Η Binance αγοράζει την FTX

Konstantinos
10 Νοεμβρίου 2022
1013 Views
34380f36 3863 4fd0 9f02 0a9bd6d5c4b8 4665b4db
Η είδηση και τα αποτελέσματά της

«Μεγάλος σεισμός» στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων την Τρίτη 8/11, με ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, να φτάνει στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Όμως φαίνεται να διασώζεται από έναν σημαντικό αντίπαλό του.

Φυσικά αναφερόμαστε στο ανταλλακτήριο FTX. Η Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, δήλωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για την αγορά του ανταγωνιστή της FTX, που δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει ένα κύμα αναλήψεων τις τελευταίες ημέρες καθώς βρισκόταν στο χείλος της κατάρρευσης. Το μέγεθος της εξαγοράς δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί αμέσως τη στιγμή της ανακοίνωσης, αλλά η αξία του FTX αποτιμήθηκε κάποτε στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η σύναψη αυτής της συμφωνίας έκτακτης ανάγκης, προκάλεσε πανικό στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, προκαλώντας σημαντική πτώση. Αυτή η ύφεση αποσταθεροποίησε αρκετά από τα μεγαλύτερα project κρυπτονομισμάτων, αν και η FTX είναι μακράν το μεγαλύτερο θύμα, με το κρυπτονόμισμα της, το FTT, να καταρρέει. Θεωρούνταν ευρέως ως μια από τις πιο ευκίνητες και καλύτερα διοικούμενες εταιρείες κρυπτογράφησης, μέχρι που τα οικονομικά της άρχισαν να μειώνονται δραματικά σχεδόν από τη μια μέρα στην άλλη.

Η ξαφνική αυτή πτώση οδήγησε σε συγκρίσεις με την κατάρρευση της Lehman Brothers, της επενδυτικής τράπεζας της οποίας η κατάρρευση βοήθησε στην πυροδότηση της οικονομικής κρίσης του 2008.

Η συμφωνία για την εξαγορά – Τι ακριβώς συνέβη με την FTX

Ωστόσο, η εξαγορά της FTX από την Binance φέρνει και πάλι αισιοδοξία στο χώρο. Εάν η συμφωνία ολοκληρωθεί, θα ενώσει δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρυπτονομισμάτων και θα ενισχύσει το καθεστώς του ιδρυτή της Binance, Changpeng Zhao, ως μία από τις πιο ισχυρές εταιρείες που διαμορφώνουν το μέλλον της βιομηχανίας κρυπτογράφησης.

Τις τελευταίες μέρες, είχαν κυκλοφορήσει αναφορές ότι η FTX στηριζόταν σε σαθρά οικονομικά θεμέλια. Πολλοί από τους πελάτες της, που χρησιμοποιούν την FTX για να αγοράσουν και να αποθηκεύσουν τα κρυπτονομίσματά τους, έσπευσαν να βγάλουν τα χρήματά τους από το ανταλλακτήριο. Το βράδυ της Δευτέρας, η εταιρεία ερευνών κρυπτονομισμάτων Nansen ανέφερε ότι περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο δολάρια είχαν αποσυρθεί από την πλατφόρμα τις προηγούμενες 24 ώρες.

Κάποια στιγμή την Τρίτη, η FTX σταμάτησε τις αναλήψεις εντελώς. Το ανταλλακτήριο φαινόταν να έχει εισέλθει σε κρίσιμο πρόβλημα ρευστότητας, που σημαίνει ότι δεν είχε τα κεφάλαια για να καλύψει τη ζήτηση για αναλήψεις.

«Σήμερα το απόγευμα, η FTX ζήτησε τη βοήθειά μας», έγραψε ο Changpeng Zhao στο Twitter την Τρίτη, περιγράφοντας πώς η Binance είχε συνάψει συμφωνία για την αγορά της FTX. Είπε ότι η Binance σχεδίαζε να «εξαγοράσει πλήρως το ftx.com» για να βοηθήσει στην ανακούφιση της πίεσης που ασκούνταν στο ανταλλακτήριο, αλλά πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι «μη δεσμευτική».

Σε ένα εσωτερικό σημείωμα προς τους υπαλλήλους της FTX, ο Sam Bankman-Fried, διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου, ζήτησε συγγνώμη που δεν ήταν επικοινωνιακός πρόσφατα και είπε ότι η εταιρεία αντιμετώπισε μαζικές αναλήψεις περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε 72 ώρες!

Στο Twitter, ο Bankman-Fried είπε ότι ήταν ευγνώμων προς τον Zhao που έκανε τη συμφωνία, η οποία ανέφερε ότι θα επιτρέψει στην FTX να «ξεκαθαρίσει τα προβλήματα ρευστότητας». Να αναφέρουμε ότι η FTX εδρεύει στις Μπαχάμες. Η εταιρεία έχει επίσης μια μικρότερη επιχείρηση με έδρα τις Η.Π.Α. Στα tweet του, ο Bankman-Fried είπε επίσης ότι η ftx.us δε θα είναι μέρος της συμφωνίας με την Binance.

Η συμφωνία ήταν μια ανατροπή για τον 30χρονο Bankman-Fried, ο οποίος είχε αναδειχθεί τα τελευταία δύο χρόνια ως μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων. Είχε ξεκινήσει στην Ουάσιγκτον ένα λόμπι για τη διαμόρφωση κανονισμών για τα κρυπτονομίσματα ενώ αγόρασε τα δικαιώματα ονομασίας του σταδίου των Miami Heat (με 135 εκατ.δολάρια) ως μέρος μιας εκστρατείας μάρκετινγκ. Υπήρξε επίσης σημαντικός πολιτικός δωρητής, συνεισφέροντας με 5,6 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της εκλογικής προσπάθειας του Τζόζεφ Μπάιντεν, το 2020.

