Coinbase: Μείωση επιπλέον 20% του εργατικού δυναμικού της & κλείσιμο μεγάλου μέρους των δραστηριοτήτων της στην Ιαπωνία

Konstantinos
12 Ιανουαρίου 2023
1018 Views
adobestock iryna budanova 1 1

Ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο η Coinbase Global Inc., που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, διακόπτει το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών του στην Ιαπωνία. Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος μιας γενικότερης κίνησης που κάνει η εταιρεία στο πλαίσιο προσαρμογής της στις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα των επενδύσεων, μετά από την ύφεση που σημειώθηκε τον τελευταίο χρόνο στις αγορές γενικά και στην αγορά των κρυπτονομισμάτων πιο συγκεκριμένα.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της Coinbase να απολύσει το 20% του εργατικού δυναμικού της παγκοσμίως. Σε γενικές γραμμές είναι γνωστό ότι ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων έχει χτυπηθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό, με αποκορύφωνα την πιο πρόσφατη χρεοκοπία του ανταλλακτηρίου FTX. Αυτό προκάλεσε μια σειρά απολύσεων σε αρκετές εταιρείες κρυπτογράφησης. Πιο συγκεκριμένα, η Coinbase απολύει περίπου 950 υπαλλήλους παγκοσμίως, ένα βήμα που σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Brian Armstrong, ήταν απαραίτητο να γίνει για να αντιμετωπιστεί η ύφεση του κλάδου. Με αυτόν τον τρόπο η Coinbase μειώνει κατά 25% τα λειτουργικά της κόστη.

Ο Armstrong δήλωσε επίσης ότι η εταιρεία δεν έχει προβλήματα κεφαλαιοποίησης και ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων ήρθε για να μείνει. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως η Coinbase θα χρειαστεί να κλείσει κάποια projects που έχουν μικρότερη πιθανότητα επιτυχίας, χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτά. Η εταιρεία αναμένει ότι η εκτέλεση του σχεδίου αναδιάρθρωσής της θα έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και θα κοστίσει από 149 έως 163 εκατομμύρια δολάρια.

Την Τετάρτη σε συνέντευξή του στο BNN Bloomberg, ο Nana Murugesan, αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης και διεθνών δραστηριοτήτων της Coinbase, δήλωσε: “Αποφασίσαμε να τερματίσουμε την πλειονότητα των δραστηριοτήτων μας στην Ιαπωνία, κάτι που οδήγησε στην εξάλειψη των περισσότερων ρόλων στην ιαπωνική μας οντότητα”. Επίσης, όταν ρωτήθηκε εάν η μονάδα της Ιαπωνίας θα μπορούσε να πωληθεί, είπε ότι η Coinbase δεν θα σχολιάσει πιθανότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Coinbase μειώνει τις δραστηριότητες της στην Ιαπωνία, παρόλο που η χώρα χαλαρώνει ορισμένους ρυθμιστικούς κανόνες της σχετικά με τα κρυπτονομίσματα. Εν τω μεταξύ, το όλο γεγονός ώθησε την Binance, το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό ανταλλακτήριο της Coinbase, να αναζητήσει σχετικές αδειοδοτήσεις για να μπει ξανά δυναμικά και σχεδόν μονοπωλιακά στην Ιαπωνία.

Ο Murugesan δεν διευκρίνισε πόσοι υπάλληλοι της Ιαπωνίας επηρεάζονται από την απόφαση αυτή, αλλά είπε ότι ένας μικρός αριθμός θα παραμείνει για να διασφαλιστούν τα περιουσιακά στοιχείων των πελατών της χώρας. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο μέχρι να οριστικοποιηθούν οι συζητήσεις με τον Οργανισμό Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Ιαπωνίας, ενώ συμπλήρωσε πως η Coinbase παραμένει προσηλωμένη στον βασικό της στόχο που δεν είναι άλλος από την παγκόσμια επέκτασή της.

Τέλος, περιέγραψε τις εξελίξεις στην Ιαπωνία ως ένα ορθό παράδειγμα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά, λέγοντας πως η εταιρεία είναι “πρόθυμη να λάβει σκληρές αποφάσεις για να διασφαλίσει ότι οι επενδύσεις μας ευθυγραμμίζονται με τις ευκαιρίες της τοπικής αγοράς”. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η Coinbase προχωρά σε τέτοιου είδους κινήσεις. Στα μέσα του 2022, είχε ανακοινώσει ότι θα απολύσει το 18% του εργατικού δυναμικού της, που ισοδυναμούσε τότε σε περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους. Επιπροσθέτως, τον περασμένο Νοέμβριο κατήργησε άλλες 60 θέσεις εργασίας.

Εν κατακλείδι, οι αποφάσεις αυτές για κάποιους δείχνουν αδυναμία του ανταλλακτηρίου να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που έχουν χτυπήσει όλες τις εταιρείες κρυπτογράφησης, λόγω της κρίσης στην αγορά. Η πλειονότητα της κοινής γνώμης ωστόσο δείχνει να αποδέχεται τις κινήσεις της Coinbase, ως μια αναγκαστική λύση για να μπορέσει η εταιρεία να συνεχίσει να είναι επικερδής και βιώσιμη.

Author Konstantinos