Επιχειρήσεις που δέχονται πληρωμές με κρυπτονομίσματα

Konstantinos
4 Νοεμβρίου 2022
927 Views
businessdaily bitcoin kryptonomisma

Όσο η αγορά των κρυπτονομισμάτων μεγαλώνει και το Bitcoin γίνεται όλο και περισσότερα γνωστό και αποδεκτό, τόσο περισσότερες επιχειρήσεις αποφασίζουν να δέχονται ως πληρωμή κρυπτονομίσματα για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουν. Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε πως η πρώτη καταγεγραμμένη χρηματοοικονομική συναλλαγή με Bitcoin στον πραγματικό κόσμο έλαβε χώρα στις 22 Μαΐου 2010, όταν ένας άνδρας από τη Φλόριντα κατάφερε να πληρώσει 10.000 BTC για δύο πίτσες που κόστιζαν περίπου $25. Αυτή η συναλλαγή αποτίμησε την τιμή του ενός Bitcoin περίπου στο ένα τέταρτο του σεντ. Μέχρι και σήμερα, η κοινότητα του Bitcoin γιορτάζει την “Ημέρα της Πίτσας”, στις 22 Μαΐου.

Μεγάλες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο που δέχονται πληρωμές με κρύπτο

Μια έρευνα του 2020 από την HSB (Hartford Steam Boiler) μέτρησε ότι το 36% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ αποδέχεται το Bitcoin. Οι πιο δημοφιλείς εταιρείες που δέχονται πληρωμές Bitcoin παγκοσμίως σήμερα είναι:

 – Η Wikipedia. H Wikimedia, η εταιρεία που διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια ανοιχτού κώδικα στον κόσμο, τη Wikipedia, δέχεται δωρεές σε Bitcoin. Η πληρωμή γίνεται μέσω BitPay. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα πατώντας εδώ.

– Η Microsoft. Επιτρέπει τη χρήση του Bitcoin ως μια επιπρόσθετη επιλογή στον Microsoft λογαριασμό σας. Στο παρελθόν μάλιστα, η εταιρεία διέκοψε την αποδοχή του κρυπτονομίσματος, αλλά λίγο μετά συνέχισε να προσφέρει αυτή την υπηρεσία. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα πατώντας εδώ.

– Η Tesla. Είναι γνωστό πως ο CEO της Tesla, Elon Musk, είναι ένθερμος υποστηρικτής των κρυπτονομισμάτων. Τον Μάρτιο του 2021, ανακοίνωσε πως όποιος το επιθυμεί, μπορεί να αγοράσει τα αυτοκίνητα που παράγει η εταιρεία πληρώνοντας με Bitcoin. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα πατώντας εδώ. Ωστόσο στην συνέχεια η Tesla σταμάτησε να δέχεται πληρωμές σε bitcoins για αγορές αυτοκινήτων της, για περιβαλλοντικούς προβληματισμούς όπως δήλωσε ο, Έλον Μασκ. Πλέον  δέχεται πληρωμές με ένα  από τα αγαπημένα του κρύπτο, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος κατά το παρελθόν το Dogecoin, για κάποια από τα προϊόντα της εταιρείας.

– Η Paypal. Η γνωστή σε όλους μας Paypal, μπήκε στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων το 2020 επιτρέποντας στους χρήστες να αγοράζουν να πωλούν αλλά και να αποθηκεύουν κρυπτονομίσματα όπως Bitcoin, Ethereum και άλλα.

– Η AT&T. Είναι η πρώτη μεγάλη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ που παρέχει στους πελάτες μια επιλογή πληρωμής με κρυπτονομίσματα μέσω BitPay. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα πατώντας εδώ.

– Η Burger King. Σύμφωνα με τις τοπικές ειδήσεις της Βενεζουέλας, το 2020 καταστήματα Burger King ανακοίνωσαν μια συνεργασία με το Cryptobuyer για την αποδοχή κρυπτονομισμάτων ως τρόπο πληρωμής. Οι πελάτες μπορούν να πληρώσουν σε Bitcoin, Ethereum και Litecoin. Επιπλέον, το γερμανικό υποκατάστημα της Burger King άρχισε να δέχεται το Bitcoin ως πληρωμή και στον ιστότοπό του αλλά και στην εφαρμογή για κινητά, στις 3 Σεπτεμβρίου 2019.

