Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ (2022) & Κρυπτονομίσματα

Konstantinos
25 Νοεμβρίου 2022
1005 Views
Fifa world cup 2022s impact on the crypto ecosystem

Το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη έχει πλέον ξεκινήσει στο Κατάρ και τα βλέμματα όλων ποδοσφαιρόφιλων είναι στραμμένα εκεί. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022 οι μεγαλύτερες ομάδες, έχουν ένα κοινό στόχο: να σηκώσουν το χρυσό τρόπαιο. Το Κατάρ, που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022, έχει ξοδέψει το ποσό-μαμούθ των 220 δισεκατομμυρίων  δολαρίων για να φιλοξενήσει περίπου 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, αυτό που κάνει το γεγονός ακόμα πιο ξεχωριστό είναι η συμμετοχή δύο θρύλων του ποδοσφαίρου, του Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Λιονέλ Μέσι. Αυτή θα είναι πιθανότατα η τελευταία τους ευκαιρία για μια νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο πριν αποσυρθούν.

Εκτός από αυτό, η τεχνολογία blockchain έχει προσθέσει μια πινελιά μοναδικότητας σε αυτό το γεγονός. Φανταστείτε διαδραστικά παιχνίδια, κοινότητες θαυμαστών, συλλεκτικά αντικείμενα και πολλά άλλα. Ποια είναι λοιπόν η θέση των κρυπτονομισμάτων στη μεγάλη αυτή διοργάνωση;

Το blockchain συνδυάζει τον αθλητισμό με τον εικονικό κόσμο

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain και του όλου εγχειρήματος που ονομάζουμε Web 3.0 διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην διοργάνωση φέρνοντας νέες δυνατότητες στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022. Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων όπως το OKX, η Binance, Crypto.com κ.α. επιχειρούν να γεφυρώσουν τη σχέση μεταξύ του αθλητισμού και του εικονικού κόσμου.

Είναι γνωστό ότι η ζήτηση για το blockchain αυξάνεται. Κάθε μήνα δημοσιεύονται χιλιάδες θέσεις εργασίας από εταιρείες που στοχεύουν να προσλάβουν το ταλέντο που χρειάζονται για να δημιουργήσουν, να καινοτομήσουν και να αναπτύξουν projects που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία blockchain.

Ο χώρος του Web 3.0 και των NFTs έχει προσελκύσει όλο και περισσότερη προσοχή από μεγάλες επωνυμίες τελευταία. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι μέσω των NFT επώνυμες εταιρείες αποκτούν μια νέα προσέγγιση προς τους πελάτες, προβάλλοντας τα προϊόντα τους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων διέθεσαν περισσότερα από 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια για αθλητικό μάρκετινγκ τους τελευταίους 18 μήνες. Καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022 είναι σε εξέλιξη, σίγουρα θέλουν να επωφεληθούν από τη δυναμική που προσφέρει η νέα αυτή τεχνολογία. Αυτή τη φορά, τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων δίνουν στους θαυμαστές τη δυνατότητα να εμπλακούν περισσότερο από ποτέ.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στις 8 Νοεμβρίου, το OKX, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων σε όγκο συναλλαγών, ξεκίνησε το OKX Football Festival εν όψει του επερχόμενου ποδοσφαιρικού γεγονότος. Το όλο πρόγραμμα προσφέρει χρηματικά έπαθλα άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων σε tokens, περιορισμένες εκδόσεις NFT και αποκλειστικές εμπειρίες για τους κατόχους τους. Οι κάτοχοι NFT θα μοιράζονται ανταμοιβές αξίας $20.000 κάθε φορά που η αντίστοιχη ομάδα τους προχωρά στη φάση των ομίλων. Ομοίως, το έπαθλο για κάθε ομάδα που αποκλείστηκε μεταφέρεται στην ομάδα που την έβγαλε νοκ – άουτ.

Η Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, έκανε με τη σειρά της ανάλογες ενέργειες πριν από το πολυαναμενόμενο γεγονός. Δημιούργησε έναν νέο δείκτη τιμών κρυπτονομισμάτων που παρακολουθεί την απόδοση της αγοράς των fan tokens που απευθύνονται στους οπαδούς των ποδοσφαιρικών συλλόγων και είναι εισηγμένες στην αγορά spot της Binance.

Να αναφέρουμε, για όσους δε το γνωρίζουν, ότι τα fan tokens είναι κρυπτονομίσματα που αντιπροσωπεύουν αθλητικούς συλλόγους και απευθύνονται στους θαυμαστές τους. Οι κάτοχοί τους μπορούν να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς την αγαπημένη τους ομάδα αγοράζοντάς τα, ενώ λαμβάνουν συγκεκριμένα προνόμια, συμπεριλαμβανομένων των εισιτηρίων για αγώνες ή ακόμη και κάποιου επιπέδου συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων για τη μελλοντική πορεία ενός αθλητικού συλλόγου.

Το ίδιο έπραξε και η Visa, κυκλοφορώντας πέντε NFTs με θέμα το ποδόσφαιρο σε συνεργασία με την Crypto.com. Η εταιρεία ψηφιακών πληρωμών Crypto.com θα δημοπρατήσει πέντε NFTs, που περιλαμβάνουν γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο από τους Jared Borgetti (Μεξικό), Tim Cahill (Αυστραλία), Carli Lloyd (Η.Π.Α.), Michael Owen (Αγγλία) και Maxi Rodríguez (Αργεντινή).

Socios.com & ράλι στα Fan Tokens

Η Socios.com είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα δημιουργίας fan tokens για οπαδούς των σπορ. Παρόλο την κρίση που επικρατεί στην αγορά των κρυπτονομισμάτων μετά την κατάρρευση της FTX, τα fan tokens των ομάδων δημιουργούν ένα νέο κύμα διαφημιστικής εκστρατείας ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022. Το κρυπτονόμισμα της Socios.com (Chiliz blockchain – CHZ) έκανε μια θεαματική άνοδο της τάξεως του 11% στις 19 Νοεμβρίου.

Τα fan tokens των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Πορτογαλίας (POR) και της Αργεντινής (ARG), που είναι και οι δύο μεγάλοι διεκδικητές για την κατάκτηση του Κυπέλλου, «θα είναι τα κεράσια στην κορυφή κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου», όπως έγραψε η ερευνητική ομάδα της Huobi σε μια έκθεσή της.

Το POR σημείωσε ράλι ανόδου 50% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η ARG 28%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των fan token αυξήθηκε 11% μέσα σε 24 ώρες, δηλαδή περίπου κατά 399 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko, εν μέσω των προσδοκιών για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

Το ράλι των fan token λοιπόν προηγήθηκε της έναρξης του πιο σημαντικού γεγονότος του ποδοσφαίρου. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί στις 18 Δεκεμβρίου με την ανάδειξη του παγκόσμιου πρωταθλητή, μέσα από ένα σύνολο 32 εθνικών ομάδων. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε όμως ότι με το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου οι τιμές των fan tokens θα μπορούσαν να δουν πτώση, καθώς  θα χαθεί το μαζικό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Author Konstantinos