Sam Bankman, ο τέως βασιλιάς της κρυπτογράφησης αφήνεται ελεύθερος;

Konstantinos
24 Δεκεμβρίου 2022
991 Views
0x0

Ποιος θα πληρώσει την εγγύηση των 250 εκατ. δολαρίων; Ήταν και άλλοι στο «κόλπο» των δις;

Ο πάλαι ποτέ μεγιστάνας του κόσμου των κρυπτονομισμάτων Sam Bankman Fried αντιμετωπίζει σήμερα οκτώ ποινικές διώξεις αφού οι εισαγγελείς των ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοσή του από τις Μπαχάμες. Παρόλα αυτά, αφέθηκε ελεύθερος μετά από την προφυλάκισή του η οποία και είχε διαταχθεί από δικαστή της Νέας Υόρκης. Η απόφαση της αποφυλάκισης προβλέπει μια συμφωνία πληρωμής εγγύησης ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, γεμίζοντας τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων απορίες, αλλά και δυσαρέσκεια θα μπορούσαμε να πούμε. Ένα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ως συνήθως παίρνει φωτιά σε ανάλογες περιπτώσεις ήταν το Twitter, με τους χρήστες να ρωτούν: Από πού προέρχονται τα χρήματα αυτά για να πληρωθεί η εν λόγω εγγύηση; Ο Sam Bankman Friend (SBF) δεν έχασε δισεκατομμύρια δολάρια; Μήπως τα χρήματα προέρχονται από κεφάλαια της FTX και θα έπρεπε να ελεγχθεί αυτό, με τις αρχές να δώσουν προτεραιότητα στους πιστωτές και τους χρήστες του ανταλλακτηρίου που έχασαν τα κεφάλαιά τους; Η απάντηση στις παραπάνω απορίες είναι μία και είναι η εξής: Κανείς δε χρειάστηκε να πληρώσει τίποτα για την απελευθέρωση του SBF, όχι ακόμα τουλάχιστον

Αφήνεται ελεύθερος ο Sam Bankman Fried;

Η συμφωνία βάσει της οποίας αφήνεται ο Bankman Fried ελεύθερος είναι μια “εγγύηση εμφάνισης” (“appearance bond”), όπως ονομάζεται από τις αμερικανικές αρχές. Στην ουσία πρόκειται για μια υπόσχεση που προϋποθέτει πως ο κατηγορούμενος θα εμφανιστεί στο δικαστήριο όταν έρθει η ώρα της δίκης (εξ ου και η ονομασία της ως “εγγύηση εμφάνισης”), ενώ εν τω μεταξύ θα συμμορφωθεί με συγκεκριμένους περιορισμούς, όπως συγκεκριμένο ύψος στις προσωπικές του δαπάνες, στις επιχειρηματικές δραστηριότητες κ.α.. Για να μπει σε ισχύ αυτή η συμφωνία έπρεπε να κατατεθεί μόνο το 10% του συνολικού ποσού της εγγύησης. Ωστόσο, ακόμα και για αυτά τα χρήματα δε χρειάστηκε άμεση πληρωμή. Εάν ο Bankman Fried δεν συμμορφωθεί με τους περιορισμούς ή δεν εμφανιστεί στη δίκη του, τότε τα $250.000 (το 10% της συνολικής εγγύησης) θα του χρεωθούν αυτομάτως. Το πρώτο στοιχείο που θα κατασχεθεί σε αυτήν την περίπτωση είναι το σπίτι των γονιών του στο Palo Alto.

Η νομοθεσία των ΗΠΑ ορίζει πως η εγγύηση εμφάνισης σημαίνει αποφυλάκιση για τον κατηγορούμενο χωρίς να απαιτείται προκαταβολή. Βασίζεται αποκλειστικά σε γραπτή δέσμευση, του κατηγορουμένου να εμφανιστεί στο δικαστήριο όταν αυτό απαιτηθεί.

Έτσι λοιπόν ο SBF τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική παρακολούθηση τοποθεσίας, θα φοράει δηλ. το γνωστό ‘’βραχιολάκι’’. Όχι λοιπόν για πάντα, αλλά όπως είπαμε  προσωρινά και με περιορισμόυς ελεύθερος ο Sam Bankman, μέχρι να έρθει ή ώρα της δίκης. Και πως θα γινόταν άλλωστε να αφεθεί τελείως ελεύθερος, ένας άνθρωπος που διέπραξε μία απάτη τόσων δισεκατομμυρίων δολαρίων! Αν και πολλά έχουν δει τα μάτια μας! Να θυμίσουμε ότι ο Bankman είχε ιδρύσει μία εταιρία trading, την Alameda Research, καθώς και το αννταλλακτήριο FTX  και μόχλευε τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών του ανταλλακτηρίου του. Χωρίς βέβαια να του παρέχεται η άδεια να προβεί σε αυτό, αφού οι όροι στο ανταλλακτήριο της FTX απαγόρευαν να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των πελατών, οι καταθέσεις τους δηλαδή που έκαναν σε κρυπτονομίσματα, για άλλους σκοπούς χωρίς την συγκατάθεσή τους. Ο Bankman όμως, απ’ ότι φαίνεται καταπάτησε αυτόν τον όρο προκειμένου να κερδοσκοπήσει, χάνοντας τα χρήματα των πελατών του. Βέβαια ο ίδιος είχε δηλώσει στο συνέδριο Dealbook στο CNBC ότι  «Δεν προσπάθησα να διαπράξω απάτη σε βάρος κανενός» και γενικά ότι λυπάται βαθιά για ό,τι συνέβη και πως απλά δεν έγινε σωστή διαχείριση. Οι έρευνες μέχρι τώρα όμως άλλα δείχνουν! Και απ’ ότι φαίνεται στο ‘’κόλπο’’ των δισεκατομμυρίων δολαρίων, πρέπει να ήταν και άλλα άτομα μαζί με τον SBF, καθώς δύο μέχρι τώρα συνεργάτες του έχουν ομολογήσει την ενοχή τους.

