Mεγάλες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στις συναλλαγές Crypto

Konstantinos
5 Μαρτίου 2023
959 Views
bank of england crypto assets FPC

Κορυφαίες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της HSBC και της Nationwide Building Society, φέρεται να θέτουν περιορισμούς στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Αυτή η κίνηση έρχεται μετά από μια αρκετά δύσκολη χρονιά για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, η οποία είδε αρκετούς γίγαντες του κλάδου να καταρρέουν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η HSBC, το μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει απαγορεύσει στους πελάτες της να αγοράζουν κρυπτονομίσματα χρησιμοποιώντας τις πιστωτικές τους κάρτες λόγω «πιθανών κινδύνων». Η Nationwide έχει επίσης επιβάλει ημερήσιο όριο 5.000 λιρών για αγορές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων με χρεωστική κάρτα. Άλλοι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, όπως οι Lloyds Banking Group, Banco Santander και Natwest Group, έχουν ήδη ανακοινώσει παρόμοιους κανονισμούς. Για παράδειγμα, οι πελάτες της Santander έχουν όριο 1.000 £ ανά συναλλαγή και συνολικό όριο 3.000 £ μέσα σε περίοδο 30 ημερών.

Αυτοί οι περιορισμοί έρχονται ως απάντηση στις πολυάριθμες καταρρεύσεις το 2022 που οδήγησαν σε απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων. Η συντριβή του Terra/LUNA τον Μάιο ήταν το πρώτο μεγάλο πλήγμα και ακολούθησαν οι χρεοκοπίες των Three Arrows Capital και Celsius Network.  Επίσης ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα για τον κλάδο ήταν η κατάρρευση της FTX τον Νοέμβριο, που ήταν ένα από τα κορυφαία ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων αξίας 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκαλώντας καταστροφικές απώλειες σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πιστωτές. Ορισμένοι σημαντικοί παίκτες, όπως η Google, η Apple, η Amazon και το Netflix, ήταν μεταξύ αυτών που επλήγησαν. Οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, του Χονγκ Κονγκ και των ΗΑΕ, καθώς και οι κεντρικές τράπεζες της Κύπρου και των Μπαχάμες, επηρεάστηκαν επίσης. Αυτό το τραγικό γεγονός (FTX), επέφερε σημαντικό πλήγμα στον κλάδο προκαλώντας ένα τεράστιο ντόμινο, επηρεάζοντας αρνητικά τις δραστηριότητες πολλών εταιρειών. Η Genesis, η BlockFi και η Midas Investments κατέθεσαν πρόσφατα αίτηση προστασίας πτώχευσης. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την πρόθεσή της τον περασμένο μήνα να επιβάλει κανονισμούς στην τοπική βιομηχανία κρυπτογράφησης για να αποτρέψει ένα άλλο δυσμενές γεγονός. Οι προτεινόμενοι κανόνες θα αποσκοπούν στη διασφάλιση της μέγιστης ασφάλειας για τους επενδυτές, χωρίς να σταματήσουν την τεχνολογική ανάπτυξη.

Ο Andrew Griffith, Οικονομικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε: «Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας να αναπτύξουμε την οικονομία και να επιτρέψουμε την τεχνολογική αλλαγή και καινοτομία. Και αυτό περιλαμβάνει την τεχνολογία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τους χρήστες της νέας τεχνολογίας, διασφαλίζοντας διαφανή και δίκαια πρότυπα».

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι τράπεζες θέτουν περιορισμούς στις αγορές κρυπτονομισμάτων, δεδομένου του πρόσφατου ιστορικού του κλάδου. Η ασταθής φύση της αγοράς και η έλλειψη ρυθμίσεων την καθιστούν επικίνδυνη επένδυση για τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Με την εφαρμογή περιορισμών, οι τράπεζες προστατεύουν τον εαυτό τους και τους πελάτες τους από πιθανές ζημίες. Ωστόσο, αυτή η κίνηση θα μπορούσε επίσης να εμποδίσει την ανάπτυξη του κλάδου των κρυπτονομισμάτων, ο οποίος έχει γίνει αρκετά αποδεκτός τα τελευταία χρόνια. Θα μπορούσε να αποτρέψει τα άτομα από το να επενδύσουν σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, οδηγώντας σε αργότερο ρυθμό υιοθέτησης. Οι προτεινόμενοι κανονισμοί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στοχεύουν στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ ανάπτυξης και προστασίας, και μένει να δούμε πόσο αποτελεσματικοί θα είναι.

Εν κατακλείδι

Οι μεγάλες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου θέτουν περιορισμούς στις αγορές κρυπτονομισμάτων λόγω των πρόσφατων αποτυχιών του κλάδου. Αν και αυτή η κίνηση είναι κατανοητή από την άποψη της διαχείρισης κινδύνου, θα μπορούσε επίσης να επιβραδύνει την υιοθέτηση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Οι προτεινόμενοι κανονισμοί της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στοχεύουν στην εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ ανάπτυξης και προστασίας, και μένει να δούμε πόσο αποτελεσματικοί θα είναι. Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν επενδύουν σε κρυπτονομίσματα και να γνωρίζουν τους κινδύνους που εμπεριέχονται.

Author Konstantinos