– Η KFC. Το KFC στον Καναδά αποφάσισε να δέχεται το Bitcoin συνδυάζοντάς το με ένα προϊόν της που ονόμασε “Bitcoin Bucket”. Η εταιρεία διεκπεραίωσε τις πληρωμές μέσω BitPay.

– Η Overstock. Είναι μια διάσημη Αμερικανή διαδικτυακή εταιρεία που πουλά αντικείμενα μεγάλης αξίας σε χαμηλότερες τιμές λόγω υπεραποθέματος. Συνεργάστηκε με την Coinbase προκειμένου να επιτρέψει τις πληρωμές με Bitcoin για τις ηλεκτρονικές παραγγελίες της.

– Το Twich. H κορυφαία πλατφόρμα streaming παιχνιδιών που ανήκει στην Amazon δέχεται το Bitcoin και το Bitcoin Cashως πληρωμή για τις υπηρεσίες του. Η εταιρεία αφαίρεσε αυτήν την επιλογή τον Μάρτιο του 2019, αλλά στη συνέχεια την επανενεργοποίησε τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

– Η Travala. Πρόκειται για μια εταιρεία booking σε καταλύματα, παγκόσμιου βεληνεκούς με δραστηριότητα και στη χώρα μας. Προσφέρει πληρωμές με 50 διαφορετικά κρυπτονομίσματα καθώς και ανταμοιβές σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να πληρώσει με αυτά. Η Travala συνεργάζεται και με την booking.com. Μπορείτε να δείτε περισσότερα πατώντας εδώ.

– Το Shopify. Πολλά καταστήματα που δραστηριοποιούνται μέσω της παγκόσμιας πλατφόρμας Shopify, έχουν προσθέσει την επιλογή πληρωμών σε Bitcoin (ήδη από το 2015) αλλά και άλλα κρυπτονομίσματα. Μπορείτε να δείτε περισσότερα πατώντας εδώ.

– To Etsy. Πρόκειται για ένα πολύ διάσημο online marketplace χειροποίητων και vintage προϊόντων που έχει δώσει στους χρήστες του τη δυνατότητα να συναλλάσσονται με Bitcoin.

Η λίστα είναι αρκετά μεγάλη και εμπλουτίζεται συνεχώς, με πολλά διάσημα ονόματα να προστίθενται συνεχώς: McDonald’s, Pizza Hut, CyberGhost VPN, ExpressVPN, Mega.nz, Dotcom, Gyft, Ledger Wallet, Miami Dolphins, Norwegian Air, BMW (αντιπροσωπείες της σε Ην. Βασίλειο και Καναδά) και άλλες. Πολλές από αυτές, αν και έχουν φυσικά καταστήματα σε πολλά σημεία του πλανήτη, επιλέγουν να δοκιμάσουν πιλοτικά την υπηρεσία πληρωμής σε κρύπτο, σε κάποια από αυτά. Άξιο λόγου είναι επίσης το γεγονός ότι και κάποιες εταιρείας υπόγειων σιδηρόδρομων (Μετρό) έχουν δώσει στους πελάτες τους τη δυνατότητα να πληρώσουν εισιτήριο με Bitcoin.

Ελληνικές επιχειρήσεις που δέχονται πληρωμές με κρύπτο

Όσον αφορά στη χώρα μας, υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις και καταστήματα που δέχονται πληρωμές με κρυπτονομίσματα, κυρίως με Bitcoin. Έχουν δημιουργηθεί ελληνικά sites στα οποία καταγράφονται αυτές, όπως είναι το crypto-markets.gr και το weacceptbitcoin.gr, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε για να τις εντοπίσετε.

Εν κατακλείδι, τα κρυπτονομίσματα έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά και η υιοθέτησή τους αναμένεται να εξαπλωθεί ραγδαία στο άμεσο μέλλον. Εκτός από τις ευκαιρίες που προσφέρουν ως επενδυτικά μέσα, σίγουρα αποτελούν και λύση σε πολλά προβλήματα του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος και αυτό τα κάνει συνεχώς όλο και πιο δημοφιλή.

Author Konstantinos