική της τράπεζα της χώρας το 2021 κήρυξε παράνομα τα σταθερά νομίσματα (stablecoins) μπατ Ταιλάνδης.

Το σχέδιο του Κόμματος Pheu Thai να διανείμει τα κεφάλαια εξίσου στους κατοίκους απηχεί αυτό του Άντριου Γιανγκ, πρώην υποψηφίου για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών που πρότεινε μια πρωτοβουλία καθολικού βασικού εισοδήματος στις εκλογές του 2020. Η πρόταση του Yang ήταν να δοθούν σε κάθε δικαιούχο άτομο στις ΗΠΑ 1.000 $ το μήνα. Αν και η πρωτοβουλία μπορεί να φαίνεται παρόμοια, οι διαφορές στην κλίμακα και το κόστος μεταξύ των δύο προτάσεων είναι σημαντικές. Η ανακοίνωση του κόμματος Pheu Thai Party έρχεται επίσης σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία της Ταϊλάνδης, η οποία έχει επηρεαστεί από την πανδημία COVID-19. Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 6,1% το 2020, με τον τουρισμό, έναν από τους βασικούς τομείς της, να πλήττεται ιδιαίτερα. Η πρόταση των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως τρόπος για να βοηθήσει την τοπική οικονομία να ανακάμψει, όπως προτείνει ο Thavisin, αλλά το πιθανό κόστος και οι ρυθμιστικές προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Τέλος να αναφέρουμε ότι ο Thavisin, ο μεγιστάνας των ακινήτων που είναι o επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ταϊλάνδης, δεν ανέφερε σε ποιο crypto συγκεκριμένα θα δώσει αυτά τα $300. Σύμφωνα με το Reuters το Pheu Thai Party στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις φαίνεται να έχει περίπου το 46% και αναμένεται να είναι ένα σκληρό ντέρμπι.

Εν κατακλείδι

Η πρόταση του Pheu Thai Party είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, ιδιαίτερα καθώς περιλαμβάνει ένα πολιτικό κόμμα που υπόσχεται να διανείμει ψηφιακό νόμισμα στους πολίτες εάν κερδίσει τις εκλογές. Ωστόσο, η πρόταση εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα και τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, ιδίως λόγω του πιθανού κόστους και των κανονιστικών προκλήσεων. Παρ’ όλα αυτά, η ιδέα της χρήσης της τεχνολογίας blockchain ως κίνητρο για την οικονομία αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πρόταση με την πάροδο του χρόνου.

Author Konstantinos