Ο ηγέτης της Binance «CZ» του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου στον κόσμο ήρθε στην Ελλάδα

Konstantinos
3 Δεκεμβρίου 2022
927 Views
CZ Athens 2

Καλεσμένος να μιλήσει μπροστά στο ελληνικό κοινό ήταν ο Changpeng Zhao γνωστός και ως «CZ» στις 25 Νοεμβρίου 2022, στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Divani Caravel Hotel, με αφορμή το Binance Athens Meetup 2022.  Με τον ίδιο πριν την εκδήλωση να βγάζει μία φωτογραφία την Aκρόπoλη και να την δημοσιεύει στο twitter! Τα εισιτήρια να αναφέρουμε είχαν εξαφανιστεί από νωρίς και μέσα στην αίθουσα του Divani Caravel δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα.

Χαλαρός με καλή διάθεση, απλοϊκός και πολύ ταπεινός για δισεκατομμυριούχος έδειχνε ο ηγέτης της Binance καθ’ όλη την διάρκεια της συνέντευξής του. Δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στις στυλιστικές του επιλογές,  καθώς φορούσε κατακίτρινα παπούτσια με μαύρα ρούχα (ίσως το παντελόνι μπλε σκούρο), ντυμένος δηλ. στα χρώματα του ανταλλακτηρίου της Binance.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι είπε ο CZ στην συνέντευξη που έδωσε μπροστά στο ελληνικό κοινό και συγκεκριμένα στον Γιάννη Ανδρέου, έναν από τους καλύτερους Έλληνες YouTubers στον χώρο των κρύπτο.

Τι είπε ο «CZ» στην συνέντευξή του στην Αθήνα

Ο Changpeng Zhao ξεκίνησε λέγοντας, ότι όταν μπήκε στον χώρο των κρύπτο τον είδε ως τεχνολογία και σίγουρα τον έπεισε, καθώς πούλησε την οικία του όπoυ ήταν και το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που είχε στην κατοχή του για να αγοράσει Bitcoin. Και ανέφερε ότι όπως το Internet ήταν απλώς μια νέα τεχνολογία μεταφοράς πληροφοριών πριν 30 χρόνια και στην συνέχεια εξελίχθηκε θεαματικά, μέχρι σήμερα, έτσι και η τεχνολογία των κρύπτο τότε (στις μέρες μας το blockchain) φάνταζε μία νέα τεχνολογία μεταφοράς αξίας. Και με την νέα αυτή τεχνολογία πίστεψε θα χτιστούν εξίσου πολλά σημαντικά πράγματα. Έτσι στα τέλη του 2013 με αρχές του 2014 σκέφτηκε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε, κάπως πρέπει να δράσουμε σε αυτόν τον χώρο. Το ανέφερε στον επιχειρηματικό του κύκλο αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση κι έτσι  παράτησε την δουλειά του πούλησε το σπίτι του για να αγοράσει Bitcoin.

Σχετικά με τον ρυθμό υιοθέτησης των κρύπτο, ο CZ είπε ότι υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να βλέπουμε. Το ένα είναι τι ποσοστό ανθρώπων έχουν στην κατοχή τους έστω και μία μικρή ποσότητα κρυπτονομισμάτων. Εκείνος πιστεύει ότι αναλογεί στο 3 – 5%. Και το άλλο είναι, ότι από αυτούς που διαθέτουν κρύπτο, πόσα από τα συνολικά χρήματα τους έχουν τοποθετήσει στα κρύπτο. Μάλλον λιγότερο από 10% κατά μέσο όρο. Επομένως αν μιλάμε για υιοθεσία εξακολουθούμε να είμαστε περίπου στο 0,5% από το διαθέσιμο εισόδημα τοποθετημένο στα κρύπτο. Τόνισε όμως ότι η υιοθέτηση συνήθως αυξάνεται εκθετικά, άρα με 1% την μία χρονιά την επόμενη μπορεί να είναι 2% μετά 4%, 8%, 16% και ούτω καθεξής. Άρα θέλουμε περίπου 7 χρόνια για πλήρη υιοθεσία, δηλ. να γίνουν επτά διπλασιασμοί. Αλλά η εκτίμηση του είναι ότι θα πάρει περισσότερο, περίπου 10-20 χρόνια, γιατί ενώ έχουμε την τεχνολογία που είναι πολύ δυνατή, από την άλλη υπάρχουν και κάποιοι που φοβούνται και βάζουν εμπόδια, όπως είναι οι κυβερνήσεις, τράπεζες, ρυθμιστικές αρχές, οπότε η ανάπτυξη μάλλον θα είναι πιο αργή.

