Το Κογκρέσο της Βραζιλίας υποστηρίζει το νόμο για ρυθμίσεις που αφορούν στα κρυπτονομίσματα

Konstantinos
1 Δεκεμβρίου 2022
1012 Views
WhatsApp Image 2022 11 28 at 13.57.33 1

Η Βουλή του Κογκρέσου της Βραζιλίας ενέκρινε την Τρίτη ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην ενίσχυση της εποπτείας όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα, για τη χώρα. Αφορμή αποτέλεσε η κατάρρευση ενός από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια του κλάδου, της FTX. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα θα ρυθμίζονται από μια ομοσπονδιακή υπηρεσία διορισμένη από την κυβέρνηση. Το μόνο που μένει πλέον είναι το νομοσχέδιο να υπογραφεί και από τον Πρόεδρο της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρο (πράγμα απολύτως τυπικό).

Τι αναφέρει το νομοσχέδιο

Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για νομικά πρόσωπα που ανταλλάσσουν ψηφιακά νομίσματα με τοπικά ή ξένα fiat νομίσματα. Το νομοσχέδιο λαμβάνει επίσης υπόψην του και όλα τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, πέραν των κρυπτονομισμάτων (όπως π.χ. τα NFTs), ιδιαίτερα όταν πρόκειται να πραγματοποιηθούν συναλλαγές ή άλλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με αυτά, οι οποίες συνδέονται με εκδότες ή πωλητές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, το νομοσχέδιο θα αναγκάσει όλους τους τοπικά ενεργούς παρόχους υπηρεσιών και προϊόντων κρυπτογράφησης να έχουν μια φυσική παρουσία (αυτό που ονομάζουμε “φυσική έδρα” στην Ελλάδα) στη χώρα. Μάλιστα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμα αλλά ακόμη και ποινές φυλάκισης για όσους παραβιάζουν τους κανόνες. Τέλος, θα δοθεί στις εταιρείες μια περίοδο χάριτος για συμμόρφωση με τη νέα νομοθεσία.

Σε γενικές γραμμές ο στόχος του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία μιας υπηρεσίας για την επίβλεψη των κρυπτονομισμάτων στη Βραζιλία. Αυτό περιλαμβάνει φυσικά και την εποπτεία των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων, τα οποία θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες για να επιτρέπεται η πρόσβασή τους στην αγορά της Βραζιλίας. Για παράδειγμα, προβλέπονται διαδικασίες για διαχωρισμό των κεφαλαίων των χρηστών από τα κεφάλαια των ανταλλακτηρίων. Οι κανόνες απαιτούν επίσης από τους παρόχους υπηρεσιών να λάβουν έγκριση σε επίπεδο ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο οργανισμός θα αναθέσει την ευθύνη σε κατάλληλους, υπάρχοντες κυβερνητικούς φορείς, όπως προείπαμε. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο νομοσχέδιο για το Bitcoin. Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας θα διαχειριστεί το Bitcoin για τη χρήση του ως μέσο πληρωμών. Παράλληλα η Comissão de Valores Mobiliários (ρυθμιστική αρχή των κινητών αξιών) θα χειριστεί την επενδυτική πτυχή του BTC.

Αν και το νομοσχέδιο αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο θετικό βήμα προς τα εμπρός για την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων, υπάρχει και κάτι αρνητικό. Αυτό αφορά στη στην απόρριψη της μείωσης φορολογίας για την αγορά εξοπλισμού που σχετίζονται με την εξόρυξη Bitcoin, ακόμα κι αν αυτή γίνεται από εταιρείες που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι εταιρείες αυτές είναι αρκετές στη Βραζιλία και είχαν αιτηθεί ευνοϊκότερη φορολογία βάσει του γεγονότος ότι χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, το αίτημά τους δεν λήφθηκε υπόψη από τις αρχές της χώρας, τουλάχιστον όχι σε αυτή τη φάση.

Οι Βραζιλιάνοι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα που υποστηρίζει τα κρυπτονομίσματα είδαν το νομοσχέδιο με θετική ματιά, διότι η πλειονότητα πιστεύει πως είναι σημαντικό να θεσπιστούν κανόνες στον κλάδο. Η Βραζιλία είναι μία από τις 10 κορυφαίες ενεργές αγορές παγκοσμίως όσον αφορά στο χώρο των κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με τα δεδομένα της Chainalysis για το 2022. Εν κατακλείδι, οι εξελίξεις αναμένονται να είναι σημαντικές για το χώρο.

Author Konstantinos