Όλες οι εξελίξεις σχετικά με την απαγόρευση του stablecoin της Binance «BUSD»
Σε μια πρόσφατη εξέλιξη, το Τμήμα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης (NYDFS) έδωσε εντολή στην…
Το Bitrue, ένα αρκετά γνωστό ανταλλακτήριo κρυπτονομισμάτων, που ιδρύθηκε στη Σιγκαπούρη το 2018, έχει υποστεί χακάρισμα σε ένα από τα hot wallet με αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 23 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα.
Η Bitrue ανακοίνωσε το περιστατικό στις 14 Απριλίου, δηλώνοντας ότι έπρεπε να αναστείλει προσωρινά όλες τις αναλήψεις λόγω του hack στο πορτοφόλι. Ωστόσο, η πλατφόρμα αναμένει να ανοίξει ξανά τις αναλήψεις στις 18 Απριλίου 2023, μετά τη διενέργεια πρόσθετων ελέγχων ασφαλείας.
Τα στελέχη της Bitrue υποσχέθηκαν να αποζημιώσουν πλήρως όλους τους ταυτοποιημένους χρήστες που επηρεάστηκαν από το hack, οι οποίοι αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 5% των συνολικών κεφαλαίων του ανταλλακτηρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα επηρεαζόμενα νομίσματα στο επιτιθέμενο hot πορτοφόλι περιελάμβαναν Ether (ETH), Polygon (Matic), Quant (QNT), Gala (GALA), Holo (HOT) και Shiba Inu (SHIB).
Η Bitrue έχει διαβεβαιώσει τους χρήστες ότι τα υπόλοιπα πορτοφόλια παραμένουν ασφαλή και δεν έχουν παραβιαστεί. Η εταιρεία είπε ότι ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει το θέμα γρήγορα, γεγονός που απέτρεψε την περαιτέρω εξάντληση των κεφαλαίων. Η Bitrue τόνισε επίσης ότι διενεργεί ενδελεχή έλεγχο ασφαλείας και ότι θα ενημερώνει τους χρήστες καθώς σημειώνει πρόοδο.
Το ανταλλακτήριο Bitrue να θυμίσουμε ότι έχει χακαριστεί και στο παρελθόν, συγκεκριμένα το 2019, χάνοντας σχεδόν 5 εκατομμύρια δολάρια σε Cardano (ADA). Το περιστατικό χρησιμεύει ως υπενθύμιση των πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με την αποθήκευση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σε κεντρικά ανταλλακτήρια. Ενώ τα κεντρικά ανταλλακτήρια μπορεί να προσφέρουν περισσότερη ρευστότητα και ευκολότερη πρόσβαση στις συναλλαγές, ενέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο παραβίασης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα κεντρικά ανταλλακτήρια κατέχουν τη φύλαξη των κεφαλαίων των χρηστών, καθιστώντας τα στόχο για χάκερ που επιδιώκουν να κλέψουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Οι επιθέσεις σε ζεστά πορτοφόλια (hot wallets) είναι μια συνηθισμένη μορφή χακαρίσματος σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, που επιτρέπουν στους εισβολείς να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια που είναι εύκολα προσβάσιμα και συχνά χρησιμοποιούνται για γρήγορες αναλήψεις. Σε αντίθεση με τα κρύα πορτοφόλια (cold wallets) τα οποία δε συνδέονται στο διαδίκτυο, τα ζεστά πορτοφόλια είναι online δηλ. συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα σε επιθέσεις. Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιούν ζεστά πορτοφόλια για να διευκολύνουν τις γρήγορες αναλήψεις και καταθέσεις κεφαλαίων. Η υπόσχεση της Bitrue να αποζημιώσει πλήρως όλους τους αναγνωρισμένους χρήστες που επηρεάστηκαν από το hack είναι ένα θετικό βήμα προς τον μετριασμό των επιπτώσεων του συμβάντος. Δείχνει τη δέσμευση της πλατφόρμας για την ασφάλεια των χρηστών και ενισχύει τη σημασία της διατήρησης των κατάλληλων μέτρων ασφαλείας για την αποτροπή μελλοντικών εισβολών. Ωστόσο, οι χρήστες θα πρέπει επίσης να αναλάβουν την ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια χρησιμοποιώντας ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, επιτρέποντας τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) και αποφεύγοντας τη διατήρηση μεγάλων ποσοτήτων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σε κεντρικά χρηματιστήρια.
Ένα από τα hot wallet της Bitrue χακαρίστικε με αποτέλεσμα την κλοπή διαφόρων κρυπτονομισμάτων αξίας περίπου 23 εκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία έχει υποσχεθεί να αποζημιώσει πλήρως όλους τους ταυτοποιημένους χρήστες που επηρεάστηκαν από το hack και διενεργεί ενδελεχή έλεγχο ασφαλείας. Αυτό το περιστατικό υπογραμμίζει τους κινδύνους που σχετίζονται με τα κεντρικά ανταλλακτήρια και υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση της ασφάλειας στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Συνιστάται στους χρήστες να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν κεντρικά ανταλλακτήρια και να αποθηκεύουν τα ψηφιακά τους στοιχεία σε ασφαλή πορτοφόλια για να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο παραβίασης.