Η συζήτηση έπειτα συνεχίστηκε με μία ερώτηση για την οποία πολλοί θα ήθελαν να ξέρουν την άποψη του CZ και δεν ήταν άλλη από το πόσο πιστεύει ότι θα κρατήσει το bear market στο οποίο βρίσκεται σήμερα η αγορά των κρύπτο καθώς και πού αποδίδει ο ίδιος το bear market (αν έχει να κάνει με το Bitcoin halving ή με τα γενικά οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στον πλανήτη σήμερα). Φυσικά απάντησε ότι κανείς δε μπορεί να ξέρει με σιγουριά πότε θα τελειώσει το bear market, γιατί κανείς δε μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Ωστόσο, ανέφερε πως τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν τριετείς και τετραετείς κύκλους που κάνει η αγορά. Ιδιαίτερα οι τετραετείς κύκλοι είναι αρκετά ξεκάθαροι.

Όσον αφορά στις αιτίες του bear market, ανέφερε ότι σίγουρα δεν υπάρχει μόνο μια αιτία. Έφερε ως παράδειγμα ότι υπάρχουν 130 εκατομμύρια χρήστες στην Binance και 500 εκατομμύρια χρήστες σε όλον τον κόσμο που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα. Ο κάθε χρήστης αγοράζει ή πουλάει τα κρύπτο του για τον δικό του προσωπικό λόγο. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος λόγος. Σίγουρα οι τετραετείς κύκλοι παίζουν ρόλο για το Bitcoin (με το halving να συμβαίνει κάθε 4 χρόνια) και την αγορά των κρύπτο, όπως συμβαίνει και για άλλα πράγματα, για παράδειγμα το χρηματιστήριο, ακόμα και τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ειδικά για το χρηματιστήριο τόνισε πως είναι ακόμα άρρηκτα συνδεδεμένο με την αγορά των κρύπτο, δεδομένου ότι πολλοί επενδυτές που εμπορεύονται μετοχές, αγοράζουν και κρυπτονομίσματα και το πρώτο πράγμα που θα πουλήσουν όταν χρειάζονται ρευστό, είναι τα κρύπτο τους. Πάντως αυτό που έχουμε δει στο παρελθόν για τα κρυπτονομίσματα, είναι μεγάλες ετήσιες πτώσεις που χρειάζονται περίπου 2 με 3 χρόνια για να ανακάμψει πλήρως η τιμή του BTC και να ξεπεράσει το προηγούμενο ATH. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε κύκλος τελειώνει με την τιμή του BTC να είναι υψηλότερα από την προηγούμενη τετραετία. Επανέλαβε πως κανείς δε ξέρει τι θα συμβεί στο μέλλον, πάντως όλα παίζουν το ρόλο τους: ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι νομισματικές πολιτικές κλπ.

