Η Ζιμπάμπουε θα λανσάρει ψηφιακό νόμισμα με υποστήριξη τον χρυσό: Το σχέδιο απαιτεί $100 εκατ.

Konstantinos
25 Απριλίου 2023
1068 Views
AdobeStock 555894041 1024x802 1

Ένα έθνος της Νότιας Αφρικής, η Ζιμπάμπουε, σχεδιάζει να λανσάρει ένα ψηφιακό νόμισμα που θα υποστηρίζεται από τον χρυσό και πιο συγκεκριμένα από τα αποθεματικά χρυσού της χώρας. Η χώρα χρειάζεται 100 εκατομμύρια δολάρια σε χρυσό για να ξεκινήσει το προτεινόμενο νόμισμα, σύμφωνα με τον Persistence Gwanyanya, μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Η πρωτοβουλία στοχεύει στη σταθεροποίηση του δολαρίου της χώρας που παραπαίει και στην αναχαίτιση της αστάθειάς του. Η Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αποτροπή της υποτίμησης του τοπικού της νομίσματος και ως εκ τούτου, οι άνθρωποι στη Ζιμπάμπουε προτιμούν συχνά να χρησιμοποιούν το δολάριο ΗΠΑ ως την προτιμώμενη μορφή νομίσματος για συναλλαγές και αποθήκευση αξίας. Η κεντρική τράπεζα της Ζιμπάμπουε έχει συγκεντρώσει αποθέματα χρυσού και θα τα χρησιμοποιήσει ώστε να στηρίξει το όλο σχέδιο. Συγκεκριμένα η κεντρική τράπεζα εισήγαγε μια πολιτική πέρυσι που υποχρέωνε τους ανθρακωρύχους να πληρώνουν μέρος των δικαιωμάτων τους σε μετρητά και μέταλλα. Έκτοτε, η τράπεζα χτίζει τα αποθέματά της σε χρυσό καθώς και σε άλλα πολύτιμα ορυκτά. Τα αποθέματα χρυσού της χώρας βρίσκονται επί του παρόντος στα 350 κιλά, σύμφωνα με τον John Mangudya, τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Το σχέδιο για ένα ψηφιακό νόμισμα με υποστήριξη χρυσού εγκρίθηκε από την επιτροπή νομισματικής πολιτικής τον περασμένο μήνα και πλέον η κεντρική τράπεζα της Ζιμπάμπουε ολοκληρώνει τις λεπτομέρειες για την κυκλοφορία του.

Ο Innocent Matshe, υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας, είπε ότι κάθε φορά που θα εκδίδεται ένα νόμισμα, θα υποστηρίζεται από πραγματικό χρυσό. Ο Matshe αρνήθηκε να σχολιάσει την αξία του χρυσού που θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη του ψηφιακού νομίσματος. Ωστόσο, είπε ότι η ιδέα είναι αρκετά απλή και οι περισσότερες χώρες ρωτούν πώς κατέληξαν στο σχέδιο.

Η χώρα στοχεύει σε αύξηση της παραγωγής χρυσού κατά 14% στους 40 τόνους φέτος, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, η Ζιμπάμπουε κέρδισε 377 εκατομμύρια δολάρια από την παραγωγή χρυσού σε σύγκριση με 463 εκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος. Η εισαγωγή λοιπόν ενός ψηφιακού νομίσματος που υποστηρίζεται από τον χρυσό στη Ζιμπάμπουε αναμένεται να τονώσει τη ζήτηση για χρυσό και να σταθεροποιήσει το νόμισμα της, που όπως προείπαμε παραπαίει. Η χώρα αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια μια οικονομική κρίση, με υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού και έλλειψη συναλλάγματος. Η εισαγωγή του νέου νομίσματος όπως επίσης είπαμε έχει ως στόχο να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της οικονομίας και να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στο δολάριο ΗΠΑ, που είναι επί του παρόντος εκείνο που επιλέγεται.

Εν κατακλείδι

Η Ζιμπάμπουε κάνει άλλη μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει το δολάριο που παραπαίει, εισάγοντας ένα ψηφιακό νόμισμα που θα υποστηρίζεται από χρυσό. Η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να βασιστεί στα αποθεματικά της σε χρυσό, τα οποία έχει συσσωρεύσει, για να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και να περιορίσει την αστάθεια του τοπικού νομίσματος. Το σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από την επιτροπή νομισματικής πολιτικής τον περασμένο μήνα, θα απαιτήσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε χρυσό για να ξεκινήσει το προτεινόμενο ψηφιακό νόμισμα. Το ψηφιακό νόμισμα που θα υποστηρίζεται από χρυσό θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μέσο διατήρησης και προστασίας της αξίας των αποθεμάτων χρυσού της Ζιμπάμπουε, καθώς κάθε νόμισμα που θα εκδίδεται θα υποστηρίζεται από ορισμένη ποσότητα πραγματικού χρυσού. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από τον πληθωρισμό ή άλλες οικονομικές αβεβαιότητες, καθώς ο χρυσός ιστορικά θεωρείται πολύτιμο και σταθερό περιουσιακό στοιχείο.

Author Konstantinos