Διάγγελμα Τζο Μπάιντεν – Αύξηση της τιμής του Bitcoin σχεδόν 20%

Konstantinos
14 Μαρτίου 2023
966 Views
bitcoin with graph trending up

Οι τιμή του Bitcoin αυξήθηκε περίπου 20% στις 13 Μαρτίου, παρασέρνοντας μαζί του κάθε νόμισμα στην crypto-αγορά. Η άνοδος των τιμών ξεκίνησε μετά την παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών και της κυβέρνησης Μπάιντεν για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες που προκλήθηκαν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank. Ο Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμα του, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις των πελατών, λέγοντας πως «θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από σήμερα». Αυτό περιλαμβάνει και τις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες όπως είπε θα είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και τους εργαζόμενούς τους. Ο Μπάιντεν, τόνισε ότι οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στο τραπεζικό  σύστημα της χώρας, χαρακτηρίζοντάς το «ασφαλές». Επίσης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ανέφερε ότι καμία ζημιά δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους πολίτες, συμπληρώνοντας πως τα χρήματα θα προέλθουν από προμήθειες που διανέμουν οι τράπεζες στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων. Ωστόσο οι επενδυτές θα χάσουν τα χρήματά τους, καθώς πήραν εν γνώσει τους ένα ρίσκο το οποίο δεν απέδωσε. «Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός», είπε ο Μπάιντεν.

Αυτή η διαβεβαίωση οδήγησε σε ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω.Σύμφωνα με το CoinGecko, τη στιγμή που γράφτηκε το άρθρο, το Bitcoin διαπραγματευόταν στα 24.400 $, σημειώνοντας άνοδο περίπου 20% σε σχέση με την προηγούμενη μέρα και άλμα 6% την τελευταία ώρα. Το Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, αυξήθηκε περίπου 15% ,το τελευταίο 24ωρο, με την τιμή του να σκαρφαλώνει στα 1.680 $. Η υπόλοιπη αγορά κρυπτονομισμάτων, σημείωσε επίσης σημαντική ανοδική πορεία με κάποια κρυπτονομίσματα να ανεβαίνουν περισσότερο και άλλα λιγότερο από το BTC.   

Εβδομάδα αβεβαιότητας η προηγούμενη

Η αγορά κρυπτονομισμάτων είχε γνωρίσει ύφεση την περασμένη εβδομάδα λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το κραχ της Silicon Valley Bank, η οποία ‘’τρόμαξε’’ τους επενδυτές. Την Παρασκευή, η τιμή του Bitcoin έπεσε στα 19.662 δολάρια. Αργότερα προέκυψαν αναφορές ότι η Circle, ο εκδότης του USDC stablecoin, είχε ‘’εγκλωβισμένα’’ στην τράπεζα περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα το stablecoin, το πέμπτο μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο ανά κεφαλαιοποίηση αγοράς, να χάσει τη την ισοτιμία του με το δολάριο, πέφτοντας έως και 87 σεντς (πλέον έχει σχεδόν καταφέρει να την ανακτήσει).

Η Silicon Valley Bank υπέστη «bank run» 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Πέμπτη, με αποτέλεσμα οι ρυθμιστικές αρχές να κλείσουν την τράπεζα μέχρι την Παρασκευή και ο Nasdaq διέκοψε τις συναλλαγές στις μετοχές της τράπεζας. Το Σαββατοκύριακο, αρκετές εταιρείες crypto παραδέχθηκαν την ανάμειξή τους στην εταιρεία, οδηγώντας σε βουτιά τις τιμές των κρυπτονομισμάτων.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω την Κυριακή όταν οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές της Πολιτείας της Νέας Υόρκης έκλεισαν τη λειτουργία της Signature Bank, επικαλούμενη τον κίνδυνο του συστήματος. Ωστόσο, η Federal Reserve, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η FDIC, καθησύχασαν τους καταθέτες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank ότι θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους τη Δευτέρα, οδηγώντας σε ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Author Konstantinos