Αναφερόμενος στο αν πιστεύει πως στο μέλλον θα έχουμε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως αυτές που είδαμε με κάποια projects ή εταιρείες κρυπτονομισμάτων, είπε πως συνεχώς κάποια projects αποτυγχάνουν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι Γιάννης Ανδρέου σε αυτό το σημείο δε ήθελε να αναφέρει το όνομα της FTX, αλλά ο CZ πήρε το λόγο και το ανέφερε εκείνος, χαμογελώντας και κάνοντας και το κοινό να χαμογελάσει. Συνέχισε λέγοντας πως σε όλες τις βιομηχανίες υπάρχουν επιτυχίες και αποτυχίες, θυμίζοντας την περίπτωση της Lehman Brothers το 2008. Μάλιστα δε δίστασε να παρομοιάσει την πτώση της FTX με την υπόθεση του Madoff, ενώ είπε ότι η καταστροφή του LUNA είναι παρόμοια με την περίπτωση της Lehman Brothers. Εξηγώντας ότι η περίπτωση του LUNA ήταν απλά θέμα κακής διαχείρισης και κανείς δεν ήθελε να κλέψει χρήματα. Αντίθετα η περίπτωση της FTX ήταν ένα ψέμα, όπως είπε, μια απάτη. Ανέφερε και άλλες τρανταχτές περιπτώσεις κατάρρευσης στην αγορά των κρύπτο που συνέβησαν στο παρελθόν, όπως αυτή της MTgox το 2014 κι όμως η αγορά επέζησε και συνέχισε. Μάλιστα είπε ότι και ο ίδιος ακόμα έχει χρήματα στο MTgox κάνοντας και πάλι το κοινό να αντιδράσει χαμογελώντας.

Το επόμενο θέμα ήταν η διαφορά μεταξύ συγκεντρωτικής και αποκεντρωμένης οικονομίας (centralization και decentralization). Ο CZ εξήγησε φυσικά ότι αν κάποιος έχει τα ψηφιακά περιουσιακά του στοιχεία σε ένα πορτοφόλι σαν το Trust Wallet τότε είναι σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο αν κάποιος τα έχει στο binance.com. Όσον αφορά όμως γενικά την αποκέντρωση, ανέφερε πως για να επιτευχθεί παντού ο καθένας πρέπει να εργάζεται μόνος του. Δεν είναι τόσο απλό όπως για παράδειγμα στο mining. Αν θέλουμε αποκέντρωση στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων, ο καθένας θα πρέπει να εργάζεται μόνος του. Αν έστω και δύο άτομα δουλεύουν μαζί τότε παύει η διαδικασία να είναι αποκεντρωμένη. Το ίδιο ισχύει και για την Binance που έχει 7.000 εργαζομένους.

Με την ίδια λογική υποστήριξε ότι το συγκεντρωτικό σύστημα διοίκησης ισχύει για όλα τα κρύπτο projects διότι το καθένα έχει μια ομάδα από πίσω που εργάζεται και αποφασίζει για αυτά. Σαν παράδειγμα ανέφερε το Dogecoin, όπου το 50% των νομισμάτων Doge διατηρούνται σε 20 διευθύνσεις, άρα κάθε άλλο παρά αποκεντρωμένο είναι. Ακόμα και για το Bitcoin υποστήριξε το ίδιο, διότι υπάρχουν δύο μεγάλα pools εξόρυξης που ελέγχουν το 51% του hash power του BTC. Ομοίως και για το BNB ή το Ethereum τα οποία, όπως είπε, είναι centralized με την έννοια ότι θα μπορούσε να ασκηθεί επιρροή στην τιμή τους. Κατέληξε λοιπόν ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι και κατηγορίες όταν μιλάμε για centralization και decentralization. Η σημαντικότερη διαφορά ωστόσο έγκειται στο ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα ελεύθερων συναλλαγών όπου ο καθένας θα μπορεί να κρατά και να διαχειρίζεται όπως θέλει τα περιουσιακά του στοιχεία, πληρώνοντας χαμηλά τέλη για τους σκοπούς αυτούς. Ο ίδιος πιστεύει πως στο μέλλον αυτή η διαδικασία θα υιοθετηθεί από την πλειονότητα του κόσμου.

