Τα αποθεματικά της Binance σε Bitcoin είναι 101% εξασφαλισμένα λέει η ελεγκτική Mazars. Αλλά μόνο σε Bitcoin για την ώρα – Οι πελάτες της θέλουν διαφάνεια!

Konstantinos
15 Δεκεμβρίου 2022
1036 Views
binance jf3m

Ο ηγέτης της Binance, Changpeng Zhao, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων αυτή την στιγμή στον κόσμο, είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια ως προς τις λειτουργίες των ανταλλακτηρίων και συγκεκριμένα η Binance θα πρέπει να είναι μπροστάρης σε αυτό. Επίσης είχε αναφέρει ότι πάντα θα πρέπει να προστατεύουμε τους χρήστες μας.

Μετά λοιπόν την καταρευση του ανταλλακτηρίου της FTX, που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, αρχίζει να κλονίζεται  η εμπιστοσύνη του κόσμου ως προς αυτά. Καθώς κανείς έχοντας τα χρήματα του μέσα δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει!  Μπορεί να ακούγονται, αλλά  και να γράφονται στο Twitter πολύ θετικά νέα για πολλά ανταλλακτήρια, συνήθως από τα ίδια τα ανταλλακτήρια βέβαια, ότι δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα και ότι όλα δουλεύουν ρολόι, πως τα χρήματα του κόσμου είναι 100% εξασφαλισμένα κτλ. Αλλά από την θεωρία στην πράξη αυτά απέχουν πολύ. Απλές αναφορές όπως αυτές δεν αποτελούν εγγυήσεις  και όπως φάνηκε μπορεί κάποιο από αυτά να κλείσει εν μία νυκτί!

Από την άλλη όλο αυτό μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την συνέχεια. Τα ανταλλακτήρια έχουν ξεκινήσει να κάνουν βήματα προκειμένου να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη του κόσμου. Τώρα αν είναι αρκετά και με διαφάνεια δεν γνωρίζουμε ακόμα… θα δείξει! Τουλάχιστον κάτι θετικό αχνοφαίνεται στον ορίζοντα.

Έτσι λοιπόν η Binance ανέθεσε στη Mazars, έναν κορυφαίο διεθνή οργανισμό που ειδικεύεται στην παροχή ελεγκτικών, χρηματοοικονομικών, συμβουλευτικών, νομικών και φορολογικών υπηρεσιών, να ελέγξει τα αποθέματά της σε Bitcoin.

Η ελεγκτική εταιρεία τράβηξε ένα στιγμιότυπο των διαθεσίμων BTC του ανταλλακτηρίου της Binance στις 22 Νοεμβρίου 2022 UTC (Παγκόσμια Ώρα). Το στιγμιότυπο κάλυψε τα αποθέματα Bitcoin της Binance σε πολλά δίκτυα blockchain.  Και η Mazars διαπίστωσε ότι τα αποθεματικά της Binance σε Bitcoin είναι υπερεξασφαλισμένα. 

Μάλιστα Ανέφερε ότι η Binance διαθέτει περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν το 100% των συνολικών υποχρεώσεων της, με το ακριβές ποσοστό να είναι 101%.

Ο έλεγχος της Mazars φαίνεται να επιβεβαιώνει την Binance, που κατά την δημοσίευση που είχε κάνει η ίδια η Binance πριν τον έλεγχο της Mazars είχε παρουσιάσει ότι έχει αποθεματικό 582,485 Bitcoin, σε σχέση με των πελατών της 575,742 Bitcoin.  

Να τονίσουμε ότι αυτά που έδειξε η Binance στην συγκεκριμένη ελεγκτική εταιρεία για να κοιτάξει δεν έδειχναν τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία  που κατέχει, ούτε τις συνολικές υποχρεώσεις που έχει. Αλλά αφορούσαν περιουσιακά στοιχεία και συνολικές υποχρεώσεις μόνο σε Bitcoin. (Spot, χρηματοδότηση, margin, συμβόλαια με μελλοντικό παθητικό εισόδημα όπως π.χ από staking, τα Wrapped Bitcoin που είναι μία έκδοση του Bitcoin που τρέχει στην αλυσίδα του Ethereum).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Mazars δεν πήρε κάποια ξεκάθαρη θέση ότι τα νούμερα που πήρε από την Binance ήταν 100% σωστά ώστε εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του ανταλλακτηρίου στο κοντινό ή μακρινό μέλλον.

Ανέφερε ότι ο έλεγχος ήταν περιορισμένης κλίμακας βάσει συμφωνημένων όρων με την Binance.

«Η συγκεκριμένη δέσμευση AUP δεν είναι μια δέσμευση διασφάλισης. Κατά συνέπεια δεν εκφράζουμε γνώμη ή διαβεβαίωση. Άν είχαμε πραγματοποιήσει επιπλέον διαδικασίες, θα μπορούσαν να έρθουν στην αντίληψή μας άλλα θέματα που θα είχαν αναφερθεί».

Θετικό πρώτο βήμα – Θέλει να κρύψει κάτι η Binance;

Σίγουρα είναι πολύ θετικό να βλέπουμε τα αποθεματικά, τα assets δηλ. που έχει στην άκρη το κάθε ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων ως ασφάλεια, καθώς είναι οι εγγυήσεις που παρέχουν τα ανταλλακτήρια για την βιωσιμότητα τους απέναντι στους χρήστες τους. Ωστόσο θα θέλαμε πλήρη και όχι μερική διαφάνεια. Η Binance δεν παρέδωσε κάποιο οικονομικό αρχείο για τα αποθεματικά της ώστε να δείχνει όλα τα περιουσιακά της στοιχεία.

Δεν γνωρίζουμε γιατί η Binance παρουσίασε αποθεματικά μόνο σε Bitcoin που κατέχει και όχι σε BNB ή BUSD που είχε αναφέρει η ίδια ότι έχει στην κατοχή της ως αποθεματικό στο ταμείο SAFU.

Κάποιοι που θα σκεφτούν θετικά θα πουν ότι αυτό που έκανε η Binance είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Κάποιοι που θα σκεφτούν βαθύτερα ίσως και πονηρότερα όμως θα πουν γιατί δεν έγινε ολοκληρωμένο αυτό το βήμα, μήπως θέλει να κρύψει κάτι η Binance; Που είναι η πλήρη διαφάνεια που είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες ο ηγέτης της Binance, ο CZ;

Πάντως για τα πρακτικά να αναφέρουμε ότι στη συνέχεια η Binance είπε ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή και πως θα ξεκινήσει να δείχνει και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που κρατάει ως απόθεμα. Πολύ μεγάλη λοιπόν σημασία έχουν αυτά για τους πελάτες που επενδύουν τα χρήματα τους στα ανταλλακτήρια,  καθώς σε περίπτωση που θέλουν να πάρουν π.χ. μαζικά τα χρήματα τους από αυτά, εκείνα να είναι σε θέση να τους καλύψουν. Να μην έχουμε δηλ. μία νέα FTX. Αρκεί όπως είπαμε να γίνουν όλα σωστά και με πλήρη διαφάνεια.

Author Konstantinos