Σχεδόν τα μισά προγράμματα πυραύλων της Βόρειας Κορέας  χρηματοδοτούνται από κλεμμένα crypto

Konstantinos
15 Μαΐου 2023
894 Views
230509165929 north korea missile program cyber

Η Βόρεια Κορέα, γνωστή για τα πυρηνικά της όπλα και την επιθετική στρατιωτική της στάση, έχει βρει ένα νέο τρόπο εδώ και καιρό να χρηματοδοτεί τα πυραυλικά της προγράμματα και αυτός είναι με κλεμμένα κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με αξιωματούχο από τον Λευκό Οίκο, περίπου οι μισές από τις δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω κλοπής κρυπτονομισμάτων και κυβερνοεπιθέσεων.

Αυτή η αποκάλυψη έρχεται καθώς μια πρόσφατη έκθεση της Chainalysis εκτιμά ότι οι βορειοκορεάτες χάκερ υπεξαίρεσαν το εκπληκτικό ποσό των 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μόνο το 2022.

Η Anne Neuberger, Αναπληρώτρια Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για τον κυβερνοχώρο και την αναδυόμενη τεχνολογία, εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να εντοπίσει τους βορειοκορεάτες χάκερ και να εντοπίσει τα κλεμμένα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επίσης κατηγορήσει το ολοκληρωτικό καθεστώς ότι χρηματοδοτεί τα πυραυλικά του προγράμματα και τα πυρηνικά του πειράματα μέσω κλοπής crypto.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, υπό την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν, προωθεί με ταχείς ρυθμούς τις στρατιωτικές της δυνατότητες τα τελευταία χρόνια. Η χώρα, οπλισμένη με πυρηνικά όπλα, πραγματοποιεί τακτικά προγράμματα πυραύλων και δοκιμές για την αναβάθμιση του οπλοστασίου της. Φαίνεται τώρα ότι τα κλεμμένα κρυπτονομίσματα και οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της χρηματοδότησης αυτών των πολεμικών προσπαθειών. Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει διεθνείς κατηγορίες και απειλές, η Βόρεια Κορέα παραμένει απτόητη στην επιδίωξή της για στρατιωτική κυριαρχία. Μόλις πριν από ένα μήνα, η χώρα ισχυρίστηκε ότι έχει δοκιμάσει τον «πιο ισχυρό» πύραυλο της μέχρι σήμερα, ικανό να πλήξει άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, με μεγαλύτερη ταχύτητα και καταστροφικές επιπτώσεις. Ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν ο ανώτατος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, επέβλεψε τη δοκιμή και δήλωσε ότι θα φέρει «ακραίο φόβο και άγχος» στους αντιπάλους της Βόρειας Κορέας.

Οι κυβερνοεγκληματίες της Βόρειας Κορέας είναι γνωστοί για την τεχνογνωσία τους στην κλοπή κρυπτονομισμάτων μέσω προηγμένων τεχνικών hacking. Η ομάδα Lazarus είναι μια πολύ γνωστή ομάδα hacking με υποτιθέμενες διασυνδέσεις με την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας.Το FBI απέδωσε σε αυτή την ομάδα την τεράστια επίθεση των 625 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ronin Network. Άλλες περιπτώσεις κλοπής κρυπτονομισμάτων που αποδίδονται στην ομάδα Lazarus περιλαμβάνουν τα αναφερόμενα 100 εκατομμύρια δολάρια που έχουν κλαπεί από το πρωτόκολλο κρυπτονομισμάτων Harmony, όπως επισημαίνεται από τις πλατφόρμες συμμόρφωσης MistTrack και Elliptic Enterprise. Αυτά τα περιστατικά καταδεικνύουν τις εκτεταμένες δυνατότητες της ομάδας να διεισδύσει σε δίκτυα κρυπτογράφησης και να αποσπάσει σημαντικά χρηματικά ποσά.

Οι αποκαλύψεις της εμπλοκής της Βόρειας Κορέας στην κλοπή crypto υπογραμμίζουν τις αυξανόμενες προκλήσεις που τίθενται από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου και την εκμετάλλευση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Οι κυβερνήσεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών παγκοσμίως εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικότερα, αφιερώνουν σημαντικό χρόνο και πόρους για τον εντοπισμό των κλεμμένων κεφαλαίων. Καθώς η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να κάνει σημαντικά βήματα στις στρατιωτικές της ικανότητες, είναι σημαντικό για τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει σε εγρήγορση και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις επιθετικές ενέργειες του καθεστώτος. Οι προσπάθειες για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, την καταπολέμηση της κλοπής κρυπτονομισμάτων και την ανάληψη ευθύνης από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου είναι κρίσιμα βήματα για τη διατήρηση της παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας έναντι των εξελισσόμενων απειλών.

Εν κατακλείδι

Τα πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας χρηματοδοτούνται σε σημαντικό βαθμό μέσω της κλοπής κρυπτονομισμάτων. Το Lazarus Group, μια διαβόητη ομάδα χακερ με δεσμούς με την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μαζί με διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, εργάζονται ενεργά για τον εντοπισμό των δραστών και τον εντοπισμό των κλεμμένων περιουσιακών στοιχείων. Παρά την παγκόσμια καταδίκη, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στις στρατιωτικές της προσπάθειες, δοκιμάζοντας πρόσφατα έναν εξαιρετικά ισχυρό πύραυλο που αποτελεί απειλή για άλλα έθνη.

Author Konstantinos