Τι είναι το Staking και το Yield Farming

Konstantinos
20 Δεκεμβρίου 2022
911 Views
1 QbaBIFojGwmTsqX43UzEuw

Εάν ασχολείστε με το χώρο των κρυπτονομισμάτων σίγουρα θα έχετε ακούσει δύο όρους που έχουν να κάνουν με αυτό που ονομάζουμε αποκεντρωμένη οικονομία (Decentralized Finance ή DeFi). Αναφερόμαστε στο staking και στο yield farming. Παρακάτω θα εξηγήσουμε, με απλό τρόπο, τι σημαίνουν αυτοί οι δύο όροι.

Τι είναι το Staking

Με τον όρο staking αναφερόμαστε στη διαδικασία κατά την οποία “κλειδώνουμε” (κάνουμε “stake” όπως ονομάζεται) τα κρυπτονομίσματά μας σε μια DeFi πλατφόρμα με σκοπό να κερδίζουμε τον ανάλογο τόκο. Μπορείτε να το φανταστείτε με τη λογική των “κλειστών” καταθέσεων σε μια τράπεζα. Η μέθοδος συναίνεσης Proof of Stake, την οποία χρησιμοποιούν πολλά blockchain δίκτυα, ανάμεσά τους και το Ethereum, βασίζεται ακριβώς σε αυτή τη διαδικασία.

Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε τα κεφάλαια σας με κεφάλαια άλλων επενδυτών σε μια ομάδα staking. Οι ομάδες αυτές ονομάζονται staking pools. Όταν ανταμείβεται μια staking pool, εσείς θα λάβετε το ποσό που σας αναλογεί βάσει του μεγέθους του κεφαλαίου που έχετε κλειδώσει για να συνεισφέρετε στο pool. Κάποιος θα αναρωτηθεί ίσως γιατί να συμμετάσχει σε ένα staking pool. Η απάντηση είναι απλή. Πολλά projects έχουν κατώτατο όριο ποσότητας κρυπτονομισμάτων που μπορείτε να κάνετε staking. Έτσι αν δεν έχετε την απαιτούμενη ποσότητα, συμμετέχετε σε ένα pool όπου πολλοί χρήστες βάζουν την ποσότητα που επιθυμούν και αμείβονται αναλόγως.

Όταν κάποιος κάνει staking, τα κρυπτονομίσματά του δεν φεύγουν από το πορτοφόλι του φυσικά, απλά είναι “κλειδωμένα”, όπως προείπαμε. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης δε μπορεί να τα πουλήσει ή να τα μεταφέρει μέχρι να ολοκληρωθεί η περίοδος του staking. Όσον αφορά τώρα τον τόκο που μπορεί να κερδίσετε κάνοντας staking τα κρυπτονομίσματά σας, αυτός ποικίλει, ανάλογα με την πλατφόρμα που θα επιλέξετε και τη διάρκεια staking που θα επιλέξετε. Οι περισσότερες πλατφόρμες σας λένε τον τόκο σε APY (Annual Percentage Yield, δηλαδή ετήσιο τόκο). Όσον αφορά για το πού μπορείτε να κάνετε staking, οι πλατφόρμες είναι αρκετές στο χώρο, ενώ και πολλά ανταλλακτήρια προσφέρουν αυτή την υπηρεσία.

Τι πρέπει να προσέξετε σχετικά με το Staking

Αρχικά θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι τα κρυπτονομίσματα που θα κάνετε staking δε θα τα χρειαστείτε πριν τελειώσει η περίοδος που θα αποφασίσετε να τα κλειδώσετε. Κάποιες πλατφόρμες σας δίνουν το δικαίωμα να σταματήσετε το staking πριν λήξει η περίοδος που έχετε συμφωνήσει να τα κλειδώσετε, χάνοντας φυσικά τον τόκο που κερδίσατε, αλλά δεν προσφέρουν όλες οι πλατφόρμες αυτή τη δυνατότητα.

Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να επιλέξετε μια αξιόπιστη πλατφόρμα για να κλειδώσετε τα κρυπτονομίσματά σας. Υπάρχουν πλατφόρμες οι οποίες, έχοντας σαν απώτερο σκοπό να εξαπατήσουν τους χρήστες, προσφέρουν υπερβολικά μεγάλο τόκο για να σας δελεάσουν να μεταφέρετε τα κρυπτονομίσματά σας στην εν λόγω πλατφόρμα για να τα κάνετε stake και τελικώς δεν τα παίρνετε πίσω ποτέ.

Σε συνέχεια αυτού, πρέπει να γνωρίζετε και κάτι άλλο αρκετά σημαντικό που αφορά στη διαδικασία του staking. Όταν συμφωνείτε με τους όρους που θέτει μια πλατφόρμα για να κάνετε staking τα κρυπτονομίσματά σας, αυτομάτως δίνεται το δικαίωμα στην πλατφόρμα αυτή να τα χρησιμοποιήσει για να τα δανείσει, για το χρονικό διάστημα που θα είναι κλειδωμένα. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι εάν για κάποιο λόγο η όλη διαδικασία του δανεισμού αποτύχει, η εν λόγω πλατφόρμα δεν είναι υποχρεωμένη να σας επιστρέψει το κεφάλαιό σας. Φυσικά, δεν υπάρχει λόγος πανικού, δεδομένου ότι αν επιλέξετε μια σοβαρή και αξιόπιστη πλατφόρμα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάει κάτι στραβά και να χάσετε τα κεφάλαιά σας. Στην πραγματικότητα δεν έχει συμβεί ποτέ σε κάποια μεγάλη και σοβαρή πλατφόρμα που παρέχει τέτοιου είδους DeFi υπηρεσίες.

