Το Polygon ανακοινώνει την νέα λύση κλιμάκωσης zkEVM, πλήρως συμβατή με το Ethereum

Konstantinos
17 Οκτωβρίου 2022
1027 Views
Untitled design 2021 12 17T185112.667

Στις 11/10/2022 το Polygon (MATIC) ανακοίνωσε την κυκλοφορία του δημόσιου δικτύου δοκιμών (public testnet) “zkEVM”, το οποίο και μπορούν οι προγραμματιστές πλέον να το δοκιμάσουν (να το “τεστάρουν”). Το δίκτυο αυτό είναι μια λύση κλιμάκωσης, όπως ονομάζεται στα δίκτυα blockchain, που σαν πρωταρχικό σκοπό έχει να μειώσει το κόστος των συναλλαγών αλλά και να τις επιταχύνει παράλληλα.

Η ανακοίνωση για το zkEVM έρχεται σε συνέχεια της αγοράς της startup zk-rollups Mir από την Polygon η οποία και δαπάνησε 400 εκατομμύρια δολάρια σε MATIC tokens για να την αποκτήσει. Επιπροσθέτως, η Polygon συγχώνευσε την zk-rollups Mir με την Hermez, σε μια συμφωνία 250 εκατομμυρίων δολαρίων, τον περασμένο Αύγουστο. Έτσι δημιουργήθηκε από την Polygon η “Hermez zk-rollup” που είναι μια κατασκευή επιπέδου 2 (layer 2) πάνω  στο Ethereum, η οποία έχει σκοπό να διευκολύνει την κλιμάκωσή του δικτύου, μέσω επεξεργασίας της μαζικής μεταφοράς σε μία μόνο συναλλαγή. Η τεχνολογία “zero-knowledge proof” (ZK) χρησιμοποιείται για την δημόσια καταγραφή της εγκυρότητας και της ορθότητας των συναλλαγών που υποβάλλονται προς επεξεργασία στο blockchain του Ethereum. Με την αποθήκευση μόνο της απόδειξης και των συμπιεσμένων δεδομένων μιας παρτίδας μεταφορών – συναλλαγών, πολλαπλασιάζεται η αποτελεσματικότητα και η απόδοση του δικτύου.

Πιο συγκεκριμένα, το zkEVM (που προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων zero-knowledge Ethereum Virtual Machine), είναι ένα οικοσύστημα ισοδύναμο του Ethereum, με υπάρχοντα έξυπνα συμβόλαια, εργαλεία προγραμματιστών, dApps και πορτοφόλια που έχουν δημιουργηθεί σε Ethereum και Polygon PoS. Προγραμματιστικά, είναι κατασκευή επιπέδου 2 (layer 2) πάνω στο Ethereum, που στοχεύει στη βελτίωση του δικτύου, όπως προείπαμε. Το testnet κυκλοφόρησε από την ομάδα “zero-knowledge R&D” της Polygon, ως μια πλήρης εφαρμογή ανοιχτού κώδικα του zkEVM.

Τα πρωτόκολλα DeFi του Aave και της Uniswap, μαζί με την κοινωνική πλατφόρμα Web3 Lens καθώς και του gaming στούντιο Midnight Society, θα είναι από τα πρώτα project που θα αναπτυχθούν στο δίκτυο δοκιμών zkEVM. Το Polygon, με αυτόν τον τρόπο, ενθαρρύνει τους προγραμματιστές του Web3 να συνεργαστούν αναπτύσσοντας έξυπνα συμβόλαια (smart contracts), εντοπίζοντας ταυτόχρονα και πιθανά σφάλματα, καθώς η πλατφόρμα πρωτοπορεί στην υιοθέτηση της τεχνολογίας zk. Όπως δήλωσε και ο συνιδρυτής του Polygon,  Mihailo Bjelic: «Καλούμε ολόκληρη την κοινότητα να δοκιμάσει το testnet, να μας βοηθήσει να δοκιμάσουμε τα όριά του, να σπάσουμε πράγματα και να εντοπίσουμε σφάλματα, ώστε όλοι μαζί να παραδώσουμε το πρώτο zkEVM στον κόσμο!».

Η πλήρης ισοδυναμία του zk της Polygon με την EVM (Ethereum Virtual Machine: Εικονική μηχανή του Ethereum) επιτρέπει στους προγραμματιστές να μετεγκατασταθούν στο zkEVM, χωρίς να υπάρχει ανάγκη νέων γλωσσών προγραμματισμού και εργαλείων ή μετάφρασης κάποιου υπάρχοντος ανοιχτού κώδικα, ο οποίος περιλαμβάνει ήδη έναν μηχανισμό zk.

Επιπροσθέτως, η ανακοίνωση επισημαίνει ότι το Polygon zkEVM προσφέρει μεγαλύτερη αποδοτικότητα κεφαλαίου, ενώ επιτρέπει στις επιχειρήσεις να δημιουργούν γρήγορα dApps (αποκεντρωμένες εφαρμογές) στο Ethereum, με χαμηλή χρέωση.

Ενδεικτικά, για την ανάπτυξη του zkEVM και για το που μπορεί να βρει έδαφος εφαρμογής, αναφέρουμε ότι τον περασμένο μήνα (Σεπτέμβριο) η “Space and Time”, μια αποκεντρωμένη εφαρμογή αποθήκευσης δεδομένων που αναπτύσσεται με βάση το Wed3, συγκέντρωσε 20 εκατομμύρια δολάρια ως χρηματοδότηση από επενδυτές, όπως το ταμείο M12 της Microsoft (ο κύριος βραχίονας επιχειρηματικών κεφαλαίων της Microsoft — Avalanche) και το Polygon. Σε αυτή τη χρηματοδότηση των 20 εκατομμυρίων δολαρίων συμμετείχαν και αρκετοί άλλοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων του Coin DCX και του HashKey. Η Michelle Gonzalez, στέλεχος της M12, δήλωσε ότι η εταιρεία VC της Microsoft ανυπομονεί να δει πώς τα κεντρικά συστήματα μπορούν να αυτοματοποιηθούν και να συνδεθούν με έξυπνα συμβόλαια.

Δεδομένου ότι το Ethereum ακόμη δεν έχει κυκλοφορήσει κάποια λύση κλιμάκωσης του δικτύου του, πολλοί χαρακτήρισαν συμβατικά ως “Ethereum 2.0”, αυτή τη σημαντική κίνηση του Polygon.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι το Polygon έχει στο προσκήνιο και άλλες λύσεις κλιμάκωσης (ίσως περισσότερες και από 5), οι οποίες βρίσκονται υπό κατασκευή και αναμένεται πως, όταν δημοσιευτούν, θα κάνουν το δίκτυο καλύτερο και αποδοτικότερο.

Author Konstantinos