Η Ρωσία και η Ιαπωνία θα λανσάρουν πιλοτικά CBDC τον Απρίλιο

Konstantinos
18 Φεβρουαρίου 2023
877 Views
Russia

Ρωσία «ψηφιακό ρούβλι»

Η ρωσική κεντρική τράπεζα πρόκειται να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για το ψηφιακό ρούβλι την 1η Απριλίου 2023, στο οποίο θα συμμετέχουν 13 τοπικές τράπεζες και αρκετοί έμποροι, δήλωσε η υποδιοικητής της τράπεζας, Olga Skorobogatova.

Αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πραγματικές συναλλαγές και πραγματικούς καταναλωτές στη Ρωσία, αλλά θα περιοριστεί σε συγκεκριμένο αριθμό συναλλαγών και πελατών. Οι συμμετέχουσες τράπεζες έχουν ήδη επιβεβαιώσει την ετοιμότητά τους να ξεκινήσουν τη δοκιμή για το ψηφιακό ρούβλι.

Το ψηφιακό ρούβλι είναι ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) που αναπτύσσεται από την Τράπεζα της Ρωσίας. Έχει σχεδιαστεί για να είναι μια ψηφιακή έκδοση του ρουβλίου, που είναι το επίσημο νόμισμα της Ρωσίας. Το ψηφιακό ρούβλι θα εκδοθεί από την Τράπεζα της Ρωσίας και θα χρησιμοποιηθεί για ηλεκτρονικές πληρωμές. Το πιλοτικό πρόγραμμα για το ψηφιακό ρούβλι θα περιλαμβάνει μεμονωμένες μεταφορές καθώς και πληρωμές σε επιχειρήσεις εμπορίου και υπηρεσιών. Ωστόσο, οι γενικοί πελάτες δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα σε πρώτη φάση, καθώς οι τράπεζες θα μπουν στο πιλοτικό με επιλεγμένους πελάτες.

Η Τράπεζα της Ρωσίας σχεδιάζει να καθορίσει πώς θα κλιμακώσει περαιτέρω το ψηφιακό ρούβλι μετά το πρώτο πιλοτικό στάδιο. Η έναρξη του πιλοτικού προγράμματος για το ψηφιακό ρούβλι ήταν προγραμματισμένη για το 2024. Αυτό όμως άλλαξε και οφείλεται στο γεγονός ότι η ρωσική κεντρική τράπεζα αναζητούσε μια εναλλακτική λύση στο σύστημα πληρωμών SWIFT εν μέσω οικονομικών κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας. Το ψηφιακό ρούβλι θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει στη Ρωσία μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και να βοηθήσει στον μετριασμό των επιπτώσεων των οικονομικών κυρώσεων.

 Εκτός από το ψηφιακό ρούβλι, υπήρξαν αναφορές ότι η Τράπεζα της Ρωσίας εξετάζει ένα πιθανό διακριτικό με υποστήριξη χρυσού που στοχεύει τις διασυνοριακές συναλλαγές. Ο πρώτος αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας, Vladimir Chistyukhin, πιστεύει ότι ένα τέτοιο «χρυσό διακριτικό» θα βοηθήσει τη Ρωσία να δημιουργήσει ένα νέο ελκυστικό επενδυτικό προϊόν και να δημιουργήσει μια απαραίτητη μέθοδο πληρωμής σε διεθνή διακανονισμό.

Ιαπωνία «ψηφιακό γιεν»

Και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) πρόκειται να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για ψηφιακό νόμισμα (CBDC) ή το «ψηφιακό γιεν» τον Απρίλιο. Η ανακοίνωση έρχεται αφότου η BoJ ολοκλήρωσε τις δοκιμές proof-of-concept το 2021 και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη ανάπτυξη του CBDC.

Αν και η πιλοτική δοκιμή δεν θα περιλαμβάνει πραγματικές λιανικές συναλλαγές, θα επεκτείνει τις εργασίες τεχνικής σκοπιμότητας της BoJ στο ψηφιακό γιεν και θα επιτρέψει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε ένα μοντέλο οικοσυστήματος CBDC. Ο εκτελεστικός διευθυντής της κεντρικής τράπεζας, Shinichi Uchida, τόνισε τη σημασία της διαβούλευσης με τον ιδιωτικό τομέα σχετικά με κρίσιμα στοιχεία του συστήματος CBDC, όπως εναλλακτικά μοντέλα δεδομένων και αρχιτεκτονικές για πληρωμές εκτός σύνδεσης.

Η είδηση για το πιλοτικό πρόγραμμα CBDC αναμενόταν με ανυπομονησία από τότε που τα τοπικά μέσα ανέφεραν τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας τον Νοέμβριο του 2022. Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, τουλάχιστον τρεις ιαπωνικές μεγατράπεζες και περιφερειακές τράπεζες θα συνεργαστούν με την BoJ στο πιλοτικό πρόγραμμα.

Η Ιαπωνία είναι ένα έθνος όπου τα ξένα stablecoins όπως το Tether απαγορεύονται βάση νόμου από το 2022, αλλά οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσής τους. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Ιαπωνίας, οι τροποποιήσεις θα πρέπει να εγκριθούν έως τον Ιούνιο του 2023.

Θετικές ή αρνητικές οι επιπτώσεις (CBDC);

Η κυκλοφορία του ψηφιακού γιεν και ψηφιακού ρουβλίου θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της κάθε χώρας. Τα CBDC έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν μια σειρά πλεονεκτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης οικονομικής ένταξης, των γρήγορων και φθηνότερων διασυνοριακών πληρωμών και της αυξημένης ασφάλειας και ιδιωτικότητας. Ωστόσο, η ανάπτυξη των CBDC εγείρει επίσης μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα και προκλήσεις. Αυτά περιλαμβάνουν τον πιθανό αντίκτυπο στο τραπεζικό σύστημα, την πιθανότητα κυβερνοεπιθέσεων και την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τα CBDC έχουν σχεδιαστεί με τρόπο που δεν υπονομεύουν τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

 Η έναρξη των πιλοτικών CBDC είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ιαπωνίας και της Ρωσίας. Τα αποτελέσματα των πιλοτικών προγράμματων θα παρακολουθούνται στενά από άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Η επιτυχία του ψηφιακού γιεν και ρουβλίου θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον των χρημάτων και των πληρωμών.

Author Konstantinos