Το Κογκρέσο των ΗΠΑ προτείνει νέο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των Stablecoins

Konstantinos
17 Απριλίου 2023
965 Views
3c15bb0bbc2a4128bf7eef2647825be7

Ένα νέο νομοσχέδιο για τα stablecoins έχει εισαχθεί στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η προτεινόμενη νομοθεσία παρέχει ένα πλαίσιο για τα stablecoins και αναθέτει στην Federal Reserve την ευθύνη για τους μη τραπεζικούς εκδότες stablecoin, όπως οι Tether και Circle. Το προσχέδιο επιβάλλει επίσης κυρώσεις σε περίπτωση μη εγγραφής ως εκδότης stablecoin, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έως και πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Τα Stablecoins είναι μια κατηγορία κρυπτονομισμάτων που έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν σταθερότητα τιμών υποστηρίζοντας συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία ή χρησιμοποιώντας αλγόριθμους για να προσαρμόζουν την προσφορά τους με βάση τη ζήτηση. Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 2014 με την κυκλοφορία του BitUSD. Ωστόσο, η έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου για τα stablecoins έχει απασχολήσει τις ρυθμιστικές αρχές και τους νομοθέτες. Τα ασφαλισμένα ιδρύματα καταθέσεων που επιδιώκουν να εκδώσουν stablecoins θα υπάγονται στην κατάλληλη εποπτεία του ομοσπονδιακού τραπεζικού οργανισμού, ενώ τα μη τραπεζικά ιδρύματα θα υπόκεινται σε επίβλεψη της Federal Reserve, σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου. Οι εκδότες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει επίσης να εγγραφούν για να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα. Το προσχέδιο νομοσχεδίου απαιτεί από τους εκδότες stablecoin να εγγραφούν στις αρμόδιες αρχές και να διατηρούν αποθεματικά που υποστηρίζουν τα stablecoin με δολάρια ΗΠΑ ή ομόλογα της Federal Reserve, γραμμάτια του Δημοσίου, συμφωνίες επαναγοράς και καταθέσεις αποθεματικών κεντρικής τράπεζας.

Η προτεινόμενη νομοθεσία περιλαμβάνει επίσης διετή απαγόρευση έκδοσης, δημιουργίας stablecoin που δεν υποστηρίζονται από υλικά περιουσιακά στοιχεία. Καθορίζει επίσης ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα διενεργήσει μελέτη σχετικά με τα «ενδογενώς εξασφαλισμένα σταθερά νομίσματα». Σύμφωνα με το έγγραφο, ένα ενδογενές stablecoin «στηρίζεται αποκλειστικά στην αξία ενός άλλου ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου που δημιουργήθηκε ή διατηρείται από τον ίδιο δημιουργό για τη διατήρηση της σταθερής τιμής». Το προσχέδιο νόμου επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να θεσπίσει πρότυπα για τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των stablecoins. Καθορίζει επίσης ότι το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος θα υποστήριζαν μια μελέτη της Federal Reserve σχετικά με την έκδοση ψηφιακού δολαρίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Circle, Jeremy Allaire, έγραψε στο Twitter για να εκφράσει την υποστήριξή του για τη νομοθεσία, λέγοντας ότι «υπάρχει ξεκάθαρα ανάγκη για βαθιά, δικομματική υποστήριξη για νόμους που διασφαλίζουν ότι τα ψηφιακά δολάρια στο διαδίκτυο εκδίδονται, υποστηρίζονται και λειτουργούν με ασφάλεια.

Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ακόμη απάντηση από την Tether. Το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα stablecoins ήταν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα για τις ρυθμιστικές αρχές και τους νομοθέτες σε όλο τον κόσμο. Οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν αναζητήσει τρόπους για τη ρύθμιση των stablecoins, με ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, να εκδίδουν ήδη τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα. Το προσχέδιο του νομοσχεδίου πρόκειται να συζητηθεί σε ακρόαση στις 19 Απριλίου, με πιθανή δικομματική υποστήριξη για τη ρύθμιση των stablecoins. Μένει να δούμε πώς η νομοθεσία θα επηρεάσει την αγορά κρυπτονομισμάτων, ιδιαίτερα τον τομέα του stablecoin. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι η ρύθμιση είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ασφαλούς και υπεύθυνης χρήσης των stablecoins, τα οποία έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια.

Εν κατακλείδι

Η προτεινόμενη νομοθεσία για τα stablecoins στις Ηνωμένες Πολιτείες θέτει την Federal Reserve υπεύθυνη για τους μη τραπεζικούς εκδότες stablecoin και επιβάλλει κυρώσεις σε περίπτωση μη εγγραφής. Το προσχέδιο νόμου περιγράφει επίσης τους παράγοντες προς έγκριση και περιλαμβάνει διετή απαγόρευση έκδοσης stablecoin που δεν υποστηρίζονται από υλικά περιουσιακά στοιχεία. Η προτεινόμενη νομοθεσία επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να θεσπίσει πρότυπα για τη διαλειτουργικότητα μεταξύ stablecoins και υποστηρίζει μια μελέτη της Federal Reserve σχετικά με την έκδοση ψηφιακού δολαρίου. Το προτεινόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τη ρύθμιση των stablecoins στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Author Konstantinos