Επόμενο θέμα ήταν η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές και ιδρύματα. Ο CZ θεωρεί ότι ήδη υπάρχει ευρεία υιοθέτηση από μεγάλους θεσμικούς. Για παράδειγμα, ανέφερε πως η Binance είναι μια πλατφόρμα λιανικής, όπου το 20 με 30% των πελατών της είναι ιδρύματα. Όπως και για το προηγούμενο θέμα, έτσι και εδώ υποστήριξε πως υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα θεσμικών πελατών. Συνέχισε, λέγοντας ότι κάθε χώρα έχει τους δικούς της ρυθμιστικούς κανόνες. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα ιδρύματα, ωστόσο κάθε κρύπτο πλατφόρμα που λειτουργεί εκεί είναι αδειοδοτημένη. Στην Ευρώπη είναι κάποιες από τις πλατφόρμες αδειοδοτημένες, αλλά στον υπόλοιπο κόσμο, όπως στην Ασία και την Αφρική δεν υπάρχουν πολλοί κανονισμοί.

Άλλωστε αναρωτήθηκε πώς ορίζεται ένα ίδρυμα; Είναι απλά ένα εταιρικό KYC ή πρέπει να έχουν έναν συγκεκριμένο όγκο – μέγεθος; Εταιρικά KYC και μεγάλοι traders υπάρχουν ήδη στο χώρο. Όταν όμως περνάει το θέμα στα μεγάλα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είναι ήδη αδειοδοτημένα και θέλουν να μπουν στο χώρο των κρύπτο, θα χρειαστούν ένα ανταλλακτήριο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο CZ. Όσον αφορά στην Binance, έχει έναν αριθμό κρατικών αδειοδοτήσεων στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο, άρα, σύμφωνα με τον CZ, είναι ένα από τα πιο αδειοδοτημένα ανταλλακτήρια που υπάρχουν.

Ερωτηθείς για το αν πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις θα αγκαλιάσουν το Bitcoin, απάντησε ότι το Ελ Σαλβαδόρ αγοράζει ένα BTC κάθε μέρα κάτι που θα πάει τη χώρα πολύ μπροστά σε 5 – 10 χρόνια, όπως υποστήριξε, ακόμη κι αν κάποιοι γελάνε μαζί τους τώρα λόγω του bear market. Ανέφερε μάλιστα και το παράδειγμα της ομάδας Draper που αγόρασε BTC το 2014. Βάσει των παραπάνω είπε ότι ήδη βλέπουμε κυβερνήσεις να υιοθετούν το Bitcoin, πιστεύοντας ότι ο συνδυασμός των ιδρυμάτων αλλά και του απλού κόσμου που αυξάνουν τη ζήτηση για BTC θα ανεβάσουν τελικά την τιμή του. Σίγουρα στο μέλλον κι άλλες χώρες θα υιοθετήσουν το Bitcoin και θεωρεί ότι αυτό θα ξεκινήσει από μικρές χώρες που δεν έχουν δικό τους νόμισμα, όπως στην περίπτωση του Ελ Σαλβαδόρ. Για τον CZ ακόμα και οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν δικό τους νόμισμα (εννοώντας τις χώρες που είναι στη ζώνη του Ευρώ).

