Ο CEO της Coinbase υπογραμμίζει την απειλή της Κίνας για το παγκόσμιο ψηφιακό χρηματοοικονομικό τοπίο

Konstantinos
1 Ιουνίου 2023
933 Views
bb70a6e3364e4b9fb2b454000ed6e625

Ο Μπράιαν Άρμστρονγκ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Coinbase, μιας από τις κορυφαίες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, εξέφρασε ανησυχίες για την αυξανόμενη επιρροή και κυριαρχία της Κίνας στον παγκόσμιο κλάδο ψηφιακής χρηματοδότησης. Σε ένα γραπτό άρθρο που εκφράζει την προσωπική του άποψη όπου δημοσιεύθηκε στις 30 Μαΐου, ο Άρμστρονγκ προειδοποίησε ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες πνίγουν τον τομέα κρυπτογράφησης και fintech με αυστηρούς κανονισμούς, η Κίνα είναι έτοιμη να επωφεληθεί και να αναδειχθεί ως παγκόσμιος ηγέτης στη χρηματοοικονομική τεχνολογία. Αποτυγχάνοντας να αναγνωρίσουν το ευρύτερο δυναμικό των κρυπτονομισμάτων πέρα από κερδοσκοπία, οι Αμερικανοί πολιτικοί κινδυνεύουν να παραδώσουν τη θέση της χώρας ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού ηγέτη και κόμβου καινοτομίας.

Εποπτεία ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ: Αγνοώντας την δυναμική των Crypto

Ο Άρμστρονγκ πιστεύει ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν αναγνωρίσει τις σημαντικές δυνατότητες των κρυπτονομισμάτων. Αντί να τα βλέπουν ως καταλύτη για μια νέα εποχή χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, οι ρυθμιστικές αρχές τα έχουν κατηγοριοποιήσει κυρίως ως κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία ή εργαλεία τζόγου. Αυτή η περιορισμένη προοπτική έχει εμποδίσει την πρόοδο του κλάδου των crypto. Ο Άρμστρονγκ προειδοποιεί ότι η αποτυχία κατανόησης των γενικών επιπτώσεων των κρυπτονομισμάτων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κατάσταση της Αμερικής ως ηγετικής παγκόσμιας οικονομικής δύναμης.

Οι ανησυχίες του Διευθύνοντος Συμβούλου της Coinbase έχουν επαναληφθεί από διάφορα στελέχη του κλάδου καθώς και υψηλόβαθμους γερουσιαστές. Ωστόσο, αυτές οι εκκλήσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό αγνοηθεί από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, ιδιαίτερα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), η οποία δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει την ανάγκη για ειδική νομοθεσία για τα κρυπτονομίσματα. Με την επιβολή περιοριστικών πολιτικών, οι ΗΠΑ οδηγούν ακούσια την καινοτομία και τις επενδύσεις στο εξωτερικό, αφήνοντας στην Κίνα την ευκαιρία να αναλάβει ηγετικό ρόλο στους τομείς της κρυπτογράφησης και της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας.

Φιλόδοξη επιδίωξη κυριαρχίας της Κίνας

Ο Άρμστρονγκ υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης τονίζοντας ότι δημοκρατικά έθνη όπως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό από την Κίνα, η οποία προωθεί ενεργά τις ψηφιακές πλατφόρμες Alipay και Tencent παγκοσμίως μέσω πρωτοβουλιών όπως η Πρωτοβουλία Belt and Road. Επιπλέον, η επιθετική ώθηση της Κίνας για την υιοθέτηση του ψηφιακού γιουάν, του ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας (CBDC), στοχεύει να αμφισβητήσει την υπεροχή του δολαρίου ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο. Η στρατηγική μόχλευση της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας της Κίνας για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποιητικό σημάδι για άλλα έθνη.

Η άνοδος των Crypto Hubs

Ενώ η Κίνα παραμένει η κύρια απειλή, άλλα έθνη προχωρούν γρήγορα στον αγώνα για να καθιερωθούν ως κόμβοι κρυπτονομισμάτων. Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βραζιλία, η Ιαπωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αυστραλία και η Σιγκαπούρη αναπτύσσουν ενεργά κανονισμούς crypto και προωθούν ευνοϊκά περιβάλλοντα για επιχειρήσεις που σχετίζονται με κρυπτογράφηση. Τοποθετώντας τους εαυτούς τους ως ελκυστικούς προορισμούς για την καινοτομία κρυπτογράφησης, αυτές οι χώρες επιδιώκουν να αποκομίσουν τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από το να είναι ηγέτες στον κλάδο της ψηφιακής χρηματοδότησης.

Η παρακμή του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ

Ο Άρμστρονγκ αποκάλυψε περαιτέρω ότι μια σημαντική πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι το τρέχον χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτυγχάνει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους. Έρευνες δείχνουν ότι το 70% των Αμερικανών φοβάται ότι τα παιδιά τους θα έχουν χειρότερο οικονομικό μέλλον εάν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές. Το αυξανόμενο εθνικό χρέος, σε συνδυασμό με τον αχαλίνωτο πληθωρισμό, επηρεάζει δυσανάλογα την πλειονότητα των Αμερικανών ενώ ωφελεί μόνο τους πλουσιότερους. Ο Άρμστρονγκ προειδοποίησε ότι οι συνέπειες της αδράνειας σήμερα θα βαρύνουν τις μελλοντικές γενιές.

Ρυθμιστικές προκλήσεις της Coinbase

Το Coinbase, ένα από τα κορυφαία ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, έχει αντιμετωπίσει νομικές απειλές από την SEC, υπογραμμίζοντας τα συνεχιζόμενα ρυθμιστικά εμπόδια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εταιρεία έχει αναζητήσει σαφήνεια σχετικά με τους κανονισμούς και έχει ξεκινήσει διάλογο με τις ρυθμιστικές αρχές, αλλά συνεχίζει να αντιμετωπίζει εμπόδια και αντιστάσεις. Η απροθυμία της SEC να παράσχει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές εμποδίζει την ανάπτυξη του κλάδου, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κυριαρχία της Κίνας και άλλων φιλικών προς τα κρυπτονομίσματα εθνών.

Author Konstantinos