Η Ισπανική La liga σκοράρει με το blockchain!Θα αναγνωρίζει την κάθε μπάλα.

Konstantinos
9 Δεκεμβρίου 2022
1095 Views
άρθρο La Liga

Ένα από τα κορυφαία ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα στον κόσμο, η Ισπανική La liga θέλει να κάνει κάτι πρωτοποριακό χρησιμοποιώντας την τεχνολογία blockchain.

Όπως γνωρίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια κατά την διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα χρησιμοποιούνται περισσότερες από 10 μπάλες,  για τους γνωστούς και ευνόητους λόγους , καθυστερήσεις, καλή ροή αγώνα κτλ. Αν τώρα κάποιος παίκτης σκοράρει κατά την διάρκεια ενός αγώνα η ίδια μπάλα που μπήκε στο τέρμα πηγαίνει στην συνέχεια στην σέντρα, ώστε να συνεχιστεί ο αγώνας και όλα καλά μέχρι εδώ.. Ασ’ πούμε τώρα ότι στην συνέχεια γίνεται μία προβολή και η συγκεκριμένη μπάλα βγαίνει πλάγιο άουτ, αυτό ήταν.. η μπάλα χάθηκε! Ο παίκτης θα πάρει μία άλλη μπάλα στην τύχη, που όπως αναφέραμε και πριν είναι περισσότερες από 10 σε κάθε αγώνα και το ματς θα συνεχίσει κανονικά. Ας υποθέσουμε  ότι το ματς έληξε 1-0 με γκολ του Λιονέλ Μέσι . Αν λοιπόν τώρα ρωτήσουμε κάποιον ποια ήταν  η μπάλα που σημειώθηκε το γκολ, που έστειλε στα δίχτυα δηλ ο παίκτης, το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν θα ξέρει, ούτε καν ο ίδιος ο Μέσι που ήταν αυτός που την έστειλε στα δίχτυα. Εδώ λοιπόν έρχεται  αυτή η καινοτομία με την βοήθεια του blockchain ώστε να λύσει αυτό το θέμα και να μας πει ποια ήταν η μπάλα που σημειώθηκε το γκολ. Η La Liga λοιπόν  έρχεται σε συμφωνία με την εταιρεία Gol-Ball, μία εταιρία που είναι αφοσιωμένη σε αυτό και θα υλοποιήσει αυτήν την πρωτοποριακή ιδέα με την βοήθεια του blockchain, καθώς όπως είναι γνωστό  η τεχνολογία Blockchain παρέχει αξιοπιστία και διαφάνεια, χωρίς δυνατότητα τροποποίησης, για αυτό και θα χρησιμοποιηθεί.  

Πλέον ο κάθε παίκτης και οι φίλαθλοι θα γνωρίζουν ακριβώς ποια ήταν μπάλα ή οι μπάλες που σημειώθηκαν τα γκολ  Σε έναν τελικό για παράδειγμα Champions League που θα χρησιμοποιηθούν περισσότερες από 10 μπάλες, άλλη αξία θα έχει η μπάλα που σημειώθηκε το νικητήριο γκολ και άλλη μία οποιαδήποτε μπάλα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι να υποθέσουμε ότι ένας παίκτης έκανε «χατ-τρικ» δηλ. σημείωσε τρία γκολ σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό αγώνα. Ο παίκτης με την λήξη θα κρατήσει την μπάλα από το συγκεκριμένο ματς ως ενθύμιο, αλλά αν σκεφτούμε πιο προσεχτικά μάλλον δεν θα είναι αυτή που σημείωσε κάποιο γκολ ή αν είναι θα είναι καθαρά από θέμα τύχης. Εδώ έρχεται αυτή η νέα τεχνολογία που με την βοήθεια της θα μπορεί κάποιος να γνωρίζει 100% τις μπάλες που σκόραραν.  Γιατί όπως είπαμε άλλη αξία θα έχει για τον παίκτη αν ξέρει ότι αυτή είναι η μπάλα που έστειλε στα δίχτυα, καθώς επίσης άλλη συλλεκτική αξία θα έχει και για τον οπαδό.

Ο Samuel Eto’, ο Καμερουνέζος παίκτης που πέρασε από τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά σαλόνια όπως Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Τσέλσι  γνωρίζει καλά τι είναι να σκοράρεις και να κρατάς τις μπάλες ως ενθύμιο. Με την ανακοίνωση αυτής της καινοτομίας είπε:

«Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου ως ποδοσφαιριστής, κανονικά θα έπαιρνες μια μπάλα μόνο μετά από ένα χατ τρικ, αλλά ποτέ δεν ήσουν σίγουρος ότι ήταν αυτή η μπάλα που πέτυχες κάποιο από τα γκολ. Αν είχαμε καταφέρει να αναγνωρίσουμε τη μπάλα που σκοράρει, οι συμπαίκτες μου και εγώ θα τις θέλαμε όλες».  

Ποδοσφαιρικές μπάλες και ως NFT

H La Liga στην επίσημη ιστοσελίδα της ανέφερε ότι η πρόσβαση σε πιστοποιημένα ποδοσφαιρικά συλλεκτικά αντικείμενα μέχρι τώρα ήταν αδιανόητη για τους περισσότερους και ήταν προνόμιο για λίγους . Πλέον δίνεται η δυνατότητα ένα από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα ενός αγώνα, η μπάλα που σημειώνεται κάποιο γκολ να βρίσκεται στα χέρια των φιλάθλων που αγαπούν τις ομάδες τους. Επίσης ανέφερε ότι οι τιμές θα είναι προσιτές και περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν στις 8 Ιανουαρίου

Η Gol-Ball προχώρησε την όλη ιδέα και ένα βήμα παραπάνω. Με την βοήθεια του blockchain οι συγκεκριμένες μπάλες που σημειώθηκαν τα νικητήρια γκολ θα μπορούσαν να γίνουν και NFT, τα οποία να μπορούν να τα αγοράζουν οι οπαδοί των ομάδων. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο Andrés Rodríguez, που είναι ο γενικός διευθυντής της Gol-Ball.

«Αντικαθιστούμε την δημοπρασία και την προσφορά λίγων με τη συνεργασία πολλών. Είμαστε υπερήφανοι που όλοι οι θαυμαστές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα συλλεκτικά αντικείμενα τόσο στη φυσική όσο και στην ψηφιακή τους μορφή »

Συμπεράσματα

Η επανάσταση του blockchain αρχίζει να μην αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο, καθώς όλοι βλέπουν τις νέες δυνατότητες που παρέχει. Η τεχνολογία blockchain  έχει μπει για τα καλά στον χώρο του αθλητισμού, με σειρά τώρα να έχει το Ισπανικό πρωτάθλημα και μάλλον θα ανοίξουν οι πόρτες και για άλλα μεγάλα πρωταθλήματα ανά τον κόσμα για παρόμοιες ιδέες. Η ισπανική La Liga σε συνεργασία με την Gol-Ball θα υλοποιήσουν αυτή την πρωτοποριακή ιδέα «παρακολούθησης μπαλών» μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Μέσα στον Ιανουάριο αναμένονται οι ανακοινώσεις.

Author Konstantinos