Πέραν όμως από τους ρυθμιστικούς κανόνες για τα κρύπτο στις εκάστοτε χώρες και κυρίως στις ΗΠΑ, που είναι από τις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, ο CZ πιστεύει ότι ήδη γίνονται κινήσεις για να θεσπιστεί ένα παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρύπτο. Ανέφερε τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Μπαχρέιν και του Ντουμπάι που έδωσαν άδεια λειτουργίας στην Binance σχετικά πρόσφατα. Ειδικά για το Ντουμπάι είπε πως έναν χρόνο πριν που ο ίδιος πήγε για πρώτη φορά δεν υπήρχε στη χώρα καμιά ρύθμιση για τα κρυπτονομίσματα. Εργάστηκε με την κυβέρνηση για να θεσπιστεί σχετική νομοθεσία στη χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο. Στην Ευρώπη βλέπουμε να συμβαίνει η Mika, οπότε πιθανότατα να έχουμε σχετική νομοθεσία στα επόμενα 2 ή 3 χρόνια. Υπάρχει προεργασία λοιπόν ήδη αν και μετά από τα γεγονότα των τελευταίων δύο εβδομάδων ο κόσμος είναι επιφυλακτικός. Παρόλα αυτά το ρυθμιστικό πλαίσιο προχωρά και πέρα από τις υπηρεσίες δανεισμού σε stablecoins, στο οποίο και οι αρχές εστίαζαν κυρίως πριν από 3 τρεις μήνες. Η εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με τον CZ, θα κάνουν το χώρο πιο υγιή.

Ωστόσο, από εδώ και έπειτα ο CZ πιστεύει ότι θα είναι αρκετά δύσκολο και πιο δαπανηρό να αδειοδοτηθεί ένα ανταλλακτήριο, αλλά όχι αδύνατο. Όσον αφορά στην ευρεία υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων, οι χώρες θα είναι πιο προσεκτικές, άλλωστε υπάρχουν ακόμα χώρες που απαγορεύουν τα κρύπτο αλλά και την λειτουργία ανταλλακτηρίων, τόνισε ο CZ.  Αν και ο ηγέτης της Binance δεν θέλησε να τις κατονομάσει, ανέφερε, παρόλα αυτά, ότι σε κάποιες από αυτές τις χώρες η υιοθέτηση των κρύπτο μερικές φορές είναι μεγαλύτερη από άλλες χώρες που αδειοδοτούν ανταλλακτήρια και εταιρείες κρυπτονομισμάτων. Αυτό που προκύπτει είναι ότι η αδειοδότηση τελικά δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο για την υιοθεσία και πως πολλές χώρες αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται αυτό και θα προτιμήσουν τελικώς να επιτρέψουν τα κρυπτονομίσματα κάτω από ρυθμιστικούς κανόνες αντί να τα πολεμούν. Ανέφερε μόνο το παράδειγμα της Βενεζουέλας όπου ο υπερπληθωρισμός έχει οδηγήσει τους πολίτες στην υψηλή υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων.

Στη συνέχεια ερωτήθηκε για το ποια είναι η άποψή του για τη στάση που κρατούν ή πρόκειται να κρατήσουν πολιτικά πρόσωπα απέναντι στα κρύπτο. Είπε ότι οι πολιτικοί δεν είναι ένα πρόσωπο, προφανώς. Ως εκ τούτου, υπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις. Μιλώντας με έναν πολιτικό πριν από μια εβδομάδα (χωρίς να πει ποιος ήταν αυτό), ο CZ δέχτηκε ερώτηση σχετικά με την FTX και ο εν λόγω πολιτικός του είπε πως αυτό που συνέβη με την FTX δε μπορεί να συμβεί με τράπεζες ή άλλες ρυθμιζόμενες βιομηχανίες. Η απάντηση του CZ ήταν ότι ο όρος crypto run μπήκε στην ορολογία του χώρου προερχόμενος από τον όρο bank run, κάτι που υποδεικνύει ότι αυτό το γεγονός έχει συμβεί πολλές φορές και στο χώρο των τραπεζών. Μπορεί να μη συμβαίνει στον τραπεζικό χώρο πλέον τόσο συχνά, αλλά ο όρος προέρχεται από εκεί. Άλλωστε επειδή συνέβη ένα κακό δε σημαίνει ότι όλα θα πάνε στραβά ή ότι πρέπει να είμαστε καχύποπτοι απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους. Συνέχισε λέγοντας ότι συναντήθηκε στην Ελλάδα με μια ρυθμιστική αρχή που του είπε πως το πρόβλημα της  FTX ήταν η εταιρική διακυβέρνηση. Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αντίληψη για τα πράγματα. Αυτοί με τους οποίους θα συνεχίσει η συνεργασία να αναπτύσσεται είναι εκείνοι που καταλαβαίνουν και αγκαλιάζουν τη νέα τεχνολογία.

