Τι είναι το κάψιμο των κρυπτονομισμάτων (crypto burn)

Konstantinos
5 Ιανουαρίου 2023
906 Views
8f69d063a23116c50487fb3a70f97f22

Τι είναι το crypto burn;

Με τον όρο “κάψιμο” κρυπτονομισμάτων (ή cryptocurrency burn στα αγγλικά) αναφερόμαστε στη διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται από την κυκλοφορία μέρος της κεφαλαιοποίησης νομισμάτων (supply) ενός project. Συνηθίζεται να λέγεται ότι αυτά τα κρυπτονομίσματα “καίγονται”. Αυτό μπορεί να γίνει από τους ίδιους τους κατόχους των κρυπτονομισμάτων ή από την από την ομάδα που διαχειρίζεται το project. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να γίνει αυτή η ενέργεια είναι όταν τα νομίσματα αποστέλλονται σε μια διεύθυνση ψηφιακού πορτοφολιού που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συναλλαγές, δέχεται απλά τα νομίσματα και τίποτε άλλο. Το πορτοφόλι αυτό βρίσκεται εκτός του δικτύου. Έτσι, τα νομίσματα δε μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν από κανέναν.

Όταν λοιπόν ένα project αποφασίσει να κάνει burn σε συνεργασία με τους επενδυτές τότε δίνεται στους τελευταίους μια διεύθυνση ψηφιακού πορτοφολιού που χρησιμοποιείται για την αποστολή των κρυπτονομισμάτων. Αυτή είναι η διεύθυνση που θα συγκεντρωθούν τα κρυπτονομίσματα τα οποία θα βγουν από την κυκλοφορία, όπως προαναφέραμε. Κάποια projects δίνουν ανταμοιβές στους χρήστες που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία του burn.

Ο σκοπός του crypto burn

Για να γίνει πιο κατανοητός ο λόγος που κάποια projects αποφασίζουν να κάψουν μέρος της κεφαλαιοποίησης των νομισμάτων τους θα φέρουμε ένα παράδειγμα από τις παραδοσιακές αγορές. Οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο συχνά επαναγοράζουν μετοχές τους για να μειώσουν τον αριθμό των μετοχών που είναι σε κυκλοφορία. Αυτή η πρακτική αποσκοπεί στην αύξηση της αξίας των μετοχών και φυσικά έτσι αυξάνεται και η οικονομική απόδοση της εταιρείας. Βέβαια πολλές φορές η πρακτική αυτή μπορεί να έχει και αντίθετα αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι κεντρικές τράπεζες προσαρμόζουν την ποσότητα της κυκλοφορίας ενός fiat νομίσματος για να ισοσταθμίσουν την αγοραστική του δύναμη.

Με την ίδια λογική, ένα κρύπτο project αποφασίζει να κάψει μέρος των νομισμάτων του με σκοπό να το κάνει πιο σπάνιο και τελικώς να ανεβάσει την αξία του. Με τη μείωση του αριθμού των νομισμάτων που προσφέρονται στην αγορά, το εν λόγω κρυπτονόμισμα, εξ ορισμού, θα ανεβάσει την αξία του. Ορισμένοι προγραμματιστές κρυπτονομισμάτων καίνε σκόπιμα νομίσματα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Όταν το crypto burn γίνεται συστηματικά και με προδιαγεγραμμένο τρόπο, τότε αποτελεί συνήθως μια επιτυχημένη τακτική που μάλιστα προσελκύει τους επενδυτές, δεδομένου ότι κάνει την παραγωγή κρυπτονομισμάτων αποπληθωριστική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο μηχανισμός burn που έχει το κρυπτονόμισμα του blockchain της Binance, το BNB. Η Binance χρησιμοποιεί μέρος των εσόδων της κάθε τρίμηνο για να αγοράσει και να “κάψει” BNB, εξαλείφοντάς τα εντελώς από την αγορά. Η Binance πραγματοποιεί συνεχώς τριμηνιαία burn από το 2017. Θα συνεχίσει να καίει νομίσματα BNB κάθε τρίμηνο μέχρι να αγοράσει και να καταστρέψει συνολικά 100 εκατομμύρια νομίσματα BNB (ή το ήμισυ του max supply του BNB). Η διαδικασία μειώνει την προσφορά του Binance Coin και ανεβάζει τη σπανιότητά του, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την αξία αυτού του ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου.

