Η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης έκρινε το Ethereum ως «τίτλο» καταθέτοντας μήνυση στο ανταλλακτήριο KuCoin

Konstantinos
10 Μαρτίου 2023
882 Views
1200x 1

Το γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης κατέθεσε μήνυση κατά του KuCoin, ενός κορυφαίου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων με έδρα τις Σεϋχέλλες. Η μήνυση ισχυρίζεται ότι το KuCoin έχει παραβιάσει τους νόμους περί τίτλων και εμπορευμάτων στην πολιτεία και έχει ως στόχο να εμποδίσει την πρόσβαση του ανταλλακτηρίου στη Νέα Υόρκη, αναγκάζοντας το να παράσχει γεωγραφικά τον ιστότοπό του με βάση τις διευθύνσεις (IP) και την τοποθεσία (GPS).

Αυτό που κάνει αυτή τη μήνυση ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι ότι η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Letitia James, ισχυρίζεται ότι το Ethereum (ETH) είναι τίτλος. Αυτός είναι ένας σημαντικός ισχυρισμός, καθώς το ETH είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και αυτή είναι μια από τις πρώτες φορές που μια ρυθμιστική αρχή ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι το ETH αποτελεί τίτλο. Συγκεκριμένα, η μήνυση υποστηρίζει ότι το ETH θεωρείται τίτλος επειδή οι χρήστες μπορούν να κερδίσουν οικονομικές ανταμοιβές κρατώντας-κλειδώνοντάς το, δηλαδή κάνουν staking, το κρυπτονόμισμα. Ο ισχυρισμός είναι ότι από τη μετάβαση σε proof-of-stake, η κατοχή ETH μεταφράζεται άμεσα σε δυνατότητα κέρδους, κερδίζοντας ανταμοιβές πονταρίσματος. Όσο περισσότερο ETH ποντάρει-κλειδώνει ένας χρήστης, τόσο περισσότερες ανταμοιβές μπορεί να κερδίσει. Αυτός είναι ένας μηχανισμός συναίνεσης που απαιτεί από τους χρήστες να ποντάρουν ή να κλειδώσουν το εγγενές κρυπτονόμισμα (ETH), για να διατηρήσουν το δίκτυο σε λειτουργία. Η μήνυση στοχεύει επίσης του KuCoin για φερόμενη ψευδή παρουσίαση του εαυτού του ως ανταλλακτήριο όταν στην πραγματικότητα είναι broker-dealer (μεσίτης-έμπορος) τίτλων και εμπορευμάτων. Και όπως προείπαμε επιδιώκει να εμποδίσει την πρόσβαση στο ανταλλακτήριο στη Νέα Υόρκη αναγκάζοντας το να παράσχει γεωγραφικά τον ιστότοπό του με βάση τις διευθύνσεις IP και την τοποθεσία GPS.

Το ανταλλακτήριο KuCoin, επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν και να πωλούν κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum από σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάποτε αυτοδιαφημιζόταν ως «το πιο προηγμένο και ασφαλές ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων», προτού υποστεί μια εισβολή 150 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020. Το KuCoin κατέχει την πέμπτη θέση στη λίστα των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το CoinGecko.

Η ρυθμιστική πίεση αυξάνεται καθώς οι νομοθέτες των ΗΠΑ αυξάνουν τη ρητορική κατά των crypto

Η χρονική στιγμή της αγωγής είναι αξιοσημείωτη, δεδομένης της προσοχής που έχουν λάβει τα ανταλλακτήρια τον τελευταίο καιρό από τις ρυθμιστικές αρχές. Μόλις τον περασμένο μήνα, η SEC επέβαλε πρόστιμο 30 εκατομμυρίων δολαρίων στο δημοφιλές αμερικανικό χρηματιστήριο Kraken επειδή η υπηρεσία staking (κλειδώματος) φέρεται ότι παραβίαζε τους νόμους περί τίτλων. Ο πρόεδρος της SEC (Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), Gary Gensler, άφησε επίσης να εννοηθεί ότι το Ethereum μπορεί να βρίσκεται στο ραντάρ της Επιτροπής, κάνοντας επανειλημμένα δημόσιες δηλώσεις που υποδηλώνουν ότι το Bitcoin είναι το μόνο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που η SEC πιστεύει ότι δεν αποτελεί τίτλο.

Αυτή η κίνηση είναι η τελευταία σε μια σκληρή καταστολή από τις αρχές των ΗΠΑ στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Η SEC έχει εντείνει τις ενέργειες επιβολής τον τελευταίο καιρό και πολιτικοί και νομοθέτες έχουν αναδείξει τη ρητορική κατά των crypto μετά τη δραματική κατάρρευση του άλλοτε κυρίαρχου ανταλλακτηρίου( FTX) και τη σύλληψη του ιδρυτή του Sam Bankman-Fried. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία έχει μερικούς από τους αυστηρότερους νόμους στη χώρα σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, τον περασμένο μήνα κατέθεσε μήνυση κατά του ανταλλακτηρίου CoinEx επειδή επίσης απέτυχε να εγγραφεί ως «broker-dealer» κινητών αξιών και εμπορευμάτων.

Συνολικά, αυτή η αγωγή θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, ιδιαίτερα εάν και άλλες ρυθμιστικές αρχές ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης ισχυριζόμενοι ότι το Ethereum θεωρείται τίτλος. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη συμμόρφωσης των ανταλλακτηρίων με τους νόμους περί τίτλων και εμπορευμάτων στις δικαιοδοσίες στις οποίες δραστηριοποιούνται, καθώς η παράλειψή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε νομικές ενέργειες εναντίον τους.

Author Konstantinos