Τι ακριβώς σημαίνει η εγγύηση

Το appearance bond, όπως κατατέθηκε στο δικαστήριο, ορίζει πως 4 άτομα θα πρέπει να εγγυηθούν την πληρωμή των 250 εκατομμύριων δολαρίων. Προς το παρόν, οι μόνες δύο υπογραφές είναι αυτές του Allan Joseph Bankman και της Barbara Fried, δηλαδή του πατέρα και της μητέρας του SBF. Έχει ακουστεί πως υπάρχει ακόμα ένα άτομο το οποίο δεν είναι μέλος της οικογένειας του Bankman Fried. Αξίζει να αναφερθεί πως στην ακρόαση της περασμένης Πέμπτης που έγινε στη Νέα Υόρκη, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι η εγγύηση για τον Bankman Fried είναι μια από τις υψηλότερες όλων των εποχών.

«Όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο ή ένα μέλος της οικογένειας υπογράφει το appearance bond, εάν ο δράστης δεν εμφανιστεί στο δικαστήριο, αυτό επηρεάζει επιπλέον άτομα, δηλαδή τους συνυπογράφοντες της εγγύησης», όπως εξήγησε η Miriam Baer, ​​η οποία είναι αντιπρύτανης και καθηγήτρια νομικής, στη Νομική Σχολή του Μπρούκλιν.

Μάλιστα η Baer συνέχισε λέγοντας ότι ένα δικαστήριο θα μπορούσε να απαιτήσει μια προκαταβολή της εγγύησης. Ωστόσο, το γεγονός της συνυπογραφής του appearance bond από τρίτα μέρη, ειδικά εάν πρόκειται για στενά συγγενικά πρόσωπα, είναι ακόμη πιο ισχυρή εγγύηση, διότι σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος δεν εμφανιστεί στο δικαστήριο, τα τρίτα μέρη θα έχουν σοβαρό πρόβλημα.

Από πού θα μπορούσαν να προέλθουν τα 250 εκατομμύρια δολάρια

Εάν υποθέσουμε ότι ο SBF δεν εμφανίζεται στο δικαστήριο ή παραβεί κάποιον από τους περιορισμούς, τότε θα ενεργοποιηθεί πλήρως η εγγύηση των 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Ως εκ τούτου, το ερώτημα που προκύπτει είναι το αρχικό που τέθηκε και παραπάνω από την κοινότητα των ακόλουθων των κρυπτονομισμάτων. Από πού θα αντληθούν αυτά τα χρήματα; Σύμφωνα με το Reuters λοιπόν, οι γονείς του SBF αλλά και κάποια στελέχη της FTX έχουν αγοράσει ακίνητα αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων στις Μπαχάμες, τα τελευταία δύο χρόνια. Ως εκ τούτου, τα χρήματα θα μπορούσαν να προέλθουν από εκεί. Βέβαια δεν είναι σαφές ποιος έχει τι επί του παρόντος, για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

Ποιοι συνεργάτες του ομολόγησαν την ενοχή τους

Ο Andre Damian Williams που είναι εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης , μέσα από βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter αργά το βράδυ της Τετάρτης, ανακοίνωσε ότι η Caroline Ellison, η οποία ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda Research και ο συνιδρυτής της FTX, Gary Wang, παραδέχτηκαν την ενοχή τους για εξαπάτηση των πελατών στην πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτογράφησης. Επίσης, ο εισαγγελέας προέβη σε κάλεσμα ενώπιων των αρχών, όσων άλλων συμμετείχαν σε αυτό το κύκλωμα εξαπάτησης, από την  Alameda Research  και την FTX. Να αναφέρουμε ότι το ίδιο βράδυ υπήρξαν και άλλες επίσημες αναγγελίες εναντίον των Caroline Ellison και Gary Wang από την  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC) και την αμερικάνικη  Επιτροπή Εμπορευματικών Χρηματιστηριακών Συμβολαίων (CFTC) καθώς και οι δύο τους μήνυσαν για εξαπάτηση. Έχει στενέψει ακόμα περισσότερο λοιπόν ο κλοιός γύρω από τον Bankman με τις ομολογίες των δύο συνεργατών του και οι εξελίξεις αναμένονται να είναι αρκετά ενδιαφέρουσες.

Author Konstantinos