Το Ελ Σαλβαδόρ εγκρίνει νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα, ανοίγοντας τον δρόμο για την έκδοση ομολόγων Bitcoin.

Konstantinos
13 Ιανουαρίου 2023
1078 Views
Ελ Σαλβ. BTC Volcano

Ως γνωστόν, το Ελ Σαλβαδόρ τον Σεπτέμβριο του 2021 υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο μέσο πληρωμών. Αυτή τη φορά  ενέκρινε νόμο για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία με στόχο τη δημιουργία νομικής προστασίας για μεταφορές ή εκδόσεις χρεών με κρυπτονομίσματα. Το νομοσχέδιο παρέχει επίσης το νομικό πλαίσιο για ομόλογα που υποστηρίζονται από Bitcoin, γνωστά και ως «Volcano Bonds» («Ομόλογα Ηφαιστείου»), τα οποία το κράτος του Ελ Σαλβαδόρ θέλει να χρησιμοποιήσει για την αποπληρωμή κρατικού χρέους και τη χρηματοδότηση της κατασκευής της προτεινόμενης «Bitcoin πόλης».

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 62 ψήφους υπέρ και 16 κατά και πρόκειται να γίνει νόμος μετά την επικύρωσή του από τον Πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε.

Ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Μπουκέλε, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου  έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter: «Η Νομοθετική Συνέλευση του Ελ Σαλβαδόρ μόλις ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία, το νέο νόμο περί ψηφιακών τίτλων! Εμπρός, πάντα μπροστά…»

Το έργο των ομολόγων Bitcoin του Ελ Σαλβαδόρ κατατέθηκε από τον πρόεδρο του, Μπουκέλε, τον Νοέμβριο του 2021. Τα ομόλογα έχουν στόχο να συγκεντρώσουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τη χώρα και τα μισά από αυτά να επενδυθούν στο bitcoin και τα άλλα μισά στην κατασκευή της «Bitcoin πόλης» .

Σύμφωνα με την αρχική πρόταση της κυβέρνησης, τα ομόλογα Volcano θα είναι εκφρασμένα σε δολάρια ΗΠΑ, θα έχουν ετήσιο επιτόκιο 6,5% και ημερομηνία λήξης δέκα ετών.

Η «Bitcoin πόλη» του Ελ Σαλβαδόρ

Το κράτος του Ελ Σαλβαδόρ σχεδιάζει μία πόλη που θα είναι αφιερωμένη στο Bitcoin. Η ανακοίνωση έγινε για πρώτη φορά στο συνέδριο Bitcoin και Blockchain της Λατινικής Αμερικής το 2021.

Η προτεινόμενη πόλη πρόκειται να κατασκευαστεί στον κόλπο της Fonseca στη νότια ακτή του Ελ Σαλβαδόρ και θα τροφοδοτείται από γεωθερμική ενέργεια από το κοντινό ηφαίστειο Conchagua, η οποία θα χρησιμοποιείται επίσης για την εξόρυξη bitcoin.

Για τη χρηματοδότηση της πόλης όπως προείπαμε, το Ελ Σαλβαδόρ σκοπεύει να εκδώσει ένα ομόλογο $1 δισεκατομμυρίου. Από το ποσό αυτό τα $500 εκατ.θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή της υποδομής της πόλης και τα υπόλοιπα $500 εκατ. θα επενδυθούν σε Bitcoin .

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε αργότερα αποκάλυψε ένα  σχέδιο της πόλης. Η πόλη θα είναι κυκλική όπως το σχήμα του Bitcoin. Αν και το μοντέλο ήταν σε χρυσό χρώμα, ο Μπουκέλε επισήμανε ότι η πόλη δεν θα ήταν χρυσή «Όχι, η πόλη δεν θα αποτελείται από χρυσό μέταλλο, αυτό είναι απλώς η επιλογή του χρώματος του αρχιτέκτονα για το μοντέλο κλίμακας», ανέφερε.

«Η πραγματική πόλη θα είναι κυρίως πράσινη (δέντρα) και μπλε (θάλασσα)», «Με μια όμορφη θέα στο ηφαίστειο».

Η 7η Σεπτεμβρίου 2021, θα είναι μια ημερομηνία που η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων θα θυμάται για πάντα. Το Ελ Σαλβαδόρ και ο πρόεδρός του Nayib Bukele υιοθέτησαν το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα του κράτους, αγοράζοντας 200 BTC, αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι το Ελ Σαλβαδόρ περνά στην ιστορία ως το πρώτο κράτος που αποδέχεται το Bitcoin ως επίσημο νόμισμά του. Περίπου ένα χρόνο μετά, ο πρόεδρος του, Μπουκέλε, είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνησή του θα αγοράζει ένα Bitcoin την ημέρα, αλλά χωρίς να αναφέρει μέχρι πότε θα γίνεται αυτό. Η κίνηση του Μπουκέλε να κάνει το BTC νόμιμο μέσο πληρωμών στο κράτος δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Οι  πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ έχουν διαμαρτυρηθεί κατά του νόμου αρκετές φορές. Επίσης η ενέργεια αυτή έχει επικριθεί από το ΔΝΤκαι από την Παγκόσμια τράπεζα και όχι μόνο. Από την άλλη η κοινότητα του Bitcoin επαινεί αυτή την κίνηση.

Author Konstantinos