Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής απαγορεύει τις πλατφόρμες πληρωμών να προσφέρουν συναλλαγές crypto

Konstantinos
7 Μαΐου 2023
917 Views
central bank of argentina

Η Αργεντινή έχει λάβει σκληρή στάση για τα κρυπτονομίσματα, απαγορεύοντας στις πλατφόρμες πληρωμών να προσφέρουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία στους πελάτες τους. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εξέδωσε ανακοίνωση την Πέμπτη, δηλώνοντας ότι οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που προσφέρουν λογαριασμούς πληρωμών δεν μπορούν να πραγματοποιούν ή να διευκολύνουν συναλλαγές με μη ελεγχόμενα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ή ψηφιακά διακριτικά που χρησιμοποιούνται ως μέσο ανταλλαγής ή αποθήκευσης αξίας όπως το Bitcoin, το Ethereum και άλλα παρόμοια ψηφιακά νομίσματα, στους πελάτες τους.

Η απαγόρευση έχει σκοπό να «μετριάσει τους κινδύνους» και να προστατεύσει τους πελάτες, αν και η τράπεζα δεν παρείχε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τους λόγους πίσω από την απόφαση. Η κίνηση σημαίνει ότι μεγάλες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του Mercado Libre, που θεωρείται η έκδοση της Amazon στη Λατινική Αμερική, δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν υπηρεσίες αγοράς crypto, όπως το Bitcoin, στους Αργεντινούς. Η κίνηση είναι σημαντική, δεδομένου ότι η Αργεντινή έχει μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Αν και τα κρυπτονομίσματα δεν ελέγχονται στη χώρα, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, ιδιαίτερα ενόψει του υψηλού πληθωρισμού της χώρας, ο οποίος ξεπέρασε το 100% τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά σε τρεις δεκαετίες.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις κρυπτογράφησης στην Αργεντινή και ακόμη και ένας δημοφιλής υποψήφιος για την προεδρία έχουν προωθήσει τη χρήση του Bitcoin ως λύση για τους απλούς Αργεντινούς που δεν μπορούν να σώσουν ή βιώνουν φτώχεια λόγω της κατάρρευσης του πέσο. Η εταιρεία δεδομένων blockchain Chainalysis κατέταξε την Αργεντινή στην 13η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Υιοθέτησης Κρυπτογράφησης 2022, υπογραμμίζοντας τον αυξανόμενο ρόλο της χώρας στο οικοσύστημα κρυπτογράφησης. Πέρυσι η πρωτευουσα της Αργεντινής, το Μπουένος Άιρες, φιλοξένησε την εκδήλωση LaBitConf, η οποία προσέλκυσε ειδικούς στα κρυπτονομίσματα και ηγέτες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένου του Michael Saylor της MicroStrategy και του Vitalik Buterin του Ethereum.

Ενώ οι λόγοι πίσω από την απαγόρευση της Αργεντινής στις εφαρμογές πληρωμών που προσφέρουν Bitcoin παραμένουν ασαφείς, δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα λαμβάνει σκληρή στάση για τα κρυπτονομίσματα. Το 2018, η κεντρική τράπεζα της χώρας απαγόρευσε στις τοπικές τράπεζες να συναλλάσσονται με ψηφιακό νόμισμα, επικαλούμενη ζητήματα με το ξέπλυμα χρήματος, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και την προστασία των καταναλωτών. Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης μεταξύ των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο που καταπολεμούν τα κρυπτονομίσματα. Πρόσφατα, η Κίνα απαγόρευσε σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες πληρωμών να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, προκαλώντας την κατακόρυφη πτώση της αξίας του Bitcoin. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει να παίρνει μέτρα για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων με την ψήφιση πρόσφατα της νομοθεσίας MiCA από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα εισαγάγει νέους κανονισμούς στις 27 χώρες της ΕΕ, θα επιβάλει υψηλότερα πρότυπα γνωστοποίησης στις εταιρείες που αναζητούν έγκριση και θα απαιτήσει από τους εκδότες stablecoin να διατηρούν επαρκή αποθέματα μετρητών για να υποστηρίξουν την αξία των stablecoins τους.

Ενώ η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής να απαγορεύσει τις εφαρμογές πληρωμών να προσφέρουν Bitcoin σε πελάτες, μπορεί να μην είναι αρεστή στους λάτρεις των crypto στη χώρα, μπορεί τελικά να βοηθήσει στην προστασία των καταναλωτών από τους κινδύνους που σχετίζονται με μη ρυθμιζόμενα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Καθώς τα κρυπτονομίσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σε δημοτικότητα, είναι πιθανό να δούμε περισσότερα ρυθμιστικά μέτρα από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Author Konstantinos