Η Φινλανδία λανσάρει το πρώτο εγκεκριμένο από την ΕΕ Euro Stablecoin

Konstantinos
3 Φεβρουαρίου 2023
1012 Views
simaia finlandia 1024x626 1

Η φινλανδική εταιρεία, Membrane Finance, κυκλοφόρησε ένα νέο stablecoin,  με το όνομα “EUROe”, το οποίο είναι πλήρως δεσμευμένο και υποστηρίζεται από το Ευρώ. Η εταιρεία αναφέρει  ότι αυτό το stablecoin είναι το πρώτο και μοναδικό ρυθμιζόμενο από την ΕΕ crypto stablecoin και έχει άδεια από τη Φινλανδική Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (Fin-FSA). Η εταιρεία πιστεύει ότι αυτό θα επιτρέψει γρήγορες και χαμηλού κόστους πληρωμές, σε αντίθεση με το αργό και υψηλού κόστους παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Αυτή η κυκλοφορία έρχεται αφότου η Circle Inc. με έδρα τις ΗΠΑ κυκλοφόρησε το δικό της stablecoin, Euro Coin (EUROC), με βάση το ευρώ, τον Ιούνιο του περασμένου έτους. Ωστόσο, το Euro Coin τελούσε αρχικά υπό φύλαξη από τη Silvergate Bank, μια τράπεζα που ελέγχεται από τις ΗΠΑ.

 Ένα stablecoin είναι ένα κρυπτονόμισμα που είναι συνδεδεμένο με ένα σταθερό περιουσιακό στοιχείο. Ο κύριος σκοπός των stablecoins είναι να μειώσουν την αστάθεια που συνήθως σχετίζεται με τα κρυπτονομίσματα. Κάθε ένα  EUROe υποστηρίζεται από “τουλάχιστον ένα fiat ευρώ (που τηρείται) σε ένα ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή τράπεζα”, σύμφωνα με την Membrane Finance.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Membrane Finance, Juha Viitala, δήλωσε ότι:

«Τα stablecoins αποτελούν ουσιαστικό μέρος της μετάβασης προς την υποδομή χρημάτων που βασίζεται σε blockchain και ότι οι Ευρωπαίοι αξίζουν να έχουν ένα πλήρες αποθεματικό ευρώ stablecoin από την ΕΕ και να ελέγχεται από μια οικονομική αρχή με έδρα την ΕΕ». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι το EUROe θα ενθαρρύνει περισσότερους Ευρωπαίους να αυξήσουν τον πλούτο τους μέσω της χρήσης εφαρμογών αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi), μειώνοντας τις ανησυχίες τους για την αστάθεια των κρυπτονομισμάτων.

Το EUROe stablecoin θα είναι αρχικά διαθέσιμο στο blockchain Ethereum, με υποστήριξη για πρόσθετα δίκτυα blockchain που σχεδιάζεται για το μέλλον. Τα Stablecoins έχουν μακρά ιστορία στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, με το πρώτο stablecoin σε δολάρια ΗΠΑ, το Tether, να κυκλοφόρησε το 2014. Σήμερα, το Tether είναι το τρίτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε κεφαλαιοποίηση αγοράς, σύμφωνα με το CoinMarketCap. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η Circle και η ομάδα πίσω από την αποκεντρωμένη ανταλλαγή Uniswap δημοσίευσαν μια έκθεση που ισχυρίζεται ότι το συνάλλαγμα που βασίζεται σε blockchain μπορεί να μειώσει το κόστος εμβασμάτων έως και 80%. Αυτή η νέα εξέλιξη υπογραμμίζει τις δυνατότητες των stablecoins και της τεχνολογίας blockchain να φέρουν επανάσταση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και να τον κάνουν πιο προσιτό και αποτελεσματικό για όλους. Συμπερασματικά, η κυκλοφορία του Euroe stablecoin από τη Membrane Finance είναι μια συναρπαστική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή κοινότητα του DeFi. Το γεγονός ότι είναι πλήρως δεσμευμένο και ρυθμίζεται από την ΕΕ το καθιστά πιο αξιόπιστη επιλογή για όσους επιθυμούν να επενδύσουν σε εφαρμογές DeFi. Η διαθεσιμότητα αυτού του νέου stablecoin στο δίκτυο Ethereum, με υποστήριξη για πρόσθετα δίκτυα που σχεδιάζονται για το μέλλον, ανοίγει έναν νέο κόσμο δυνατοτήτων για το DeFi στην Ευρώπη και υπογραμμίζει τη δυνατότητα των stablecoin να φέρουν επανάσταση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Author Konstantinos