Οι οπαδοί του ποδοσφαίρου δίνουν εκατομμύρια για τα Fan Tokens

Konstantinos
11 Νοεμβρίου 2022
930 Views
football 3d object abstract background 262243 481

Τα κρύπτο στο χώρο του ποδοσφαίρου

Πολλοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι παγκόσμιας εμβέλειας έχουν κερδίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια εκδίδοντας και πουλώντας τα δικά τους κρυπτονομίσματα ή fan tokens, όπως ονομάζονται. Το BBC News, κάνοντας μια έρευνα τον Δεκέμβριο του 2021, εκτίμησε ότι περισσότερα από 350 εκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί για τα fan tokens.Αυτά διατίθενται προς αγορά, προσφέροντας πραγματικά προνόμια στους κατόχους τους, από εκπτώσεις σε εισιτήρια αγώνων έως και ψηφοφορίες για θέματα πιο απλά (όπως το τι τραγούδια θα παιχτούν στα γήπεδα) αλλά και πιο σημαντικά, που έχουν να κάνουν ακόμα και με τη διαχείριση κάποιων συλλόγων.

Μέχρι στιγμής, στα πέντε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, διαφορετικοί σύλλογοι (συμπεριλαμβανομένων οκτώ ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ) έχουν λανσάρει ή εξετάζουν το ενδεχόμενο να λανσάρουν fan tokens. Tα tokens μπορούν να αγοράζονται και να πωλούνται και η αξία τους αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση.

Επίσης, ορισμένοι σύλλογοι, όπως η Μάντσεστερ Σίτι, πωλούν ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα γνωστά και ως NFTs (non-fungible tokens). Τα περισσότερα από τα κλαμπ που προσφέρουν fan tokens έχουν εγγραφεί σε μια εταιρεία που ονομάζεται Socios, η οποία οργανώνει την αρχική πώληση και την επακόλουθη διαπραγμάτευση των κρυπτονομισμάτων αυτών. Υπάρχουν φυσικά και άλλες μεγάλες πλατφόρμες που συμμετέχουν ενεργά στο όλο εγχείρημα, συμπεριλαμβανομένης της Binance και της Bitci.

Η Socios είπε στο BBC News ότι είχε πουλήσει tokens αξίας 270-300 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω της εφαρμογής της, αν και δε δηλώθηκε πόσα χρήματα πηγαίνουν απευθείας στους συλλόγους. Οι αγοραστές πρέπει πρώτα να μετατρέψουν τα χρήματά τους στο κρυπτονόμισμα της εταιρείας, το Chiliz, πριν προχωρήσουν στην αγορά των tokens.

Λεπτομέρειες της έρευνας

Η έρευνα, από την ομάδα κρυπτοαναλυτών “Protos”, υποδηλώνει ότι πολλοί αγοραστές διαπραγματεύονται κερδοσκοπικά τα token τους, όπως άλλα κρυπτονομίσματα, σε μια προσπάθεια να βγάλουν χρήματα.

Δεδομένου ότι τα προϊόντα κρυπτονομισμάτων βασίζονται σε ένα δημόσιο καθολικό τεχνολογικό σύστημα, το blockchain, η Protos μπόρεσε να προσδιορίσει ότι οι ομάδες, Λάτσιο, Μάντσεστερ Σίτι, Πόρτο και Σάντος εμφανίστηκαν να έχουν τις περισσότερες πωλήσεις. Τα fan tokens που είχαν τα περισσότερα έσοδα ήταν της Λάτσιο – έως και 130 εκατομμύρια δολάρια.

“Τα fan tokens διαπραγματεύονται πιο ενεργά από ότι θα περίμενε κανείς για αυτόν τον τύπο προϊόντος αφοσίωσης των θαυμαστών”, δήλωσε ο διευθυντής ειδήσεων της Protos, David Canellis και συνέχισε λέγοντας: “Γενικά, μικρά κρυπτονομίσματα όπως αυτά τα fan tokens μπορεί να είναι απίστευτα ασταθή λόγω του μικρού αριθμού των ανθρώπων που θέλουν να τα ανταλλάξουν. Οι κερδοσκόποι το γνωρίζουν αυτό, επομένως θα θεωρούσα ότι μεγάλο μέρος του εμπορίου σε αγορές fan tokens τροφοδοτείται αποκλειστικά από κερδοσκόπους που αναζητούν βραχυπρόθεσμα κέρδη.”