Όσον αφορά για την ασφάλεια που προσφέρει η ίδια η Binance ως ανταλλακτήριο για τους χρήστες που επιλέγουν να έχουν τα περιουσιακά τους στοιχεία εντός του ανταλλακτηρίου, ο CZ είπε ότι το θέμα της ασφάλειας είναι πολύπλευρο. Η Binance προσφέρει εργαλεία για τον κόσμο που θέλει να χρησιμοποιήσει τα κρύπτο. Το ανταλλακτήριο είναι το μέσο για να δημιουργούνται τα έσοδα που χρειάζονται για να λειτουργούν αυτά τα εργαλεία, όπως το Trust Wallet, το Coin Market Cap κλπ. Υποστήριξε ότι αυτό δε σημαίνει ότι τα εν λόγω εργαλεία δε θα μπορούσαν να λειτουργούν χωρίς τα έσοδα του ανταλλακτηρίου, διότι ήδη η Binance  έχει βγάλει αρκετά χρήματα. Ωστόσο, θέλουν να μεγιστοποιήσουν την όλη λειτουργία για όλο και περισσότερους ανθρώπους με απώτερο σκοπό να μεγαλώσει η βιομηχανία των κρύπτο. Άλλωστε εάν μεγαλώσει όλος ο κλάδος, θα μεγαλώσει μαζί και η Binance και τα έσοδά της, που ήδη είναι αρκετά σήμερα. Πρωταρχικός όμως στόχος της Binance, σύμφωνα με τον CZ, είναι η βιωσιμότητα της εταιρείας και στη συνέχεια η αύξηση των κερδών της. Σε αυτό το σημείο, προς επιβεβαίωση των λεγομένων του CZ, ο Γιάννης Ανδρέου αναφέρθηκε σε ένα tweet του όπου ο ίδιος εξηγούσε ότι η Binance δεν έχει χρέος, δεν κάνει trading και δε διαπραγματεύεται με κεφάλαια (εννοώντας κεφάλαια των πελατών της).

Την επόμενη ερώτηση, ο Γιάννης Ανδρέου την χαρακτήρισε “πικάντικη” και συνέχισε ρωτώντας τον CZ εάν το Bitcoin θα μπορούσε να φτάσει στα 1 εκατομμύριο δολάρια. Ο CZ απάντησε “όλα είναι πιθανά” και συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για να αναπτυχθεί ο χώρος. Εάν με το 0,5% του παγκόσμιου πλούτου να είναι στα κρυπτονομίσματα υπάρχει αύξηση x200 και αφού μιλάμε και για μια τεχνολογία που δεν έχει προηγούμενο ή αντίστοιχο παράλληλο σύγκρισης, όλα είναι πιθανά. Ανέφερε για παράδειγμα την UBER, λέγοντας ότι δε πρέπει μετράμε την επιτυχίας της συγκρίνοντάς την με τις εταιρείες ταξί ή την αυτοκινητοβιομηχανία με την χρήση των αλόγων που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι στο παρελθόν. Το ίδιο συνέβη και με την Google η οποία έγινε πιο πολύτιμη από οποιαδήποτε βιβλιοθήκη προϋπήρχε. Έτσι θεωρεί ότι θα συμβεί και με τα κρύπτο, η ανάπτυξη της τεχνολογίας θα κάνει την οικονομία μας πολύ πιο αποτελεσματική, ανέφερε ο CZ χαρακτηριστικά, μετατρέποντάς την σε παγκόσμια, δημιουργώντας επιχειρήσεις που θα απευθύνονται άμεσα σε όλον τον κόσμο με ελάχιστο κόστος. Θα μπορούν να χρεώνονται μόλις των 10 cent ανά προβολή ενός βίντεο για παράδειγμα, κάτι που δε μπορούμε να κάνουμε σήμερα με τον παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα κρύπτο θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο σε όλο αυτό. Κλείνοντας το θέμα αυτό, είπε πως δε ξέρει για πόσο καιρό το Bitcoin θα είναι στην αγορά, αλλά προς το παρόν είναι εδώ για να μείνει.

