Η SEC καταθέτει μήνυση για απάτη κατά των Do Kwon και Terraform Labs

Konstantinos
17 Φεβρουαρίου 2023
970 Views
SECTerra

Στις 16 Φεβρουαρίου 2023, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC) κατέθεσε μήνυση κατά της Terraform Labs και του ιδρυτή της, Do Kwon, κατηγορώντας τους ότι ενορχήστρωσαν μια απάτη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τίτλους κρυπτογράφησης. Η SEC ισχυρίστηκε ότι η Terraform Labs και ο Do Kwon απέτυχαν να παράσχουν στο κοινό πλήρη, δίκαιη και ειλικρινή αποκάλυψη, όπως απαιτείται για τους τίτλους περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης.

Η SEC κατηγορεί τον Kwon και την Terraform για πώληση μη καταχωρημένων τίτλων περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης, συμπεριλαμβανομένων των κατεστραμμένων stablecoin TerraClassicUSD (USTC) και Terra Luna Classic (LUNC).  Συγκεκριμένα, ότι διέπραξαν απάτη επαναλαμβάνοντας ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης προτού προκαλέσουν καταστροφικές απώλειες για τους επενδυτές.

Η καταγγελία της SEC, που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, ισχυρίζεται ότι παραβιάζονται οι διατάξεις περί καταχώρισης και καταπολέμησης της απάτης του Securities Act και του Exchange Act.

 Η SEC αντιμετώπισε πολλά από τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία της Terraform Labs, συμπεριλαμβανομένου του τώρα κατεστραμμένου αλγοριθμικού stablecoin, TerraClassicUSD (USTC) και του συνδεδεμένου κρυπτονομίσματος Terra Luna Classic (LUNC). Η SEC εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με τα mAssets, τα κρυπτοπαράγωγα που αντικατοπτρίζουν τις τιμές των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών και την έκδοση Mirror (MIR) από την Terraform, ένα διακριτικό διακυβέρνησης για το πρωτόκολλο Mirror που απαριθμεί τα mAssets.

Ο Πρόεδρος της SEC, Gary Gensler, δήλωσε ότι οι κατηγορούμενοι, Kwon και Terraform δεν παρείχαν πλήρη, δίκαιη και ειλικρινή αποκάλυψη, ειδικά για τα USTC και LUNC, τα οποία παλαιότερα ονομάζονταν Terra (LUNA) και TerraUSD (UST). Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι κατηγορούμενοι διέπραξαν απάτη επαναλαμβάνοντας ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις για να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη πριν προκαλέσουν καταστροφικές απώλειες στους επενδυτές.

Εν κατακλείδι

Η μήνυση της SEC κατά των Terraform Labs και Do Kwon για φερόμενη ενορχήστρωση μίας απάτης σε τίτλους περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι μια σημαντική εξέλιξη στη ρύθμιση της βιομηχανίας κρυπτογράφησης. Σηματοδοτεί την τελευταία προσπάθεια της SEC να ρυθμίσει την αγορά κρυπτογράφησης και να προστατεύσει τους επενδυτές από δόλιες δραστηριότητες. Η δράση της SEC υπογραμμίζει επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ρυθμιστικές αρχές καθώς επιδιώκουν να εφαρμόσουν τους παραδοσιακούς νόμους περί τίτλων στον ταχέως εξελισσόμενο και περίπλοκο κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Η μήνυση της SEC είναι επίσης μια προειδοποίηση προς τη βιομηχανία κρυπτογράφησης ότι πρέπει να τηρήσει τους νόμους περί τίτλων ή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει καταστήσει σαφές ότι θα ασκήσει δίωξη οποιασδήποτε εταιρείας ή ιδιώτη που παραβιάζει τη νομοθεσία περί κινητών αξιών. Τέλος, η κίνηση της SEC είναι πιθανό να ενθαρρύνει άλλες ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν παρόμοια δράση, ιδιαίτερα καθώς η βιομηχανία κρυπτογράφησης συνεχίζει να αυξάνεται σε μέγεθος και πολυπλοκότητα.

Author Konstantinos