Η σημαντική αναβάθμιση του Ethereum στέφθηκε με επιτυχία: Πλέον μπορεί να αποσυρθεί το κλειδωμένο Ether

Konstantinos
13 Απριλίου 2023
859 Views
iStock 1329407939 1200x800 1

Το πολυαναμενόμενο hard fork (σκληρό πιρούνι) Shapella του Ethereum εκτελέστηκε  στο Ethereum Mainnet στις 12 Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι οι επικυρωτές κόμβων (validators) του Ethereum μπορούν τώρα να αποσύρουν το μέχρι τώρα κλειδωμένο Ether μαζί με τις ανταμοιβές τους, από την αλυσίδα Beacon.

Μετά από μήνες καθυστερήσεων, το hard fork τέθηκε σε ισχύ στις 10:27 μ.μ. UTC (παγκόσμια ώρα). Το hard fork ήταν πολυαναμενόμενο και θεωρείται μια σημαντική αναβάθμιση μετά το ‘’The Merge’’ στις 15 Σεπτεμβρίου. Μέσω της Επενδυτικής Πρότασης Ethereum EIP-4895, το staked ETH προωθήθηκε από την αλυσίδα Beacon στην εικονική μηχανή Ethereum (EVM), επίσης γνωστή ως το επίπεδο εκτέλεσης, το οποίο κατέστησε δυνατές τις αναλήψεις. Αυτή η κίνηση θεωρείται ένα σημαντικό βήμα προς ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα proof-of-stake, φέρνοντας το Ethereum ένα βήμα πιο κοντά σε αυτόν τον στόχο. Μετά το ‘’σκληρό πιρούνι’’, οι επικυρωτές μπορούν τώρα να ζητήσουν μερική ή πλήρη ανάληψη των ψηφιακών νομισμάτων (ETH) τους.

Μέσα στα πρώτα 20 λεπτά του hard fork, ξεκλειδώθηκαν συνολικά 3.355 Ether και έγιναν 1.101 αναλήψεις, υποδεικνύοντας μια ισχυρή ζήτηση για αναλήψεις από τους κατόχους Ethereum. Επί του παρόντος, περίπου το 44% των κατόχων, ή 244.603 από το σύνολο των  562.572, μπορούν να προβούν σε ανάληψη. Οι περισσότερες από τις αναλήψεις μέχρι στιγμής κυμαίνονται από 2,8 έως 3,2 ETH, υποδηλώνοντας ότι οι ανταμοιβές είναι ο κύριος λόγος για την απόσυρση.  Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί για να αποτραπεί μια ξαφνική και μεγάλη εισροή Ether στην αγορά όπως δήλωσε το Ethereum Foundation. Η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να διαταράξει την τιμή του Ether και τη συνολική σταθερότητα της αγοράς. Το σκληρό πιρούνι Shapella μπορεί θεωρητικά να ξεκλειδώσει 18,1 εκατομμύρια ETH, που αυτή τη στιγμή ισοδυναμεί με πάνω από 34,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με το σκληρό πιρούνι που εκτελείται τώρα στο Ethereum Mainnet, οι επικυρωτές όπως είπαμε μπορούν πλέον να αποσύρουν το κλειδωμένο Ether και τις ανταμοιβές τους. Εκτός από αυτό η αναβάθμιση του σκληρού πιρουνιού Shapella σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων στο δίκτυο Ethereum, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των τελών συναλλαγης και της βελτίωσης της επεκτασιμότητας του δικτύου. Η αναβάθμιση θα βοηθήσει επίσης το Ethereum να μεταβεί από έναν αλγόριθμο συναίνεσης απόδειξης εργασίας (PoW) σε ένα πιο ενεργειακά αποδοτικό σύστημα απόδειξης πονταρίσματος(PoS). Σε ένα σύστημα PoS, οι επικυρωτές (validators) κλειδώνουν το Ether τους ως εγγύηση για να συμμετέχουν στην επικύρωση δικτύου. Αυτό δίνει κίνητρα στους επικυρωτές να ενεργούν προς το συμφέρον του δικτύου αφού διακυβεύεται το Ether τους. Αντίθετα, σε ένα σύστημα PoW, οι επικυρωτές ανταγωνίζονται για την επίλυση σύνθετων μαθηματικών εξισώσεων για να προσθέσουν ένα νέο μπλοκ στο blockchain. Αυτό απαιτεί σημαντική υπολογιστική ισχύ, που οδηγεί σε υψηλή κατανάλωση ενέργειας.

Το σκληρό πιρούνι Shapella ήταν μια πολυαναμενόμενη αναβάθμιση για το Ethereum, καθώς ανοίγει το δρόμο για την αναβάθμιση Ethereum 2.0, η οποία θα φέρει αρκετές σημαντικές αλλαγές στο δίκτυο Ethereum. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν την εισαγωγή Shard chains (αλυσίδων θραυσμάτων), οι οποίες θα αυξήσουν τη χωρητικότητα και την ταχύτητα του δικτύου, καθώς και την εισαγωγή νέων χαρακτηριστικών ασφαλείας για την πρόληψη επιθέσεων. Οι ‘’αλυσίδες θραυσμάτων’’ είναι ένας τύπος λύσης κλιμάκωσης για blockchains, συμπεριλαμβανομένου του Ethereum, που διαιρεί τον φόρτο εργασίας των συναλλαγών επεξεργασίας και των έξυπνων συμβολαίων σε μικρότερες μονάδες που ονομάζονται θραύσματα. Κάθε θραύσμα επεξεργάζεται ένα υποσύνολο συναλλαγών, αυξάνοντας τη χωρητικότητα και την ταχύτητα του δικτύου

Εν κατακλείδι

Το σκληρό πιρούνι Shapella είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το Ethereum, σηματοδοτώντας ένα κρίσιμο βήμα προς ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα απόδειξης πονταρίσματος (PoS). Η αναβάθμιση έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει διάφορα ζητήματα στο δίκτυο Ethereum, όπως τα τέλη συναλλαγών και την επεκτασιμότητα και θα βοηθήσει το Ethereum να μεταβεί σε έναν πιο ενεργειακά αποδοτικό συναινετικό αλγόριθμο. Οι επικυρωτές μπορούν από τωρα να αποσείρουν το ETH και τις ανταμοιβές τους, τις οποίες αποκόμισαν κατά την περίοδο κλειδώματος , κάνοντας δηλ. staking  το Ether τους. Όλα αυτά φέρνουν το  Ethereum ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων του.  Η κοινότητα του περιμένει με ανυπομονησία την αναβάθμιση Ethereum 2.0, η οποία υπόσχεται να φέρει αρκετές σημαντικές αλλαγές στο δίκτυο του Ethereum.

Author Konstantinos