Το Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύει να ρυθμίσει τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία εντός ενός έτους

Konstantinos
20 Απριλίου 2023
919 Views
Flag of the United Kingdom 3 5.svg

Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί σύντομα να αποκτήσει ρύθμιση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων εντός 12 μηνών, σύμφωνα με τον Άντριου Γκρίφιθ, τον Οικονομικό Γραμματέα στο Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε συνέντευξή του στο CNBC στις 17 Απριλίου, ο Γκρίφιθ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να αξιοποιήσει τα οφέλη του blockchain και να δημιουργήσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που είναι «ρεαλιστικό» και «αναλογικό» για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στον ιδιωτικό τομέα. Ο Γκρίφιθ τόνισε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται τώρα σε ευνοϊκή θέση να ρυθμίσει τα κρυπτονομίσματα με τρόπο ευέλικτο και αναλογικό, αναφέροντας την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως παράγοντα που έδωσε στη χώρα μεγαλύτερο έλεγχο επί των ρυθμιστικών κανόνων της. Εξέφρασε αισιοδοξία για τις δυνατότητες του Ηνωμένου Βασιλείου να υιοθετήσει μια αναπτυξιακή νοοτροπία και να αξιοποιήσει την τεχνολογική καινοτομία στον ιδιωτικό τομέα. Ο Γκρίφιθ τόνισε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα crypto θα συνδύαζε τους υφιστάμενους νόμους περί χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων με νέους ειδικούς κανόνες για τα κρυπτονομίσματα. Δήλωσε ότι στόχος είναι να ρυθμιστούν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία με τον ίδιο τρόπο όπως τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία όπου είναι δυνατόν, αλλά και να αξιοποιηθούν οι μοναδικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την τεχνολογία κρυπτογράφησης και κατανεμημένης λογιστικής. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε στον διακανονισμό με χρήση κρυπτονομισμάτων που υποστηρίζονται από fiat, ο οποίος περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και αναμένεται να εφαρμοστεί νωρίτερα από το ευρύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο. Ο Γκρίφιθ ανέφερε επίσης την πιθανή ανάπτυξη ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) για το Ηνωμένο Βασίλειο, κοινώς γνωστό ως “Britcoin”. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η ανάπτυξη ενός CBDC θα έχει μεγαλύτερο χρόνο παράδοσης και δεν αναμένεται να εφαρμοστεί εντός του επόμενου έτους. Τόνισε την ανάγκη για συζητήσεις πολιτικής για θέματα όπως το απόρρητο και η τεχνολογική υποδομή για να διασφαλιστεί ότι οποιοδήποτε κυρίαρχο ψηφιακό νόμισμα έχει το υψηλότερο επίπεδο ανθεκτικότητας.

Τα σχόλια του Γκρίφιθ έρχονται μετά από τη συνάντηση με τον Μπράιαν Άρμστρονγκ, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Coinbase, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο για να συζητήσουν πώς το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να γίνει «κόμβος καινοτομίας για την οικονομία Web3».

Οι φιλοδοξίες της Coinbase ευθυγραμμίζονται με τις απόψεις του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία να δει το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνει κόμβος κρυπτογράφησης. Άλλες περιοχές όπως το Ντουμπάι, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ έχουν επίσης καταβάλει προσπάθειες να τοποθετηθούν ως κόμβοι κρυπτογράφησης. Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις ενέργειες επιβολής τους σχετικά με την κρυπτογράφηση από τότε που ο Γκάρι Γκένσλερ ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς των ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2021.

Εν κατακλείδι

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει το ενδεχόμενο ρύθμισης των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων εντός ενός έτους. Η χώρα θέλει να αξιοποιήσει τα οφέλη που μπορεί να φέρει το blockchain στον ιδιωτικό τομέα και την οικονομία. Ο κανονισμός θα πρέπει να είναι και «ρεαλιστικός» και «αναλογικός» για να διασφαλιστεί η μεγιστοποίηση της οικονομικής ανάπτυξης. Το ρυθμιστικό πλαίσιο κρυπτογράφησης θα συνδυάσει τους υφιστάμενους νόμους περί χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων με νέους κανόνες που αφορούν ειδικά τα κρυπτονομίσματα και το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να εκμεταλλευτεί πρόσθετες ευκαιρίες στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Το προτεινόμενο ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (CBDC) έχει μεγαλύτερο “χρόνο παράδοσης” και ως εκ τούτου, δεν θα είναι έτοιμο εντός του επόμενου έτους. Τέλος, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να γίνει κόμβος κρυπτογράφησης και «κόμβος καινοτομίας για την οικονομία Web3».

Author Konstantinos