Η συζήτηση προχώρησε με τον CZ να απαντά για το τι περιμένει για το 2023. Είπε ότι αναμένει ανάκαμψη της αγοράς, μετά από την άσχημη χρονιά που τελειώνει. Ωστόσο, πιστεύει πως αυτή τη στιγμή ο χώρος είναι πιο υγιής. Πριν από ένα χρόνο όλα τα κρύπτο projects έκαναν εκκίνηση χωρίς να έχουν ένα ουσιαστικό προϊόν, υποστήριξε ο CZ. Με ένα White Paper έβγαζαν 100 εκατομμύρια, κάτι μη φυσιολογικό. Τώρα βλέπουμε καλά projects με σωστές αποτιμήσεις. Όλο αυτό κάνει τη βιομηχανία των κρύπτο πιο υγιή, επανέλαβε, σε αντίθεση με το τι πιστεύει ο κόσμος λόγω του τι συνέβη με την FTX. Είπε βέβαια πως δεν είναι καλός στο προβλέπει τις μελλοντικές τάσεις της αγοράς, αναφέροντας ότι αν τον ρωτούσε κάποιος για το 2017, δε θα μπορούσε να προβλέψει τις ICOs, ή αν τον ρωτούσε για το 2020, δε θα μπορούσε να προβλέψει τις DeFi υπηρεσίες ή για το 2021, τα NFTs. Ως εκ τούτου, αν και δε μπορεί να προβλέψει το μέλλον είπε πως ότι είναι “trend” στην αγορά, η Binance προσπαθεί να το υποστηρίξει.

Συνεχίζοντας ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι τα stablecoins διατρέχουν κάποιο κίνδυνο. Η πρώτη του απάντηση ήταν, πως τα πάντα εμπεριέχουν κίνδυνο. Το κάθε stablecoin εμπεριέχει και διαφορετικούς κινδύνους. Υπάρχουν για παράδειγμα αλγοριθμικά stablecoins πίσω από κάποια κρυπτονομίσματα, αυτό εμπεριέχει κινδύνους, ανέφερε, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσουν να λειτουργούν, αλλά μπορεί να μην λειτουργούν για πάντα. Μετά υπάρχουν και τα stablecoins που υποστηρίζονται από fiat νομίσματα. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί αυτών των stablecoins δεν ελέγχονται. Αυτό είναι ένα “μαύρο κουτί”, όπως το χαρακτήρισε, αν και είπε για το USDT ότι έχει επιβιώσει για πολλά χρόνια, ακόμα και με πολλές τράπεζες να παγώνουν κεφάλαιά του αξίας 650 εκατομμυρίων. Από την άλλη το USDC υποστηρίζεται από εταιρικά ομόλογα κυρίως, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο.

Ακολούθησε το BUSD, για το οποίο είπε ότι δεν είναι ακίνδυνο. Το 96 με 97% του BUSD υποστηρίζεται από χρηματικά κεφάλαια που είναι σε τράπεζες και το υπόλοιπο από TBOs. Όμως εάν θέλεις σήμερα να βγάλεις 20 δισεκατομμύρια από μια τράπεζα σε μια μέρα, εκείνη δε θα σου τα δώσει. Βάσει αυτού, ο CZ πιστεύει πως στο επόμενο bull run που τα κρύπτο και τα stablecoins θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο, οι τράπεζες θα είναι αυτές που θα αποτελούν κίνδυνο και αιτία αποσταθεροποίησης των stablecoins.

