Το μέλλον του χρήματος: Κινεζική πόλη θα πληρώνει μισθούς δημοσίων υπαλλήλων σε ψηφιακό γιουάν

Konstantinos
24 Απριλίου 2023
819 Views
1627999577 1627232657 china flag11 1200x800 1

Το Τσανγκσού, μια πόλη της Ανατολικής Κίνας, πρόκειται να γράψει ιστορία πληρώνοντας τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των κρατικών φορέων σε ψηφιακό γιουάν από τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Η κίνηση είναι μέρος των προσπαθειών της πόλης να προωθήσει την υιοθέτηση του ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας (CBDC) και να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό, βολικό σύστημα λειτουργίας και διαχείρισης έως το 2025.

Το ψηφιακό γιουάν είναι ένα ηλεκτρονικό νόμισμα που εκδίδεται από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και αποτελεί μέρος των προσπαθειών της χώρας να δημιουργήσει μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται σε πολλές πόλεις σε όλη την Κίνα, με στόχο να κυκλοφορήσει τελικά σε όλη τη χώρα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι σε δημόσιες υπηρεσίες, δημόσια ιδρύματα και κρατικούς φορείς σε όλα τα επίπεδα στο Τσανγκσού θα πληρώνονται με το ψηφιακό γιουάν. Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώθηκε από τις τοπικές αρχές χρηματοοικονομικής εποπτείας και το οικονομικό τμήμα, όπως αναφέρθηκε από το Shanghai Securities News το Σάββατο. Το Τσανγκσού προωθεί ενεργά τη χρήση του ψηφιακού γιουάν σε διάφορα σενάρια κατανάλωσης και αυτή η τελευταία κίνηση πληρωμής μισθών σε ψηφιακό γιουάν είναι ένα σημαντικό βήμα προς την περαιτέρω επέκταση της εφαρμογής του ψηφιακού νομίσματος της Κίνας.

Το ψηφιακό γουάν έχει διαφημιστεί ως ένας τρόπος για την αύξηση της οικονομικής ένταξης, τη μείωση του κόστους διαχείρισης μετρητών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος πληρωμών. Θεωρείται επίσης ως ένας τρόπος για την κινεζική κυβέρνηση να διατηρήσει τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και να μειώσει την εξάρτησή της από το δολάριο ΗΠΑ. Ωστόσο, το ψηφιακό γιουάν έχει προκαλέσει ανησυχίες σε ορισμένους ειδικούς, οι οποίοι ανησυχούν για τον πιθανό αντίκτυπό του στο απόρρητο, καθώς και για την πιθανή χρήση του για παρακολούθηση και έλεγχο από την κινεζική κυβέρνηση. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης του ψηφιακού γιουάν σε διασυνοριακές συναλλαγές, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να αμφισβητήσει την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο. Παρά αυτές τις ανησυχίες, η κινεζική κυβέρνηση προωθεί την κυκλοφορία του ψηφιακού γιουάν, με σχέδια να το καταστήσει τελικά διαθέσιμο στο ευρύ κοινό. Μένει να δούμε αν το ψηφιακό γουάν θα υιοθετηθεί ευρέως από το κινεζικό κοινό ή αν θα αντιμετωπίσει αντίσταση από όσους ανησυχούν για τον πιθανό αντίκτυπό του στην ιδιωτική ζωή και την οικονομική ελευθερία. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η ώθηση της κινεζικής κυβέρνησης για υιοθέτηση του CBDC δεν έγινε θα λέγαμε αποδεκτή από τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ, καθώς μόνο 625 κάτοικοι είχαν εγγραφεί για το ψηφιακό πορτοφόλι γιουάν τις πρώτες τέσσερις ημέρες της κυκλοφορίας του, παρά τα προνόμια που διαφημίστηκε ότι θα παρέχει, όπως την έκπτωση 20% στις αγορές από 1.400 τοπικούς προμηθευτές.

Πληρωμές διοδίων με ψηφιακό γιουάν

Μια άλλη αξιοσημείωτη εξέλιξη στην υιοθέτηση του ψηφιακού γιουάν είναι η αποδοχή του για πληρωμή διοδίων αυτοκινητοδρόμων στην πόλη Νινγκμπό, που βρίσκεται στην επαρχία Τσετσιάνγκ, μία επαρχία που έχει πληθυσμό περίπου 58 εκατομμυρίων κατοίκων. Από τις 28 Φεβρουαρίου, όλοι οι τοπικοί σταθμοί διοδίων στην πόλη Νινγκμπό δέχονται πλέον το ψηφιακό γιουάν ως έγκυρη μέθοδο πληρωμής. Αυτή σηματοδοτεί την πρώτη πόλη στην επαρχία Τσετσιάνγκ που υποστηρίζει το ψηφιακό γιουάν για διόδια αυτοκινητοδρόμων, αποδεικνύοντας την αυξανόμενη αποδοχή του ψηφιακού νομίσματος της Κίνας σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Η υιοθέτηση του ψηφιακού γιουάν στην πόλη Τσανγκσού και Νινγκμπό αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου της Κίνας για την προώθηση της χρήσης ψηφιακού νομίσματος σε ολόκληρη τη χώρα. Η Κίνα διερευνά ενεργά τις δυνατότητες του ψηφιακού νομίσματος εδώ και αρκετά χρόνια και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη και την υιοθέτησή του. Όπως προείπαμε, η ευρεία αποδοχή του ψηφιακού γιουάν της Κίνας από το κοινό και ο πιθανός αντίκτυπός του στην οικονομική ελευθερία δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Θα αγκαλιαστεί το ψηφιακό γιουάν από τον κινεζικό λαό ή θα αντιμετωπίσει αντίσταση από όσους είναι επιφυλακτικοί για τις συνέπειές του; Μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Author Konstantinos