Τι είναι το Yield Farming

Το yield farming (ή liquidity farming) είναι ακόμη μία DeFi παροχή, που στην ουσία θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί μια υποκατηγορία του staking. Η βασική διαφορά με το staking είναι ότι στο yield farming συμμετέχει κάποιος σε ένα συνδυαστικό pool που κάνει staking, με απώτερο σκοπό και πάλι τον δανεισμό κεφαλαίων σε κρυπτονομίσματα για να δημιουργηθεί κεφαλαιοποίηση – ρευστότητα από τις πλατφόρμες. Ας εξηγήσουμε λίγο περισσότερο πώς δουλεύει πρακτικά αυτή η DeFi πρακτική για να γίνει πιο κατανοητό.

Η βασική διαφορά του yield farming με το staking, είναι ότι στο yield farming πρέπει να κλειδώσει ο χρήστης ένα ζεύγος κρυπτονομισμάτων. Ως επί το πλείστον είναι ένα κρυπτονόμισμα σε συνδυασμό με το coin της πλατφόρμας που επιλέγει. Εάν για παράδειγμα κάποιος θέλει να κάνει farming στην πλατφόρμα του 1Inch θα έχει πολλές επιλογές για να κλειδώσει το κρυπτονόμισμα που θέλει, σε συνδυασμό με το 1Inch. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι πρέπει να κατέχει μια συγκεκριμένη ποσότητα και από τα δύο κρυπτονομίσματα. Στην ουσία δανείζει αυτά τα δύο κρυπτονομίσματα σε ένα συγκεκριμένο pool, παρέχοντας ρευστότητα στην πλατφόρμα, η οποία με τη σειρά της τη χρησιμοποιεί όπου και όπως θέλει.

Όσον αφορά στο κέρδος που έχει ο καθένας συμμετέχοντας σε μια yield farming διαδικασία, πάλι εξαρτάται κυρίως από τα κρυπτονομίσματα που θα επιλέξει να κλειδώσει, καθώς και από το ποια πλατφόρμα θα επιλέξει για να το κάνει αυτό. Τα ποσοστά κέρδους δίνονται και πάλι σε APY αλλά στην περίπτωση του yield farming δεν είναι σταθερά, αυξομειώνονται ανάλογα με τη ρευστότητα που έχει συλλέξει το εκάστοτε pool (όσο μεγαλύτερη η ρευστότητα τόσο μικρότερο το APY και αντίστροφα). Να αναφέρουμε ωστόσο ότι, σε γενικές γραμμές, τα ποσοστά κέρδους του yield farming είναι καλύτερα από τα ποσοστά του staking, διότι υπάρχει και μεγαλύτερο ρίσκο (θα εξηγήσουμε παρακάτω).

Τι πρέπει να προσέξετε σχετικά με το Yield Farming

Όλα όσα αναφέραμε παραπάνω σχετικά με το τι πρέπει να προσέξετε για τη διαδικασία του staking ισχύουν και για το yield farning. Παρόλα αυτά, όπως προαναφέραμε, το yield farming ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για τα κεφάλαιά σας. Αυτό ισχύει διότι στο yield farming ισχύει ένας κανόνας ο οποίος δεν υπάρχει στο staking, και έχει να κάνει με τις αυξομειώσεις των τιμών. Θα φέρουμε ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό:

Ας υποθέσουμε ότι συμμετέχετε σε ένα smart contract (έξυπνο συμβόλαιο) για yield farming στην DeFi πλατφόρμα Pancakeswap, έχοντας κλειδώσει το ζευγάρι κρυπτονομισμάτων BNB και Panncakeswap. Εάν κατά τη διάρκεια που έχετε συμφωνήσει ότι θα κρατήσετε κλειδωμένα τα δύο αυτά κρυπτονομίσματα υπάρξει μεγάλη μεταβολή (είτε προς τα επάνω είτε προς τα κάτω) στην τιμή του ενός από τα δύο, χωρίς να υπάρξει ανάλογη μεταβολή στην τιμή του άλλου, τότε είναι πιθανόν το pool αυτό να κλείσει και να χάσετε τα κεφάλαιά σας. Αυτή είναι μια προϋπόθεση που δε πολλοί γνωρίζουν σε σχέση με το yield farming. Σας εφιστούμε λοιπόν την προσοχή. Μπορείτε να μειώσετε το ρίσκο αυτό στο ελάχιστο επιλέγοντας ζεύγη αξιόπιστων κρυπτονομισμάτων, τα οποία ακολουθούν την γενική πορεία αυξομειώσεων της αγοράς.

Όπως και να χει, αυτές οι DeFi υπηρεσίες είναι ένα μεγάλο βήμα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων και έχουν προσελκύσει κεφάλαια δισεκατομμυρίων. Αναμένεται ότι στο μέλλον θα εξελιχθούν και θα υιοθετηθούν από πολλούς επενδυτές.

Author Konstantinos