Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στοχεύει στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και αυξάνει τους κανονισμούς στα crypto

Konstantinos
31 Μαρτίου 2023
959 Views
1024px Flag of the United Kingdom 2 3.svg

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση της ρύθμισης των κρυπτονομισμάτων ως μέρος του σχεδίου της για το οικονομικό έγκλημα για την περίοδο 2023 έως 2026. Η εστίαση στη ρύθμιση των περιουσιακών στοιχείων είναι μια προσπάθεια καταπολέμησης της παράνομης χρήσης ψηφιακών νομισμάτων.

Το πολιτικό έγγραφο, το οποίο κυκλοφόρησε στις 30 Μαρτίου από το Υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ρυθμίσει «σθεναρά» τα κρυπτονομίσματα για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος στη χώρα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να συγκεντρώσει «τις γνώσεις και τις ικανότητες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου» για να επανεξετάσει και να ενισχύσει τον τρόπο κατάσχεσης και αποθήκευσης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που εμπλέκονται σε νομικές διαδικασίες. Το πολιτικό έγγραφο αναγνωρίζει επίσης ότι η αποτελεσματική ρύθμιση των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης ωφελεί όλους, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών και των εταιρειών και υπογραμμίζει τη φιλοδοξία της χώρας να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για καινοτομία κρυπτογράφησης στον κόσμο.

Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA), ένας από τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την επιβολή της ρύθμισης των  κρυπτονομισμάτων, θα συνεργαστεί με τους διεθνείς ομολόγους της για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη ρύθμιση και την εποπτεία των κρυπτονομισμάτων. Το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος εκτιμά ότι οι παράνομες συναλλαγές κρυπτονομισμάτων που συνδέονται με το Ηνωμένο Βασίλειο το 2021 πιθανότατα ισοδυναμούσαν με τουλάχιστον 1,24 δισεκατομμύρια £, με πιθανότητα να ήταν αρκετά υψηλότερες.

Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης περιλαμβάνει την εφαρμογή του ταξιδιωτικού κανόνα της Financial Action Task Force, την ψήφιση του νομοσχεδίου για το οικονομικό έγκλημα και την εταιρική διαφάνεια μέχρι το τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2023, καθώς και τη βελτίωση των επικοινωνιών μεταξύ της FCA και των εταιρειών κρυπτογράφησης το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Είναι σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει μια απάντηση στα crypto σε πολλαπλά μέτωπα, από την επιβολή του νόμου μέχρι τη ρύθμιση. Οι φορολογούμενοι στη χώρα αντιμετωπίζουν επίσης τις δικές τους υποχρεώσεις αναφοράς, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για τροποποίηση των εντύπων αυτοαξιολόγησης για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία από το φορολογικό έτος 2024-25.

Η κίνηση προς την αυξημένη ρύθμιση των crypto είναι μια απάντηση στην αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τη χρήση τους σε παράνομες δραστηριότητες, όπως το ξέπλυμα χρήματος και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Παρά τα πιθανά οφέλη των κρυπτονομισμάτων, όπως το μειωμένο κόστος συναλλαγών, η αποκεντρωμένη φύση και η ανωνυμία τους τα καθιστούν ελκυστικά για τους εγκληματίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι η μόνη χώρα που λαμβάνει μέτρα για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε πρόσφατα νέους κανόνες που θα απαιτούσαν από τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτογράφησης να συλλέγουν και να μοιράζονται δεδομένα για τους πελάτες τους για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει επίσης βήματα προς τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, με το Δίκτυο Επιβολής Οικονομικών Εγκλημάτων (FinCEN) να προτείνει νέους κανόνες που θα απαιτούσαν από τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων να επαληθεύουν την ταυτότητα των πελατών τους.

Ενώ η αυξημένη νομοθεσία μπορεί να είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσε να καταπνίξει την καινοτομία και να αποτρέψει τις επενδύσεις στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι απαιτείται μια ισορροπημένη προσέγγιση για να διασφαλιστεί ότι η ρύθμιση είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση των παράνομων δραστηριοτήτων, ενώ παράλληλα επιτρέπει την ανάπτυξη του κλάδου των crypto.

Εν κατακλείδι

Τα σχέδια της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να αυξήσει τη ρύθμιση των crypto είναι μια απάντηση στην αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τη χρήση τους στο οικονομικό έγκλημα. Ενώ είναι απαραίτητο να καταπολεμηθούν οι παράνομες δραστηριότητες, απαιτείται μια ισορροπημένη προσέγγιση για να διασφαλιστεί ότι η ρύθμιση δεν καταπνίγει την καινοτομία και τις επενδύσεις στον κλάδο κρυπτογράφησης. Είναι σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι το μόνο στις προσπάθειές του να ρυθμίσει τα κρυπτονομίσματα, καθώς και άλλες χώρες λαμβάνουν επίσης βήματα προς την αύξηση της εποπτείας του κλάδου.

Author Konstantinos