Νέα αύξηση επιτοκίων από την FED: Πως αντιδρά το Bitcoin και το Ethereum

Konstantinos
23 Μαρτίου 2023
962 Views
mn fed 6

Την Τετάρτη, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (FED) ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.  Η κίνηση, η οποία φέρνει τα επιτόκια σε ένα εύρος στόχου από 4,75% έως 5%, ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη με τις προσδοκίες της αγοράς. Η ανακοίνωση οδήγησε αρχικά σε κέρδος 2,2% για το Bitcoin, ωθώντας την τιμή του κρυπτονομίσματος στα 28.800 δολάρια, σύμφωνα με το CoinGecko. Το Ethereum παρουσίασε επίσης μια μικρή άνοδο, φτάνοντας τα $1.800. Ωστόσο, και τα δύο κρυπτονομίσματα παρουσίασαν σημαντική αστάθεια λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, με το Bitcoin να πέφτει στα 26.730 δολάρια και το ETH στα 1.720 δολάρια τη στιγμή που γράφεται το παρόν.

Παρά την αύξηση των επιτοκίων, οι ανησυχίες για αστάθεια στον τραπεζικό τομέα έχουν κάνει ορισμένους αναλυτές να εικάζουν ότι η Fed ενδέχεται να μην συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τόσο επιθετικά όσο είχε προτείνει προηγουμένως. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην ιστορία των ΗΠΑ απέτυχαν, με τη Silvergate Bank, τη Silicon Valley Bank και την Signature Bank να αντιμετωπίζουν όλες σημαντικές αναταράξεις. Σε απάντηση, η Fed, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η Federal Deposit Insurance Corporation έχουν παρέμβει για να κατευνάσουν τις ανησυχίες και να αποτρέψουν το ντόμινο. Η Fed έχει επίσης αρχίσει να προσφέρει δάνεια στις τράπεζες για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα ρευστότητας.

Μιλώντας την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αναγνώρισε τις πρόσφατες χρεοκοπίες τραπεζών και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυστηρότερους όρους πίστωσης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Ως αποτέλεσμα, δεν δήλωσε πλέον ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων θα ήταν κατάλληλες για την μείωση του πληθωρισμού, αλλά αντίθετα πρότεινε ότι μπορεί να είναι σκόπιμη κάποια πρόσθετη σύσφιξη της πολιτικής

Οι αναλυτές έχουν προτείνει ότι οποιαδήποτε ένδειξη ότι η Fed θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια ή θα εξετάσει το ενδεχόμενο περικοπής τους θα μπορούσε να είναι θετική για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, ειδικότερα όπως το Bitcoin και το Ethereum.

Από την αποτυχία της Silicon Valley Bank, το Bitcoin γνώρισε άνοδο 44,5%, φτάνοντας περίπου τα $28.800 από περίπου $19.900. Το Ethereum έχει επίσης ανέβει 26% σε περίπου 1.800 δολάρια από περίπου 1.400 δολάρια και η κεφαλαιοποίηση όλων των κρυπτονομισμάτων έχει αυξηθεί στα 1,23 τρισεκατομμύρια δολάρια από 964 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 27,5% από τις 10 Μαρτίου.

Ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed στοχεύουν στη μείωση του πληθωρισμού, κινδυνεύουν επίσης να προκαλέσουν ύφεση αυξάνοντας τα επιτόκια πολύ υψηλά ή πολύ γρήγορα. Οι αυξήσεις έχουν επίσης κάνει τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου, όπως μετοχές τεχνολογίας και κρυπτονομίσματα λιγότερο ελκυστικά από πιο συντηρητικές επενδύσεις, όπως τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, τα οποία προσφέρουν εγγυημένες αποδόσεις που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση.

Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια είναι σύμφωνη με τον στόχο της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο οποίος έχει δείξει σημάδια σταθερής πτώσης από το ανώτατο όριο του 9,1% τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, το μέτρο πληθωρισμού 6% του Φεβρουαρίου παραμένει πολύ πάνω από το στόχο της Fed για 2% ετησίως.

Author Konstantinos