Η Socios ωστόσο αμφισβήτησε τον ισχυρισμό ότι πολλοί από τους χρήστες των fan tokens είναι κερδοσκόποι, λέγοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία κατέχει tokens για να υποστηρίξει τους συλλόγους.

Θα πρέπει βέβαια να αναφέρουμε ότι η αξία των tokens που κατέχουν 13 κορυφαίοι σύλλογοι μαζί ξεπερνά τα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά μέσο όρο, οι σύλλογοι ελέγχουν το 80% της προσφοράς των token τους. Αυτό σημαίνει ότι οι σύλλογοι ελέγχουν και την “κάνουλα” του ρυθμού διοχέτευσης των token τους στην αγορά.

Οι αντιδράσεις

Ορισμένοι οπαδοί βλέπουν την όλη προσπάθεια με επικριτική ματιά. Ωστόσο, η άγνοια για την νέα αυτή αγορά είναι λογικό να προκαλεί σε κάποιος ενδοιασμούς. “Οι γνώσεις μου για την αγορά κρυπτογράφησης είναι τουλάχιστον πρόχειρες και πιθανότατα είμαι εκπρόσωπος ενός μεγάλου αριθμού υποστηρικτών του ποδοσφαίρου που δεν έχουν σχέση με την αγορά κρυπτονομισμάτων”, δήλωσε η Sue Watson, πρόεδρος της Ένωσης Ανεξάρτητων Υποστηρικτών της Γουέστ Χαμ.

Η εφαρμογή Socios έχει πληροφορίες για τα fan tokens και φυσικά παρουσιάζει οργανωμένα τις κινήσεις τους με τις διακυμάνσεις των τιμών. Ο Max Rabinovitch, της Socios, είπε ότι το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να ανταμείβει τους θαυμαστές που κρατούν τα tokens αντί να τα ανταλλάξουν – πουλήσουν.

Προσφορές όπως μόνιμες εκπτώσεις 5% στα ψηφιακά καταστήματα των συλλόγων, δυνατότητες να κερδίσουν εισιτήρια και άλλα, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών για τους κατόχους των fan token. Σε κάθε περίπτωση τα οφέλη που προσφέρονται στους κατόχους αποφασίζονται από τους συλλόγους. Οι σύλλογοι έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να προσφέρουν περισσότερα ουσιαστικά προνόμια στους κατόχους των fan tokens.

Ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία NFTs

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι σύλλογοι εισέρχονται στο χώρο των κρυπτονομισμάτων είναι τα NFTs, όπως προαναφέραμε. Η Μάντσεστερ Σίτι, η Ρέιντζερς και η Γιουβέντους έχουν εκδώσει επίσημα NFTs, με ορισμένους να ξοδεύουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να τα αποκτήσουν. Πρόκειται για μοναδικές ψηφιακές εικόνες και βίντεο με ενσωματωμένο κώδικα που αντιπροσωπεύει την ιδιοκτησία.

Ένας εκατομμυριούχος συλλέκτης NFT, o Mike Bousis, είπε ότι είχε ξοδέψει περίπου 40.000 δολάρια για να αποκτήσει πέντε από αυτά. “Όταν είδα την κυκλοφορία των NFT της Μάντσεστερ Σίτι, έπρεπε να τα αποκτήσω”, δήλωσε. “Πάντα μου άρεσε η Μάντσεστερ Σίτι, μου αρέσει η ομάδα και θεωρώ ότι είναι ωραίο να τα αγοράσω και να τα έχω. Τα κατέχω – είναι δικά μου, μπορώ να τα εκθέσω όπου θέλω και να είναι ένα έργο τέχνης”.

Η Εθνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (NBA) των ΗΠΑ, ήταν ένας από τους πρώτους αθλητικούς οργανισμούς που πούλησαν NFTs, προσφέροντας βίντεο κλιπ αγώνων μπάσκετ. Εταιρείες όπως η Sorare προσφέρουν επίσης συλλεκτικές κάρτες ποδοσφαιριστών ως NFTs. Αυτές συνεχώς αυξάνονται σε δημοτικότητα, με περισσότερα από 142 εκατομμύρια δολάρια να έχουν δαπανηθεί ήδη από τους θαυμαστές, έως και τον Απρίλιο του 2019, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας από την Protos.

Γενικά ο χώρος των κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας blockchain, γνωρίζει μια ραγδαία άνθιση και αναμένεται να εισέλθουν σε αυτόν πολλοί και μεγάλοι ποδοσφαιρικοί και μπασκετικοί σύλλογοι αλλά και άνθρωποι από άλλα αθλήματα.

Author Konstantinos