Η Ιαπωνία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των χωρών που επλήγησαν από το βορειοκορεατικό crypto hacking
Μια πρόσφατη έκθεση της εταιρείας ανάλυσης blockchain Elliptic, που προβλήθηκε από τη Nikkei Asia, αποκαλύπτει…
Ο γερμανικός βιομηχανικός κολοσσός Siemens, έγινε μια από τις πρώτες εταιρείες στη Γερμανία που εξέδωσε ψηφιακό ομόλογο σε δημόσιο blockchain. Το ομόλογο είναι αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ και έχει διάρκεια ενός έτους σύμφωνα με τον νόμο περί ηλεκτρονικών τίτλων της Γερμανίας.
Το ομόλογο πωλήθηκε απευθείας σε επενδυτές όπως η DekaBank, η DZ Bank και η Union Investment, χωρίς την ανάγκη κεντρικού συμψηφισμού και παγκόσμιων πιστοποιητικών που βασίζονται σε ’’χαρτούρα’’. Η Siemens σημείωσε ότι η διαδικασία έκδοσης ψηφιακών ομολόγων είναι πολύ πιο γρήγορη και αποτελεσματική από τις παραδοσιακές μεθόδους έκδοσης ομολόγων.
Η εταιρεία τόνισε τα οφέλη από τη χρήση ψηφιακών ομολόγων έναντι των παραδοσιακών μεθόδων έκδοσης ομολόγων, δηλώνοντας ότι: “Η έκδοση του ομολόγου σε blockchain προσφέρει πολλά οφέλη σε σύγκριση με προηγούμενες διαδικασίες. Για παράδειγμα, καθιστά περιττά τα παγκόσμια πιστοποιητικά που βασίζονται σε χαρτί και την κεντρική εκκαθάριση. Επιπλέον, το ομόλογο μπορεί να πωληθεί απευθείας σε επενδυτές χωρίς να χρειάζεται μια τράπεζα για να λειτουργεί ως μεσάζων».
Η Siemens ολοκλήρωσε τη συναλλαγή χρησιμοποιώντας κλασικούς τρόπους πληρωμής επειδή το ψηφιακό ευρώ δεν ήταν ακόμη διαθέσιμο τη στιγμή της συναλλαγής. Ωστόσο, η συναλλαγή ολοκληρώθηκε σε μόλις δύο ημέρες, υπογραμμίζοντας την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της χρήσης της τεχνολογίας blockchain στην έκδοση ομολόγων. Η εταιρεία ελπίζει να τοποθετηθεί ως πρωτοπόρος στη συνεχή ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων για τις αγορές κεφαλαίων και κινητών αξιών.
Ο εταιρικός ταμίας της Siemens AG, Peter Rathgeb, εξέφρασε τα πλεονεκτήματα της χρήσης δημόσιων blockchains για την έκδοση τίτλων. Αυτή η μετάβαση από τα χαρτιά στους ψηφιακούς τίτλους θα επιτάχυνε τις συναλλαγές και θα τις καθιστούσε πιο παραγωγικές. Ο Rathgeb ανέφερε επίσης ότι η συνεργασία τους με τους εταίρους του έργου ήταν επιτυχής, σηματοδοτώντας μια σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη των ψηφιακών τίτλων στη Γερμανία.
Η Siemens πειραματίζεται με την τεχνολογία blockchain εδώ και μερικά χρόνια. Τον Οκτώβριο του 2020, μια πλατφόρμα συναλλαγών ενέργειας που βασίζεται σε blockchain, η Pebbles, με την υποστήριξη της Siemens, πραγματοποίησε μια εικονική επίδειξη της πλατφόρμας αγοράς που βασίζεται σε blockchain για βελτιστοποιημένη εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2019, η Siemens σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει τεχνολογία blockchain για ένα πρόγραμμα carsharing μέσω της Siemens Mobility, μιας από τις θυγατρικές της.
Η έκδοση ψηφιακών ομολόγων σε δημόσιο blockchain είναι ένα σημαντικό βήμα προς την υιοθέτηση της τεχνολογίας blockchain στις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές. Η χρήση της τεχνολογίας blockchain για την έκδοση ομολόγων προσφέρει πολλά οφέλη, όπως ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές συναλλαγές, μειωμένο κόστος και αυξημένη διαφάνεια. Οι λύσεις που βασίζονται σε blockchain μπορούν ενδεχομένως να διαταράξουν τις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές και να μεταμορφώσουν τον τρόπο έκδοσης και διαπραγμάτευσης των τίτλων.
Αρκετές άλλες εταιρείες έχουν επίσης αρχίσει να διερευνούν τη χρήση της τεχνολογίας blockchain στην έκδοση ομολόγων. Τα τελευταία χρόνια η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσε ένα ομόλογο χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain και η Τράπεζα της Κίνας εξέδωσε 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα που βασίζονται σε blockchain. Καθώς περισσότερες εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αρχίζουν να υιοθετούν την τεχνολογία blockchain, είναι πιθανό η χρήση ψηφιακών τίτλων να γίνει πιο διαδεδομένη.
Η έκδοση ψηφιακού ομολόγου από τη Siemens σε δημόσιο blockchain αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη των ψηφιακών τίτλων στη Γερμανία. Η χρήση της τεχνολογίας blockchain για την έκδοση ομολόγων προσφέρει πολλά οφέλη σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους έκδοσης ομολόγων και η υιοθέτησή της είναι πιθανό να διαταράξει τις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές. Καθώς περισσότερες εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αρχίζουν να υιοθετούν την τεχνολογία blockchain, η χρήση ψηφιακών τίτλων αναμένεται να γίνει πιο διαδεδομένη.