Το Polygon (Matic) κυκλοφορεί το δεύτερο Testnet zkEVM

Konstantinos
23 Δεκεμβρίου 2022
1089 Views
image6
Τι σημαίνει αυτό για το Ethereum;

Όπως πολύ πιθανόν να γνωρίζετε, το Polygon είναι ένα δίκτυο στο blockchain του Ethereum. Η ομάδα του Polygon ανακοίνωσε ότι έχει φτάσει στην τελευταία φάση πριν ξεκινήσει το mainnet που αποτελεί την κυκλοφορία του δεύτερου δημόσιου δικτύου δοκιμών της αναβάθμισης σε πλατφόρμα τεχνολογίας zkEVM (μια νέα μέθοδος κλιμάκωσης του δικτύου του Ethereum). Η αναβάθμιση, γνωστή και ως Recursion, είναι μια νέα βελτίωση κλιμάκωσης του δικτύου και θα δοκιμαστεί δημόσια. Λέγεται ότι έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει στο blockchain να κλιμακωθεί σε μεγάλο βαθμό. Η προγραμματισμένη ημερομηνία για την κυκλοφορία του mainnet δεν δημοσιοποιήθηκε από το Polygon ακόμα.

Τι σημαίνει η αναβάθμιση zkEVM

Το zkEVM αποτελεί μια κρίσιμη αλλαγή στον ανοιχτό κώδικα για τα πρωτόκολλα λειτουργίας των blockchain δικτύων. Αν και άλλα δίκτυα έχουν αναφέρει στο παρελθόν ότι θέλουν να υιοθετήσουν την αναβάθμιση zkEVM, δεν την έχουν δοκιμάσει ποτέ δημόσια. Η αναβάθμιση αυτή ενδέχεται να μειώσει σημαντικά τις τιμές και τις ταχύτητες των συναλλαγών στο blockchain του Ethereum καθώς και να ενεργοποιήσει την ανωνυμία συναλλαγών σε συγκεκριμένα δίκτυα που λειτουργούν πάνω στο Ethereum. Επίσης, αναμένεται να γίνει απλούστερη για τους προγραμματιστές η δημιουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών (dApps). Αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια σειρά δημιουργίας ολοκαίνουργιων εφαρμογών που θα συνδέουν τον πραγματικό κόσμο με τα κρυπτονομίσματα, τα δεδομένα εκτός της blockchain αλυσίδας και γενικά με τη ψηφιακή οικονομία.

Να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι η πλατφόρμα zkSync, που χρησιμοποιεί μια ελαφρώς διαφορετική τεχνολογία από το zkEVM, συγκέντρωσε 200 εκατομμύρια δολάρια σε έναν κύκλο συλλογής κεφαλαίων, τον περασμένο μήνα. Ο ίδιος ο Vitalik Buterin ισχυρίστηκε ότι η αναβάθμιση στην πρακτική zkEVM θα χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου του Ethereum. Από την άλλη το Polygon ισχυρίζεται ότι υιοθέτηση του zkEVM θα αποτελέσει μια καινοτόμο αναβάθμιση της τεχνολογίας κλιμάκωσης του δικτύου του.

Μη ξεχνάμε ότι το Polygon ως δευτερεύουσα (layer 2) λύση κλιμάκωσης, στοχεύει να αντιμετωπίσει τους περιορισμούς της πλατφόρμας Ethereum. Έτσι η επιτυχής ολοκλήρωση του zkEVM το φέρνει πιο κοντά στον στόχο του. Τα τελευταία δύο χρόνια άλλωστε η Polygon διέθεσε αρκετά κεφάλαια από τα κέρδη της για την ανάπτυξη του. Μπορεί να πρόκειται για μια σχετικά πρόσφατη τεχνολογία, όμως, εάν πετύχει θα είναι ένα μεγάλο βήμα και για το ίδιο το Polygon αλλά και για το Ethereum.

Author Konstantinos