Η Silvergate Bank θα υποβληθεί σε «εθελοντική ρευστοποίηση», ανακοίνωσε η Silvergate Capital Corporation

Konstantinos
9 Μαρτίου 2023
1007 Views
Fqut8d7XgAEuWSK

Η Silvergate Bank, μία από τις μεγαλύτερες crypto-τράπεζες, πρόκειται να ρευστοποιηθεί οικειοθελώς από τη μητρική της εταιρεία, την Silvergate Capital Corporation. Η απόφαση ανακοινώθηκε στις 8 Μαρτίου και φέρεται να λήφθηκε ως απάντηση στις πρόσφατες ρυθμιστικές εξελίξεις και τις αλλαγές στον κλάδο. Συγκεκριμένα η Silvergate Capital Corporation ανέφερε ότι, η απόφαση για διακοπή λειτουργίας ελήφθη «υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στον κλάδο και των ρυθμιστικών αρχών». Το σχέδιο ρευστοποίησης της Silvergate Bank περιλαμβάνει «πλήρη αποπληρωμή όλων των καταθέσεων».

Αρκετές μεγάλες εταιρείες κρυπτογράφησης, συμπεριλαμβανομένων των Coinbase, Paxos, Gemini, BitStamp και Galaxy Digital, ανακοίνωσαν τον Μάρτιο ότι θα διακόψουν τους δεσμούς τους με την τράπεζα μετά από έρευνα για την υποτιθέμενη συμμετοχή της Silvergate στην κατάρρευση της FTX. Η Silvergate Bank ανακοίνωσε στις 3 Μαρτίου ότι θα κλείσει το δίκτυο συναλλαγών της, επικαλούμενη μια «απόφαση που βασίζεται στον κίνδυνο». Αυτή η κίνηση προκάλεσε ανησυχίες για τη φερεγγυότητα της τράπεζας, ειδικά και μετά την ανακοίνωση ότι θα καθυστερούσε την υποβολή της ετήσιας έκθεσής της 10-K κατά δύο εβδομάδες, προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγορας. Το έγγραφο αυτό παρέχει συνήθως μια επισκόπηση της οικονομικής κατάστασης μιας εταιρείας.

Η Silvergate Bank ήταν ένας από τους σημαντικότερους τραπεζικούς εταίρους για πολλές εταιρείες κρυπτονομισμάτων και η μελλοντική απουσία της πιθανότατα θα έχει αντίκτυπο και σε άλλες εταιρείες κρυπτονομισμάτων με κεφάλαια συνδεδεμένα με την τράπεζα ή με άλλο τρόπο εκτεθειμένα. Σύμφωνα με αναφορές, ο όγκος μεταφοράς καταθέσεων fiat καταναλωτών μειώθηκε κατά περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.

Η απόφαση για την εκκαθάριση της Silvergate Bank έρχεται σε μια περίοδο που ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων υπόκειται σε αυξημένο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές. Τους τελευταίους μήνες, οι ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα και έχουν λάβει μέτρα για να ενισχύσουν την εποπτεία του κλάδου. Η κατάρρευση της FTX, η οποία φέρεται να συνδέθηκε με την Silvergate Bank, μπορεί να ενίσχυσε τις ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με την ασφάλεια και τη σταθερότητα του κλάδου κρυπτονομισμάτων. Η εκκαθάριση της Silvergate Bank είναι μια υπενθύμιση ότι, παρά τη διαφημιστική εκστρατεία και τον ενθουσιασμό γύρω από τα κρυπτονομίσματα, ο κλάδος εξακολουθεί να υπόκειται σε κινδύνους και προκλήσεις. Η κατάρρευση μιας μεγάλης τράπεζας crypto όπως η Silvergate Bank θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις ‘’ντόμινο’’στον ευρύτερο κλάδο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο έλεγχο και ρύθμιση.

Ποιος ο αντίκτυπος στις crypto-εταιρείες

Βραχυπρόθεσμα, η εκκαθάριση της Silvergate Bank πιθανότατα θα οδηγήσει σε αναστάτωση για τις εταιρείες κρυπτογράφησης που βασίζονταν στις υπηρεσίες της τράπεζας. Αυτές οι εταιρείες θα πρέπει να βρουν εναλλακτικούς τραπεζικούς εταίρους και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις και άλλες επιπλοκές καθώς πραγματοποιούν τη μετάβαση. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η εκκαθάριση της Silvergate Bank μπορεί να είναι μια θετική εξέλιξη για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων στο σύνολό της, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη διαφάνεια, σταθερότητα και εμπιστοσύνη στον κλάδο.

Εν κατακλείδι

Η εθελοντική εκκαθάριση της Silvergate Bank από τη μητρική της εταιρεία, Silvergate Capital Corporation, είναι μια σημαντική εξέλιξη για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Η κατάρρευση μιας μεγάλης crypto-τράπεζας όπως η Silvergate Bank υπογραμμίζει τους κινδύνους και τις προκλήσεις που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο έλεγχο και ρύθμιση. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, η εκκαθάριση της Silvergate Bank μπορεί να είναι μια θετική εξέλιξη για τον κλάδο, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη διαφάνεια, σταθερότητα και εμπιστοσύνη στον κλάδο. Οι crypto-εταιρείες που βασίζονταν στις υπηρεσίες της Silvergate Bank πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα βραχυπρόθεσμα, αλλά θα χρειαστεί να βρουν εναλλακτικούς τραπεζικούς εταίρους και να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο ρυθμιστικό τοπίο για να ευδοκιμήσουν στο μέλλον.

Author Konstantinos