Ο Do Kwon, ιδρυτής των Terraform Labs, συνελήφθει στο Μαυροβούνιο και αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη

Konstantinos
24 Μαρτίου 2023
998 Views
1200x 1 1

Ο Do Kwon, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Terraform Labs, κατηγορήθηκε για οκτώ κατηγορίες απάτης από εισαγγελείς των ΗΠΑ λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του στο Μαυροβούνιο. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν απάτη επί εμπορευμάτων, απάτη επί τίτλων, απάτη μέσω εμβάσματος, συνωμοσία για απάτη και χειραγώγηση της αγοράς.

Ο Kwon κατηγορείται ότι έκανε μια σειρά από ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με τον βαθμό στον οποίο το blockchain Terra είχε υιοθετηθεί από τους χρήστες και την αποτελεσματικότητα του TerraClassicUSD stablecoin (USTC) να διατηρήσει την ισοτιμία του με το δολάριο ΗΠΑ. Εικάζεται επίσης ότι συμμετείχε σε στρατηγικές συναλλαγών που είχαν σχεδιαστεί για να αλλάξουν την τιμή αγοράς του USTC.  

Ο Kwon συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα μαζί με τον συνεργάτη του Hon Chang Joon, ενώ προσπαθούσαν να πετάξουν στο Ντουμπάι χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα από την Κόστα Ρίκα. Η εφημερίδα Pobjeda με έδρα το Μαυροβούνιο ανέφερε ότι η Βασική Εισαγγελία του Κράτους ενδέχεται να ασκήσει σύντομα ποινικές διώξεις κατά των Kwon και Joon για χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Επίσης σε έλεγχο αποσκευών βρέθηκαν τρεις φορητοί υπολογιστές και πέντε κινητά τηλέφωνα, τα οποία κατέσχεσαν οι αρχές του Μαυροβουνίου.

 Οι εισαγγελείς της Νότιας Κορέας εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης κατά του Kwon στις 14 Σεπτεμβρίου, ο οποίος αντιμετωπίζει μια σειρά κατηγοριών απάτης και παραβίασης του νόμου για τις κεφαλαιαγορές στην πατρίδα του. Η Ιντερπόλ εξέδωσε επίσης κόκκινη ειδοποίηση για τη σύλληψή του και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατέθεσε η ίδια κατηγορίες για απάτη στις 16 Φεβρουαρίου. Οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν σχετίζονται με τον υποτιθέμενο ρόλο του στην κατάρρευση του Terra Luna Classic αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων (LUNC) και TerraClassicUSD stablecoin (USTC) τον περασμένο Μάιο. Μετά την κατάρρευση, ο Kwon φέρεται να μετακινήθηκε μεταξύ Σιγκαπούρης, Ντουμπάι και Σερβίας. Οι ποινικές κατηγορίες στο Μαυροβούνιο εμπίπτουν στο άρθρο 412 παράγραφος 2 του Ποινικού Κώδικα του Μαυροβουνίου, το οποίο επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης τριών ετών. Οι κατηγορίες στις ΗΠΑ επιφέρουν σημαντικά βαρύτερες ποινές εάν ο Kwon κριθεί ένοχος.

Η υπόθεση υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ρυθμιστικές αρχές και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου όταν ασχολούνται με τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Η αποκεντρωμένη φύση των κρυπτονομισμάτων, σε συνδυασμό με την έλλειψη σαφούς ρυθμιστικού πλαισίου, μπορεί να δυσχεράνει τον εντοπισμό και την πρόληψη δόλιων δραστηριοτήτων. Ωστόσο, η αυξανόμενη συμμετοχή των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών φορέων στον κλάδο υποδηλώνει ότι το ρεύμα μπορεί να στρέφεται προς όφελος μεγαλύτερης εποπτείας και λογοδοσίας.

Συνολικά, οι κατηγορίες εναντίον του Kwon χρησιμεύουν ως προειδοποίηση σε όσους εμπλέκονται στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, ότι οι δόλιες δραστηριότητες δεν θα γίνουν ανεκτές. Η υπόθεση υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για μεγαλύτερη ρύθμιση και υπευθυνότητα εντός του κλάδου για να διασφαλιστεί ότι οι επενδυτές προστατεύονται και οι δόλιες δραστηριότητες εντοπίζονται και τιμωρούνται. Τέλος υπογραμμίζει τους κινδύνους που συνδέονται με την επένδυση σε κρυπτονομίσματα. Οι επενδυτές θα πρέπει να κάνουν διεξοδική έρευνα πριν επενδύσουν και να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της απάτης, της αστάθειας της αγοράς και της ρυθμιστικής αβεβαιότητας.

Author Konstantinos