Οι αρχές στην Τουρκία κατάσχεσαν τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρυτή της FTX, Sam Bankman-Fried

Konstantinos
24 Νοεμβρίου 2022
1010 Views
AA 20220503 27754744 27754735 DIGITAL TURKISH LIRA

Η έρευνα για την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX συνεχίζεται, ενώ οι τουρκικές αρχές κατέσχεσαν τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρυτή του, Sam Bankman-Fried και άλλων θυγατρικών εταιρειών, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών. Η ανακοίνωση από το Συμβούλιο Διερεύνησης Οικονομικών Εγκλημάτων της χώρας, γνωστό ως MASAK, αναφέρει ότι η υπηρεσία είχε ζητήσει έγκριση από την Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης για να ξεκινήσει «έρευνα για διάφορα προηγούμενα εγκλήματα και ξέπλυμα της περιουσίας που προέκυψε από το έγκλημα» και για «κατάσχεση των ύποπτων περιουσιακών στοιχείων», βάσει της τοπικής νομοθεσίας.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, έχουν ξεκινήσει και διαδικασίες για αξιώσεις κατά απάτης εναντίον του πρώην CEO της FTX. Η κίνηση αυτή ακολουθεί την ενέργειες της περασμένης εβδομάδας για έρευνα σχετικά με την κατάρρευση του θυγατρικού ανταλλακτηρίου της FTX που λειτουργούσε στην Τουρκία, το FTX Turkey.

Μαζί με την FTX, εξετάζονται επίσης άτομα και εταιρείες που σχετίζονται με το ανταλλακτήριο, συμπεριλαμβανομένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και παρόχων υπηρεσιών που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα. Οι έρευνες, που ξεκίνησαν σύμφωνα με τους νόμους της χώρας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διευθύνονται από το Συμβούλιο Έρευνας Οικονομικών Εγκλημάτων της χώρας, όπως προείπαμε, το οποίο είναι ένα τμήμα που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Νουρεντίν Νεμπάτι, με βάση το συγκεκριμένο συμβάν, τόνισε τους κινδύνους που έχει φέρει η ψηφιακή οικονομία μαζί με τις ευκαιρίες, προειδοποιώντας ότι η αγορά κρυπτονομισμάτων πρέπει να προσεγγιστεί με «μέγιστη προσοχή».

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε προσθέσει ήδη από το Μάιο του 2021 τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στη λίστα των οντοτήτων που υπόκεινται στους κανονισμούς της χώρας κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Εν μέσω του εκτοξευόμενου πληθωρισμού της τούρκικης λίρας, πολλοί Τούρκοι έβαλαν χρήματα σε περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης τα τελευταία χρόνια για να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις τους. Ωστόσο, οι αποτυχίες των εγχώριων πλατφορμών ψηφιακών συναλλαγών, οι απάτες καθώς και ο συνεχιζόμενος “χειμώνας” στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, έχουν πλήξει τους Τούρκους επενδυτές.

Η κατάρρευση της FTX

Η FTX, ήταν το τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, βάσει όγκου συναλλαγών. Υπέβαλε αίτηση πτωχευτικής προστασίας στις ΗΠΑ, στις 11 Νοεμβρίου, μετά από σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπισε. Σήμερα βρίσκεται κάτω από εθελοντική διαχείριση. Το ανταλλακτήριο φέρεται να χρησιμοποιούσε χρήματα των πελατών του για να κάνει παρακινδυνευμένες επενδυτικές κινήσεις μέσω της Alameda Research, μιας εμπορικής εταιρείας που ιδρύθηκε από τον CEO της FTX, Bankman-Fried.

Ο Bankman-Fried παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος την ημέρα που δηλώθηκε η πτώχευση και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις Μπαχάμες, όπου οι γονείς του καθώς και ανώτερα στελέχη του αποτυχημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων φέρεται να αγόρασαν ακίνητα αξίας 121 εκατομμυρίων δολαρίων, χρησιμοποιώντας κεφάλαια πελατών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο δικαστής που επιβλέπει την υπόθεση της FTX συμφώνησε να μεταφέρει επισήμως την υπόθεση πτώχευσης, που είχε κατατεθεί από εκκαθαριστές στις Μπαχάμες, από τη Νέα Υόρκη στο Ντέλαγουερ, διατηρώντας παράλληλα τα ονόματα και τις διευθύνσεις των 50 κορυφαίων πιστωτών, στους οποίους οφείλονται περίπου 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τον James Bromley, τον σύμβουλο της νέας διοίκησης της FTX, υπήρχε «έλλειψη εταιρικών ελέγχων» στο ανταλλακτήριο, με τον Bankman-Fried να χρησιμοποιεί την FTX ως «προσωπικό του φέουδο».

Author Konstantinos