Αντιθέτως, κάποια burn ορισμένων project δεν πετυχαίνουν το σκοπό τους δεδομένου ότι οι χρήστες δεν τα βλέπουν με θετική ματιά. Εάν για παράδειγμα ένα project αποφασίσει ξαφνικά να κάψει ένα μεγάλο ποσοστό του supply του, αυτό μπορεί να προκαλέσει ξαφνική και έντονη μεταβλητότητα στην τιμή του νομίσματος κάτι που πιθανόν να μην έχει καλή κατάληξη για την τιμή του κρυπτονομίσματος τελικώς. Πολλά crypto project στο παρελθόν έχουν προσπαθήσει να “σώσουν” το νόμισμά τους κάνοντας ένα γενναίο burn. Ωστόσο, αυτό οι επενδυτές το είδαν σαν την ύστατη προσπάθεια για να σωθεί ένα νόμισμα που έχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και όχι σαν ευκαιρία για αγορά.

Proof of Burn

Κάποια projects χρησιμοποιούν Proof of Burn (PoB), στην ελληνική γλώσσα θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε ως ‘’απόδειξη καψίματος’’. Είναι ένας μηχανισμός συναίνεσης, όπως είναι και το Proof of Work ή το Proof of Stake. Όταν το PoB εφαρμόζεται σε ένα δίκτυο blockchain, διασφαλίζεται ότι οι συμμετέχοντες κόμβοι συμφωνούν στο κάψιμο μέρος του supply ενός κρυπτονομίσματος και με αυτόν τον τρόπο επικυρώνονται οι συναλλαγές που γίνονται στο δίκτυο.

Το PoB συχνά συμβαίνει σε projects τα οποία χρησιμοποιούν ως βασικό μηχανισμό συναίνεσης το Proof of Work και αυτό γιατί θέλουν έναν δευτερεύοντα τρόπο επικύρωσης των συναλλαγών, με σκοπό να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας που απαιτεί η διαδικασία Proof of Work. Οι miners (εξορύκτες) του κρυπτονομίσματος καίνε μέρος των νομισμάτων που παράγουν και στη συνέχεια έχουν το δικαίωμα να δημιουργούν νέα μπλοκ σε αναλογία με τα καμένα νομίσματα.

Για να κάψουν τα νομίσματα, οι εξορύκτες τα στέλνουν σε μια διεύθυνση ψηφιακού πορτοφολιού εκτός του δικτύου. Αυτή η διαδικασία δεν καταναλώνει πολλούς ενεργειακούς πόρους και ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι το δίκτυο παραμένει ενεργό και ευέλικτο. Σε αντάλλαγμα, λαμβάνουν ανταμοιβή στο εγγενές κρυπτονόμισμα του blockchain που γίνεται η όλη διαδικασία.

Συμπεράσματα

Εν κατακλείδι, σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν το crypto burn είναι καλό ή κακό για ένα project η απάντηση είναι προφανής. Όταν η όλη διαδικασία γίνεται με σύστημα και με τρόπο σταδιακό που δεν επηρεάζει άμεσα, αλλά μακροπρόθεσμα το supply του project, τότε ναι, είναι μια καλή πρακτική. Αν γίνεται όμως βεβιασμένα και χωρίς καμιά μεθοδολογία, τότε ως επί το πλείστον, μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για ένα project. Παρόμοια με τις επαναγορές εταιρικών μετοχών λοιπόν, το crypto burn μπορεί να είναι επωφελές για ένα κρυπτονόμισμα ή να αποτύχει, ανάλογα με το πώς θα το αντιμετωπίσουν οι επενδυτές, βάσει των στοιχείων που αναλύσαμε.

Author Konstantinos