Όταν η αγορά κρυπτονομισμάτων κατέρρευσε τον Μάιο, ο Bankman-Fried έκανε μια προσφορά για την εξαγορά της Voyager Digital, μιας πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων που υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Ιούλιο. Ωστόσο, ρωγμές για την FTX άρχισαν να εμφανίζονται την περασμένη εβδομάδα όταν το CoinDesk διέρρευσε τον ισολογισμό της Alameda Research, μιας θυγατρικής της FTX, που παρουσίαζε τα οικονομικά της εταιρείας να είναι άσχημα. Το Alameda είναι ένα hedge fund που ίδρυσε ο Bankman-Fried πριν ξεκινήσει την FTX. Οι δύο εταιρείες έχουν στενούς οικονομικούς δεσμούς.

Η έκθεση έδειξε ότι ένα μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Alameda ήταν σε μορφή του κρυπτονομίσματος της FTX, το FTT. Η αποκάλυψη πυροδότησε φόβους ότι μια ξαφνική πτώση της τιμής του FTT θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση για την Alameda και κατ’ επέκταση και για την FTX.

Η σχέση του Zhao με την FTX

Ο Zhao ήταν ο πρώτος μεγαλοεπενδυτής της FTX, κάτι που του έδωσε μερίδιο της εταιρείας. Ο Bankman-Fried αγόρασε αργότερα αυτό το μερίδιο, πληρώνοντάς το, εν μέρει, σε FTT. Το Σαββατοκύριακο, ο Zhao ανακοίνωσε ότι η Binance θα πουλήσει τα FTT της, επικαλούμενος τις «πρόσφατες αποκαλύψεις».

Η ανακοίνωση πυροδότησε μια δημόσια διαμάχη μεταξύ του Zhao και του Bankman-Fried. «Ένας ανταγωνιστής μας κυνηγάει με ψεύτικες φήμες», έγγραψε ο Bankman-Fried στο Twitter τη Δευτέρα. «Το FTX είναι μια χαρά. Τα περιουσιακά στοιχεία του είναι καλά».

Αλλά οι κινήσεις της Binance οδήγησαν σε μείωση της τιμής του FTT. Μέχρι την Τρίτη, είχε πέσει περίπου 63% μέσα σε 24 ώρες, με την υπόλοιπη αγορά κρυπτονομισμάτων να δέχεται σημαντικό χτύπημα, με τις τιμές του Bitcoin και του Ethereum επίσης να πέφτουν. Οι επενδυτές έσπευσαν να μετακινήσουν τα κρυπτονομίσματα τους από την πλατφόρμα της FTX, καθώς αυξάνονταν οι φόβοι ότι η εταιρεία θα μπορούσε να καταρρεύσει. Περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια αποσύρθηκαν από το FTX τη Δευτέρα.

«Υπάρχει μια κρίση εμπιστοσύνης εδώ», δήλωσε ο Ed Moya, αναλυτής κρυπτονομισμάτων στην OANDA, μια εμπορική εταιρεία. «Όποτε υπάρχει αστάθεια ενός μεγάλου νομίσματος που συνδέεται με έναν από τους βασικούς παίκτες κρυπτονομισμάτων, υπάρχει πάντα η ανησυχία ότι θα μπορούσατε να δείτε και μια πολύ σημαντική στιγμή κρίσης».

Εκτός από τον Zhao, η FTX υποστηρίχθηκε στον παρελθόν από μια σειρά άλλων μεγάλων επενδυτών, όπως η Sequoia Capital, η Lightspeed Venture Partners και η SoftBank. Η FTX είχε συγκεντρώσει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση, σύμφωνα με το PitchBook, το οποίο παρακολουθεί τα ιδιωτικά κεφάλαια. Τρεις μεγαλοεπενδυτές της FTX ανέφεραν ότι σοκαρίστηκαν από την εξαγορά της Binance.

Ο Bankman-Fried έστειλε email στους επενδυτές στις 11 π.μ. – ώρα Ειρηνικού – για να μοιραστεί τα νέα της συμφωνίας. Σε αυτό, έγραψε ότι οι μέτοχοι της FTX ήταν η «δεύτερη προτεραιότητα» της εταιρείας και ότι ήταν περισσότερο επικεντρωμένος στην πρώτη προτεραιότητα της προστασίας των πελατών και της αγοράς γενικότερα. «Λυπάμαι που δεν τα πήγα καλύτερα», κατέληξε.

Η συμφωνία ενισχύει τη δύναμη της Binance, η οποία δραστηριοποιείται σε μεγάλο βαθμό εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά χωρίς κεντρική έδρα. Η Binance δημιούργησε την επιχείρησή της προσφέροντας μια μεγάλη γκάμα κρυπτονομισμάτων στην πλατφόρμα της. Ο Zhao κατατάσσεται, εδώ και καιρό, ως ο πλουσιότερος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, με καθαρή περιουσία 17,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes.

Στο σημείωμά του προς το προσωπικό της FTX την Τρίτη, ο Bankman-Fried υποσχέθηκε σύντομα περισσότερες πληροφορίες για τη συμφωνία. «Ας ζήσουμε για να πολεμήσουμε άλλη μια μέρα», είπε. Οι εξελίξεις για το ζήτημα αναμένεται να είναι σύντομες και καυτές.

Author Konstantinos