Λέγοντας την άποψή του για το πού πρέπει σήμερα να επικεντρωθεί ο κόσμος όσον αφορά στα κρύπτο, έδωσε μια γενική συμβουλή πως ο καθένας θα πρέπει να μάθει πρώτα αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο, διαβάζοντας γι αυτό. Συνέχισε λέγοντας ότι ξεκινώντας κάποιος πρέπει να κάνει σταδιακά βήματα. Αν για παράδειγμα θέλει κάποιος να επενδύσει σε ένα κρυπτονόμισμα να ξεκινήσει αγοράζοντας μια μικρή ποσότητα και να ψάξει τις χρήσεις αυτού του coin, κατανοώντας τον σκοπό του project. Συμβούλεψε επίσης τον κόσμο να μην παρασύρονται από τα social media κλπ. για το τι να αγοράσουν και να διαχειρίζονται το ρίσκο και τα συναισθήματά τους. Κλείνοντας αυτή τη θεματική είπε χαρακτηριστικά “για τον περισσότερο κόσμο: μην κάνετε trade απλά αγοράστε και κρατήστε”, προκαλώντας το κοινό να τον χειροκροτήσει. Το trading απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες. Αντίθετα η μακροχρόνια επένδυση είναι μια καλή στρατηγική ιδιαίτερα εάν γίνεται με αγορά μέσου όρου, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα των 5-10 ετών.

Όσο για το όραμα της Binance, επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως θέλουν να προσφέρουν την ευκαιρία στον κόσμο να έχει πρόσβαση στα κρύπτο, παρέχοντας τα ανάλογα εργαλεία για να το πετύχουν αυτό. Ένας από τους μέντορές του, όπως είπε, προέρχεται από την Google και έτσι έμαθε πολλά από αυτόν. Η Google παρέχει πολλά εργαλεία για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και μάλιστα δωρεάν. Τον ίδιο σκοπό έχει και η Binance για τον κόσμο των κρύπτο. Άλλωστε αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει σαν ανταλλακτήριο, σύμφωνα με τον CZ, είναι ότι νοιάζεται και προστατεύει τους χρήστες της.

Η άποψή του είναι ότι δεν πρέπει να βλέπουν οι άλλες εταιρείες την Binance σαν ανταγωνιστή τους. Θεωρεί ότι δεν έχει νόημα να παλεύουν οι εταιρείες μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό από το 0,5% της παγκόσμιας υιοθέτησης των κρύπτο, αλλά θα πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουν να ανεβάσουν αυτό το 0,5% στο 50%. Αυτό αυτομάτως θα σήμαινε μια αύξηση x100 για όλους. Πρέπει να μεγαλώσει η αγορά των κρύπτο κατά τον CZ, η οποία κάθε άλλο παρά κορεσμένη είναι σε σχέση με άλλες αγορές. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται όλο και περισσότεροι μεγάλοι “παίκτες”, άρα και περισσότερα ανταλλακτήρια. Μόνο όταν κορεστεί η αγορά θα μπορούμε να μιλάμε για ανταγωνισμό.

Κλείνοντας τη συνέντευξη είπε ότι βρισκόμαστε σε μια νέα βιομηχανία με πολλούς κινδύνους και μεγάλη αστάθεια. Η διαχείριση του ρίσκου και των κινδύνων γίνεται με διαφορετικό τρόπο από τον καθένα. Σίγουρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η οικονομική κατάσταση κάθε ανθρώπου, όταν μιλάμε για τη διαχείριση του εκάστοτε ρίσκου στις επενδύσεις. Η Binance είναι ακόμα μια νέα πλατφόρμα, μόλις 5 ετών, με ατέλειες και περιθώρια βελτίωσης. Ζήτησε από τον κόσμο να δίνουν τις κριτικές τους με όποιον τρόπο μπορούν για να βοηθήσουν την Binance να αναπτυχθεί και να χτίσουμε όλοι μαζί την βιομηχανία των κρύπτο.

Author Konstantinos