Όλες οι εξελίξεις σχετικά με την απαγόρευση του stablecoin της Binance «BUSD»

Konstantinos
14 Φεβρουαρίου 2023
968 Views
BUSD Bin

Σε μια πρόσφατη εξέλιξη, το Τμήμα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης (NYDFS) έδωσε εντολή στην εταιρεία blockchain Paxos Trust να σταματήσει την έκδοση του Binance USD (BUSD), του τρίτου μεγαλύτερου stablecoin βάσει κεφαλαιοποίησης αγοράς. Η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής έρχεται λίγο αφότου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC) εξέδωσε ειδοποίηση προς την Paxos, ισχυριζόμενη ότι το Binance USD είναι μη καταχωρημένος τίτλος.

Το Binance USD, γνωστό και ως BUSD, είναι ένα σταθερό νόμισμα συνδεδεμένο με δολάρια που δημιουργήθηκε σε συνεργασία μεταξύ της Binance και της Paxos. Το stablecoin κυκλοφόρησε το 2019 ως εργαλείο για τους επενδυτές για να μειώσουν την αστάθεια που σχετίζεται με τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και να παράσχουν μια πιο σταθερή εναλλακτική λύση διατηρώντας τα περιουσιακά τους στοιχεία. Το BUSD έχει γίνει από τότε ένα από τα πιο δημοφιλή stablecoins στην αγορά, με κεφαλαιοποίηση άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, το NYDFS έχει ενδοιασμούς για τη σχέση της Paxos με την Binance σχετικά με το BUSD. Σε ανακοίνωσή της, η ρυθμιστική αρχή ανέφερε: «Η DFS έδωσε εντολή στην Paxos να σταματήσει να κόβει BUSD που έχουν εκδοθεί από την Paxos ως αποτέλεσμα αρκετών ανεπίλυτων ζητημάτων που σχετίζονται με την επίβλεψη της σχέσης της με την Binance από την Paxos σε σχέση με τα BUSD που έχουν εκδοθεί στην Paxos». Το NYDFS παρακολουθεί στενά την Paxos για να διασφαλίσει ότι η εταιρεία μπορεί να διαχειρίζεται τις εξαγορές και υπόκειται σε πρωτόκολλα συμμόρφωσης με βάση τον κίνδυνο.

H Paxos ανταποκρίθηκε στην εντολή του NYDFS τερματίζοντας τη σχέση της με την Binance για το BUSD. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία ανέφερε: «Η Paxos ενημέρωσε τους πελάτες για την πρόθεσή της να τερματίσει τη σχέση της με την Binance για το BUSD». Η εταιρεία θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τις εξαργυρώσεις των προϋπαρχόντων BUSD, αλλά δεν θα δημιουργεί πλέον νέα BUSD.

Οι ενέργειες του NYDFS αποτελούν έκπληξη για πολλούς στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων, καθώς το BUSD έχει υιοθετηθεί ευρέως τόσο από ιδιώτες όσο και από θεσμικούς επενδυτές. Το stablecoin έχει επίσης χρησιμοποιηθεί από την Binance ως μέσο διευκόλυνσης των διασυνοριακών πληρωμών και για την τροφοδοσία του αποκεντρωμένου χρηματιστηρίου της, Binance DEX. Το μέλλον του BUSD παραμένει αβέβαιο, καθώς οι ενέργειες του NYDFS θα μπορούσαν να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις για το stablecoin και την αγορά κρυπτονομισμάτων συνολικά. Το NYDFS είναι ένας από τους ρυθμιστικούς φορείς με τη μεγαλύτερη επιρροή στον χώρο των κρυπτονομισμάτων και οι ενέργειές του θα μπορούσαν να ωθήσουν και άλλες ρυθμιστικές αρχές να λάβουν παρόμοια μέτρα έναντι άλλων stablecoins.

Το ανταλλακτήριο της Binance ανακοίνωσε την υποστήριξή του για το BUSD

Η Binance το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων αυτή τη στιγμή, ανακοίνωσε τη συνεχή υποστήριξή της για το stablecoin BUSD, παρά την πρόσφατη εντολή διακοπής από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.  Όπως αναφέραμε παραπάνω, το Τμήμα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης (NYDFS) και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC) διέταξαν την Paxos, τον εκδότη του Binance USD, να σταματήσει την έκδοση του.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Binance Changpeng “CZ” Zhao διαβεβαίωσε τους χρήστες ότι τα κεφάλαιά τους είναι ασφαλή και ότι η Paxos θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τις εξαργυρώσεις και να εξυπηρετεί το BUSD. Ο ‘’CZ’’ δήλωσε επίσης ότι το ανώτατο όριο της αγοράς του BUSD μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου ως αποτέλεσμα των μέτρων επιβολής και ότι η Binance θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εξερευνήσει σταθερά νομίσματα που δεν βασίζονται σε USD και να κάνει προσαρμογές προϊόντων.

Ωστόσο, οι ενέργειες που αναλαμβάνονται από την SEC και το NYDFS θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων εάν το BUSD κριθεί ως τίτλος από τα δικαστήρια. Ο ‘’CZ’’ αναγνώρισε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετεγκατάσταση χρηστών σε άλλα διακριτικά stablecoin και να απαιτηθούν αναθεωρήσεις άλλων έργων για να διασφαλιστεί η προστασία των χρηστών υπό το φως της συνεχιζόμενης ρυθμιστικής αβεβαιότητας.

Η Paxos αμφισβητεί τη δήλωση της SEC ότι το BUSD είναι τίτλος

Η Paxos Trust Company, ο εκδότης του Binance USD (BUSD), έχει δηλώσει ότι «διαφωνεί κατηγορηματικά» με την SEC και ότι το BUSD δεν είναι τίτλος σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς νόμους περί κινητών αξιών. Η Paxos επιβεβαίωσε ότι έλαβε την ειδοποίηση στις 3 Φεβρουαρίου και ότι δεν υπάρχουν άλλες κατηγορίες εναντίον της εταιρείας. Η εταιρεία έχει επίσης εκφράσει την πρόθεσή της να συνεργαστεί με το προσωπικό της SEC για αυτό το θέμα και είναι έτοιμη να προσφύγει στα δικαστήρια εάν χρειαστεί. Το Τμήμα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης (NYDFS) έδωσε εντολή στην Paxos να σταματήσει την έκδοση BUSD και ως απάντηση η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την κοπή νέων κουπονιών BUSD από τις 21 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η Paxos δήλωσε ότι τα προϋπάρχοντα BUSD θα εξακολουθούν να υποστηρίζονται πλήρως και θα μπορούν να εξαργυρωθούν έως τον Φεβρουάριο του 2024. Η Paxos έχει επίσης διαβεβαιώσει τους πελάτες της ότι θα μπορούν να εξαργυρώσουν τα κεφάλαιά τους σε δολάρια ΗΠΑ ή να μετατρέψουν τα κουπόνια BUSD σε Pax Dollar (USDP), ένα ελεγχόμενο σταθερό νόμισμα που υποστηρίζεται από δολάρια ΗΠΑ που εκδίδεται από την Paxos Trust. Η εταιρεία είναι σίγουρη για τη θέση της και είναι έτοιμη να την υπερασπιστεί μέσω της νομικής διαδικασίας εάν χρειαστεί.

Author Konstantinos