Ο Μπάιντεν στοχεύει σε πλούσιους φοροφυγάδες και crypto traders στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ

Konstantinos
22 Μαΐου 2023
862 Views
Μπάιντεν1

Καθώς οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό συνεχίζονται στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει στρέψει την προσοχή του στους «πλούσιους απατεώνες που φοροδιαφεύγουν και εκείνους  που εμπορεύονται κρυπτονομίσματα για επενδυτικούς σκοπούς» που πιστεύει ότι λαμβάνουν αδικαιολόγητα οφέλη. Οι δηλώσεις του Προέδρου έρχονται μετά τη συμμετοχή του στο φόρουμ της Ομάδας των Επτά (G7) στην Ιαπωνία, όπου τόνισε την επείγουσα ανάγκη για μια δικομματική συμφωνία για τον προϋπολογισμό. Το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η αποτυχία επίτευξης συναίνεσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανή χρεοκοπία για τις πληρωμές του χρέους της κυβέρνησης των ΗΠΑ την 1η Ιουνίου.

Οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό και οι προτάσεις του Μπάιντεν

Το φόρουμ της G7 χρησιμεύει ως πλατφόρμα για διακυβερνητικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ χωρών όπως ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την ολοκλήρωση της διάσκεψης ο Πρόεδρος Μπάιντεν αποκάλυψε ότι ο τελευταίος προτεινόμενος προϋπολογισμός του περιλαμβάνει περικοπές δαπανών που ξεπερνούν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Αυτό προστίθεται στις μειώσεις του ελλείμματος σχεδόν 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε προτείνει προηγουμένως η κυβέρνησή του, περιλαμβάνοντας τόσο περικοπές δαπανών όσο και νέες ροές εσόδων. Τονίζοντας τη σημασία μιας δικομματικής συμφωνίας, ο Μπάιντεν δήλωσε: “Πριν φύγω για αυτό το ταξίδι, συναντήθηκα και με τους τέσσερις ηγέτες του Κογκρέσου και συμφωνήσαμε ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε ήταν μια δικομματική συμφωνία. Έκανα το ρόλο μου. Τώρα είναι καιρός η άλλη πλευρά να απομακρυνθεί από τις ακραίες θέσεις της γιατί πολλά από αυτά που έχουν ήδη προτείνει είναι απλά, ειλικρινά, απαράδεκτα».

Ο Μπάιντεν στοχεύει σε πλούσιους φοροφυγάδες και crypto traders

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν στόχευσε συγκεκριμένα «πλούσιους φοροφυγάδες και εκείνους  που εμπορεύονται crypto για επενδυτικούς σκοπούς» ως δικαιούχους των Ρεπουμπλικανών νομοθετών. Εξέφρασε την άρνησή του να αποδεχθεί μια συμφωνία που προστατεύει αυτά τα άτομα, ενώ θέτει σε κίνδυνο βασικά προγράμματα όπως η επισιτιστική βοήθεια για σχεδόν 1 εκατομμύριο Αμερικανούς. Επιπλέον, επέκρινε τη συμπερίληψη 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε φορολογικές ελαφρύνσεις για τη βιομηχανία πετρελαίου και 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υπερβολικές πληρωμές για τη φαρμακευτική βιομηχανία. Αντίθετα, ο Μπάιντεν υποστήριξε την προτεραιότητα στο Medicaid (Πρόγραμμα των ΗΠΑ που παρέχει κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης σε άτομα και οικογένειες με χαμηλό εισόδημα), τη διατήρηση των θέσεων εργασίας των δασκάλων και τη διατήρηση των θέσεων επιβολής του νόμου.

Δικομματική συνεργασία και απόρριψη κομματικών συμφερόντων

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους να αναγνωρίσουν ότι μια δικομματική συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τους δικούς τους όρους. Τόνισε την ανάγκη για συμβιβασμό και εξέφρασε την απροθυμία του να στηρίξει συμφωνίες που δίνουν προτεραιότητα στα κομματικά συμφέροντα. Οι δηλώσεις του αντικατοπτρίζουν μια σειρά από προηγούμενες αναρτήσεις στο Twitter που υπογράμμιζαν τις αντικρουόμενες θέσεις μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών σε ζητήματα όπως τα φορολογικά κενά που βοηθούν τους πλούσιους επενδυτές κρυπτονομισμάτων και αντιτίθενται στις επιθεωρήσεις ασφάλειας τροφίμων.

Αντιμετώπιση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων

Στο πλαίσιο του σχεδίου προϋπολογισμού 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει αναγνωρίσει την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των κανόνων για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Στόχος του είναι να εφαρμόσει κανόνες απαγόρευσης ζημιών και να ρυθμίσει τις συναλλαγές με συνδεδεμένα μέρη, ευθυγραμμίζοντας τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία με τους κανονισμούς που διέπουν τις παραδοσιακές επενδύσεις. Ταυτόχρονα, ο Λευκός Οίκος έχει προτείνει ειδικό φόρο κατανάλωσης 30% στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που σχετίζεται με την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, η πρόταση αυτή αντιμετωπίζει την αντίθεση ορισμένων νομοθετών που τη θεωρούν αβάσιμη.

Ο Μπάιντεν τονίζει την επείγουσα ανάγκη να αποτραπεί η αθέτηση του χρέους

Καθώς οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να επαναληφθούν, ο Πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε την επιτακτική ανάγκη να αποτραπεί η αθέτηση υποχρεώσεων για το χρέος της χώρας. Αναγνωρίζοντας την πιθανή οικονομική καταστροφή που βρίσκεται μόλις λίγες ημέρες μακριά, ο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι συμφώνησαν να επανεκκινήσουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις. Ο Μπάιντεν υποστήριξε, “Η αθέτηση πληρωμών δεν είναι επιλογή. Η Αμερική δεν έχει αθετήσει ποτέ το χρέος και δεν θα το κάνει”. Αυτές οι αναφορές υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης λύσης.

Author Konstantinos