Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας υπογράφει το νομοσχέδιο για το Bitcoin

Konstantinos
23 Δεκεμβρίου 2022
985 Views
f0e32a83f1db2febad4c509d4f9ca5dd XL

Η Βραζιλία καινοτομεί μπαίνοντας δυναμικά στο χώρο των κρυπτονομισμάτων, αφού ο Πρόεδρος της χώρας, Jair Bolsonaro, υπέγραψε ένα νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο διαμορφώνεται ρυθμιστικό πλαίσιο για τη χρήση του Bitcoin ως μέσο συναλλαγής στη χώρα, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Βραζιλίας (DOU).

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί από το Κογκρέσο και ο Πρόεδρος της Βραζιλίας το υπέγραψε χωρίς να προτείνει καμία τροποποίηση.  Σε γενικές γραμμές ο στόχος του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία μιας υπηρεσίας για την επίβλεψη των κρυπτονομισμάτων στη Βραζιλία. Αυτό περιλαμβάνει φυσικά και την εποπτεία των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων. Οι νέοι κανόνες αναγνωρίζουν επίσης, το Bitcoin ως ένα ψηφιακή περιουσιακό στοιχείο με αξία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν μέσο πληρωμής αλλά και σαν επενδυτικό περιουσιακό στοιχείο για το έθνος της Νότιας Αμερικής. Το κείμενο του νομοσχεδίου αναφέρει συγκεκριμένα ότι το Bitcoin μπορεί να θεωρείται “μια ψηφιακή αναπαράσταση αξίας που μπορεί να διαπραγματευτεί ή να μεταφερθεί ηλεκτρονικά και να χρησιμοποιηθεί για πληρωμές ή ως επένδυση”.

Ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι το Bitcoin θα αποτελεί νόμιμο χρήμα της χώρας (όπως στην περίπτωση του Ελ Σαλβαδόρ). Ο νέος νόμος, ο οποίος τίθεται σε ισχύ σε 180 ημέρες από τη στιγμή της υπογραφής του, εγκαθιδρύει τη νομιμότητα σε περίπτωση χρήσης του BTC ως μέσο πληρωμής. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να εξελιχθεί στον τομέα της τεχνολογίας blockchain γενικότερα και των κρυπτονομισμάτων πιο συγκεκριμένα. Οι ρυθμιστικές αρχές και τα κυβερνητικά όργανα θα καθορίσουν βέβαια τους κανόνες που θα μπορέσουν όλα τα παραπάνω να αναπτυχθούν.

Η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας (BCB) θα είναι υπεύθυνη για τις συναλλαγές που θα γίνονται με Bitcoin χρησιμοποιείται ως πληρωμή. Παράλληλα η επιτροπή συναλλάγματος της χώρας (CVM) θα αναλάβει τον ρόλο του επιτηρητή όταν το Bitcoin θα αποτελεί επενδυτικό περιουσιακό στοιχείο. Η BCB, η CVM καθώς και  η φορολογική αρχή της Βραζιλίας, βοήθησαν τους νομοθέτες να βασική νομοθεσία που εισάγει το νομοσχέδιο.

Ο αντίλογος και τι αναμένεται τελικώς να συμβεί

Το νομοσχέδιο περνάει για την Βραζιλία, παρόλο που ο Πρωθυπουργός της χώρας, Roberto Campos Neto, έχει πει πολλές φορές ότι δεν βλέπει τα κρυπτονομίσματα ως μια εξαιρετική εναλλακτική λύση έναντι των πληρωμών με fiat χρήματα, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την αστάθεια της τιμής τους. Ωστόσο, η ρυθμιστική σαφήνεια που παρέχεται από τη νέα νομοθεσία σίγουρα θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις στο να αποδέχονται το BTC ως μέσο συναλλαγών.

Εν κατακλείδι, το νέο αυτό σίγουρα είναι ένα τεράστιο βήμα για το Bitcoin, αλλά και γενικά για τα κρυπτονομίσματα και την blockchain τεχνολογία. Άλλωστε η Βραζιλία, είναι μια χώρα πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων και αποτελεί παράλληλα τουριστικό και επενδυτικό πόλο έλξης.

Author Konstantinos