Τι είναι η αναβάθμιση Ethereum Shanghai

Konstantinos
10 Απριλίου 2023
950 Views
Ether

Η επερχόμενη αναβάθμιση του Ethereum, ‘’Σαγκάη’’, γνωστή και ως αναβάθμιση Shapella, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου 2023. Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές που θα έρθουν με αυτό το hard fork είναι η εφαρμογή του Ethereum Improvement Proposal-4895 (EIP-4895) , το οποίο θα επιτρέψει στους επικυρωτές κόμβων (validators) να αποσύρουν το κλειδωμένο ETH τους και να εξαργυρώσουν τις ανταμοιβές τους από την αλυσίδα Beacon. Οι επικυρωτές κόμβων έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξασφάλιση του blockchain Ethereum από την εφαρμογή της απόδειξης συμμετοχής (proof of stake) μέσω του Beacon Chain τον Δεκέμβριο του 2020.

Οι επικυρωτές κόμβων (validators) που στοιχηματίζουν 32 ETH στην αλυσίδα μπορούν να συμμετέχουν σε μπλοκ επικύρωσης και να κερδίσουν ανταμοιβές μπλοκ. Μέχρι στιγμής, περίπου 16 εκατομμύρια ETH, αξίας άνω των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχουν πονταριστεί από τους επικυρωτές, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα έβδομο της συνολικής προσφοράς του διακριτικού. Ωστόσο, η μετάβαση στην απόδειξη πονταρίσματος (PoS) με το merge απαιτούσε από τους επικυρωτές να κλειδώσουν το πονταρισμένο ETH και τις ανταμοιβές τους μέχρι μια μεταγενέστερη ενημέρωση της αλυσίδας. Με την εφαρμογή του EIP-4895, οι επικυρωτές θα μπορούν πλέον να αποσύρουν τα κλειδωμένα (staked) ΕΤΗ περιουσιακά τους στοιχεία, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο για το δίκτυο Ethereum. Το όνομα “Shapella” είναι ένας συνδυασμός του “Shanghai” και του “Capella”, δύο από τις προτεινόμενες προτάσεις βελτίωσης του Ethereum. Αυτή η αναβάθμιση αναμένεται με ανυπομονησία από την κοινότητα του Ethereum και η επιτυχής εφαρμογή της θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω βελτιώσεις στη λειτουργικότητα και την ασφάλεια του δικτύου.

Τι σημαίνει για τους κατόχους κλειδωμένων Ethereum

Το επερχόμενο hard fork (σκληρό πιρούνι) της ‘’Σαγκάης’’ του Ethereum έχει σημαντικές επιπτώσεις για τους κατόχους (επικυρωτές κόμβων) ή αλλιώς validators, ιδιαίτερα όσον αφορά την ικανότητά τους να ξεκλειδώνουν το πονταρισμένο ETH τους. Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι οι κάτοχοι θα μπορούν να ανακτήσουν τα κλειδωμένα τους Ethereum από το σύστημα, αν και ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι είναι απίθανο να συμβεί δεδομένης της ισχυρής απόδοσης κλειδώματος (staking) και της κυριαρχίας του Ethereum στον χώρο του DeFi. Μετά την αναβάθμιση της ‘’Σαγκάης’’, οι επικυρωτές θα έχουν επίσης την ελευθερία να αποσύρουν κλειδωμένα περιουσιακά στοιχεία ανά πάσα στιγμή, εξαλείφοντας την ανάγκη να κλειδώνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για παρατεταμένες περιόδους. Επί του παρόντος, τα 32 ETH έχουν αποτιμηθεί σε περίπου $150.000 στο αποκορύφωμά τους, καθιστώντας τα μια σημαντική οικονομική δέσμευση. Οι κάτοχοι που θέλουν να ακυρώσουν το ETH τους μετά το hard fork της ‘’Σαγκάης’’ μπορούν να το κάνουν μέσω της δημιουργίας ενός “διαπιστευτηρίου απόσυρσης” για τυχόν ανταμοιβές που έχουν κερδίσει τα τελευταία χρόνια. Εναλλακτικά, μπορούν να επιλέξουν να εξέλθουν εντελώς από το Beacon Chain αφαιρώντας και τα 32 ETH.

Άλλες προτεινόμενες βελτιώσεις στην αναβάθμιση της ‘’Σαγκάης’’

Εκτός από τη βασική ανάπτυξη του EIP-4895, η οποία επιτρέπει στους validators να αποσύρουν το κλειδωμένο ETH, η αναβάθμιση της Σαγκάης περιλαμβάνει πολλά άλλα μικρότερα EIP που στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργικότητας του δικτύου Ethereum για τους προγραμματιστές. Μια τέτοια πρόταση είναι το EIP-3651, το οποίο στοχεύει στη μείωση από τα τέλη συναλλαγών (gas fees) που σχετίζεται με τις πληρωμές Μέγιστης Εξαγώγιμης Αξίας κατά την πρόσβαση στη διεύθυνση COINBASE (το COINBASE είναι λογισμικό που επιτρέπει στους προγραμματιστές να λαμβάνουν νέα διακριτικά). Μια άλλη πρόταση, το EIP-3855, επιδιώκει να μειώσει τα τέλη συναλλαγών για τους προγραμματιστές γενικά, ενώ το EIP-3860 προτείνει να περιοριστεί το κόστος συναλλαγών για προγραμματιστές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.  Τέλος, το EIP-6049 αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις. Αν και η Shanghai  είναι μια σχετικά μικρή αναβάθμιση σε σύγκριση με την αναβάθμιση Merge που προηγήθηκε, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε όσους έχουν κλειδωμένο ETH στην αλυσίδα. Περαιτέρω αναβαθμίσεις στο πρωτόκολλο Ethereum αναμένονται αργότερα το 2023, συμπεριλαμβανομένων βελτιώσεων στην Εικονική Μηχανή Ethereum και προτάσεων για διαχωρισμό του blockchain Ethereum σε διαφορετικά “shards” για ενίσχυση της επεκτασιμότητας. Μια τέτοια πρόταση, το EIP-4844, εξετάστηκε αρχικά για συμπερίληψη στην αναβάθμιση της Σαγκάης, αλλά τελικά αναβλήθηκε.

Author Konstantinos