«Το κρανίο του Σατόσι»: Η τελευταία προσπάθεια της Greenpeace να αλλάξει τον κώδικα του Bitcoin

Konstantinos
27 Μαρτίου 2023
888 Views
Is Satoshi Nakamoto really a black woman

Η Greenpeace, μια από τις πιο γνωστές περιβαλλοντικές οργανώσεις, ξεκίνησε μια εκστρατεία κατά της εξόρυξης Bitcoin, ισχυριζόμενη ότι η κατανάλωση ενέργειας του δικτύου που προκαλείται από τον «ξεπερασμένο κώδικα» του προκαλεί «επικίνδυνα ποσά ρύπανσης στον πραγματικό κόσμο».

Ως μέρος της καμπάνιας της, η ομάδα ακτιβιστών παρουσίασε ένα έργο τέχνης που ονομάζεται «Το κρανίο του Σατόσι», το οποίο είναι κατασκευασμένο από πλακέτες υπολογιστών και έχει λαμπερά κόκκινα μάτια που χρησιμοποιούν συχνά στις φωτογραφίες των προφίλ τους στο Twitter πολλοί από αυτούς που ασχολούνται με τα crypto.

Παρά τις προσπάθειες της ομάδας ακτιβιστών να ευαισθητοποιήσει για την περιβαλλοντική ζημιά του Bitcoin, πολλοί λάτρεις του bitcoin φαίνεται να έχουν λάβει χιουμοριστικά και αρκετοί μάλιστα εντυπωσιάστηκαν από το συγκεκριμένο έργο τέχνης, παρά εξοργίστηκαν. Ο συνιδρυτής της Castle Island Ventures, Nic Carter, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει υπερασπιστεί τη βιομηχανία εξόρυξης Bitcoin ως θετική για το περιβάλλον, επαίνεσε την Greenpeace για τη δημιουργία κατά λάθος του πιο «metal» έργου τέχνης Bitcoin μέχρι σήμερα. Πολλοί, χρήστες του Twitter, χαρακτήρισαν το έργο τέχνης αστείο γράφοντας χιουμοριστικά σχόλια. Κάποιοι άλλοι όμως είπαν ότι θέλουν να πετύχει το BTC, αλλά ταυτόχρονα να είναι όσο μπορεί και φιλικό προς το περιβάλλον. O Michael Saylor, ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους Bitcoin στον κόσμο, έχουν χαρακτηρίσει τους ισχυρισμούς για την κατανάλωση ενέργειας του Bitcoin ως «προπαγάνδα λόμπι» που γίνεται από υποστηρικτές altcoin. Ο Saylor και το Συμβούλιο Εξόρυξης Bitcoin δημοσιεύουν τακτικά ενημερώσεις για στοιχεία πράσινης ενέργειας του Bitcoin, που είναι σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με άλλες βιομηχανίες.

Η απάντηση της κοινότητας Bitcoin στην καμπάνια της Greenpeace δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς οι Bitcoiners έχουν από καιρό επικρίνει τις προσπάθειες της ομάδας η οποία θέλει το BTC να αλλάξει τον κώδικα του δικτύου από POW (μηχανισμό συναίνεσης απόδειξης εργασίας), σε POS (μηχανισμό συναίνεσης απόδειξης συμμετοχής). Ενώ το POS απαιτεί από τους χρήστες να διακυβεύουν το κρυπτονομισμά τους κατά την επικύρωση των block και οδηγεί σε λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, οι Bitcoiners παραμένουν αφοσιωμένοι στο POW, που είναι ο τρόπος του Bitcoin να διατηρεί ασφαλές το blockchain του κάνοντας τους χρήστες του δικτύου να ανταγωνίζονται με την υπολογιστική ισχύ για να λύσουν το επόμενο block και να κερδίσουν τις σχετικές ανταμοιβές του. Η αντίσταση των Bitcoiners στην εκστρατεία της Greenpeace δεν είναι μόνο ιδεολογική αλλά και οικονομική. Η βιομηχανία εξόρυξης Bitcoin είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση και πολλοί Bitcoiners έχουν επενδύσει πολλά σε αυτήν και επομένως θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να μην βγουν ζημιωμένοι.

Βήματα για πράσινη βιομηχανία εξόρυξης crypto

Παρά τη διαμάχη, γίνονται προσπάθειες να γίνει πιο βιώσιμη η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Οι εταιρείες εξόρυξης Bitcoin χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η υδροηλεκτρική ενέργεια και η ηλιακή ενέργεια, για να τροφοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους. Ορισμένες εταιρείες εξόρυξης κατασκευάζουν ακόμη και τη δική τους υποδομή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να μειώσουν το αποτύπωμά άνθρακα. Επιπλέον, υπάρχουν προτάσεις για την ανάπτυξη νέων μηχανισμών συναίνεσης που είναι πιο ενεργειακά αποδοτικοί από τους POW και τους POS. Για παράδειγμα, ο μηχανισμός συναίνεσης POA βασίζεται σε ένα σύνολο αξιόπιστων επικυρωτών και όχι στην υπολογιστική ισχύ, καθιστώντας τον λιγότερο ενεργοβόρο από το POW και το POS.

Εν κατακλείδι

Η τελευταία εκστρατεία μάρκετινγκ της Greenpeace κατά της εξόρυξης Bitcoin προκάλεσε μικτές αντιδράσεις από την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων. Ενώ οι προσπάθειες της οργάνωσης να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων είναι αξιέπαινες, οι Bitcoiners παραμένουν προσηλωμένοι στον μηχανισμό συναίνεσης POW, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί το blockchain ασφαλές. Ωστόσο, γίνονται προσπάθειες για να γίνει πιο βιώσιμη η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, όπως η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ανάπτυξη νέων μηχανισμών συναίνεσης. Καθώς ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται, είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στη βιωσιμότητα και να μετριαστεί τυχόν αρνητικός αντίκτυπος στο περιβάλλον.

Author Konstantinos