Το Μπαλί απαγορεύει τις πληρωμές κρυπτονομισμάτων για τους τουρίστες: Οι αντιδράσεις

Konstantinos
30 Μαΐου 2023
881 Views
img 4289 hdr1 1024x0 1

Ο κυβερνήτης του Μπαλί της Ινδονησίας, εξέδωσε μια ισχυρή προειδοποίηση στους τουρίστες σχετικά με τη χρήση κρυπτονομισμάτων για πληρωμές. Ενώ η διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων είναι νόμιμη στην Ινδονησία, η χρήση τους για συναλλαγές μπορεί να οδηγήσει σε αυστηρές ποινές, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης. Ο κυβερνήτης τόνισε ότι το νόμισμα fiat της χώρας, η ρουπία, είναι το μόνο αποδεκτό νόμιμο χρήμα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Antara, στις 28 Μαΐου ανέφερε ότι ο  σε συνέντευξη  Τύπου την ίδια ημέρα, ο κυβερνήτης του Μπαλί, Wayan Koster, δήλωσε ότι οι τουρίστες που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για πληρωμές θα αντιμετωπίσουν αυστηρές συνέπειες, όπως απέλαση, διοικητικές κυρώσεις, ποινικές κυρώσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων και άλλα αυστηρά μέτρα. Στη διάσκεψη συμμετείχαν ο επικεφαλής αστυνομικός επιθεωρητής του Μπαλί και ο επικεφαλής του Γραφείου Αντιπροσωπείας του Μπαλί για την Τράπεζα Ινδονησίας. Ο επικεφαλής του Γραφείου Αντιπροσωπείας του Μπαλί για την Bank Indonesia επιβεβαίωσε ότι επιτρέπεται η διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων, αλλά η χρήση τους για πληρωμές απαγορεύεται. Ο κυβερνήτης Koster τόνισε ότι μόνο η ρουπία μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα για συναλλαγές στην Ινδονησία. Η παραβίαση αυτού του κανόνα μπορεί να οδηγήσει σε μέγιστη ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ρουπίων (13.000 $).

Αυτή η ανακοίνωση από τον κυβερνήτη έρχεται μετά από μια ερευνητική αναφορά της Kompas, μιας πρωτοκλασάτης ινδονησιακής εφημερίδας, που αποκάλυψε ότι αρκετές επιχειρήσεις στο Μπαλί, συμπεριλαμβανομένου ενός καταφυγίου διαλογισμού, μιας υπηρεσίας ενοικίασης μοτοσικλετών και ενός καφέ με θέμα τα crypto, δέχονταν πληρωμές με κρυπτονομίσματα. Τα δεδομένα του Coinmap δείχνουν ότι υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 36 επιχειρήσεις στο Μπαλί που δέχονται crypto, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στο Ubud, μια δημοφιλή τουριστική πόλη. Παρά την αυστηρή στάση του κυβερνήτη του Μπαλί και της Ινδονησίας στο σύνολό της, η χώρα προχωρά με σχέδια να ξεκινήσει ένα εθνικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων τον επόμενο μήνα.

Η απαγόρευση πληρωμών crypto στο Μπαλί προκαλεί διαμάχη

Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης του Μπαλί να απαγορεύσει τις πληρωμές με κρυπτονομίσματα για αγαθά και υπηρεσίες έχει αφήσει πολλούς τουρίστες δυσαρεστημένους. Η απαγόρευση υπενθυμίζει στους επισκέπτες ότι το μόνο αποδεκτό νόμισμα είναι η ρουπία Ινδονησίας. Ενώ ορισμένα άτομα θεωρούν την απαγόρευση λογική, άλλα επανεξετάζουν τα σχέδια των διακοπών τους και εκφράζουν την απογοήτευσή τους.

Στην crypto-κοινότητα, οι απόψεις φαίνεται να διίστανται. Ορισμένα άτομα υποστηρίζουν την απαγόρευση, δηλώνοντας ότι “έχει νόημα” για την Ινδονησία. Υποστηρίζουν ότι η χώρα βασίζεται στα έσοδα από τον τουρισμό για να διατηρήσει την αξία του νομίσματός της. Ωστόσο, ακόμη και ορισμένοι υποστηρικτές της απαγόρευσης εκφράζουν διαφωνία με αυτήν. Πιστεύουν ότι εάν οι επιχειρήσεις και οι πελάτες είναι πρόθυμοι να αναλάβουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τις πληρωμές με crypto, θα πρέπει να τους επιτραπεί να προχωρήσουν στις συναλλαγές τους

Ενώ μερικοί άνθρωποι συμμετέχουν σε συζητήσεις και προσφέρουν διαφορετικές οπτικές για το θέμα, άλλοι έχουν υιοθετήσει μια απλούστερη προσέγγιση επανεξετάζοντας τα σχέδιά τους να επισκεφθούν το Μπαλί. Πολλοί τουρίστες αντιτίθενται στην απαγόρευση, αλλά ορισμένοι κατανοούν την άποψη της Ινδονησίας. Ένας χρήστης του από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Reddit, επεσήμανε ότι η Ινδονησία προσπαθεί να διαφυλάξει το εισόδημά της. Ανέφεραν ότι οι φόροι μπορούν να εφαρμοστούν μόνο όταν υπάρχουν κατάλληλοι κανονισμοί, οι οποίοι επί του παρόντος στερούνται της Ινδονησίας. Έτσι, βλέπουν την απαγόρευση ως έναν τρόπο ώστε η χώρα να αποτρέψει την εκροή κεφαλαίων. Το Μπαλί βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, ο οποίος συνεισφέρει σχεδόν το 28% των εσόδων του, σύμφωνα με έρευνα. Η τουριστική βιομηχανία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Κατά συνέπεια, η μείωση του τουρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πτώση του εισοδήματος για την περιοχή.

Author Konstantinos