Η Fed αυξάνει την προσοχή της στα κρυπτονομίσματα, συμβουλεύει τις τράπεζες να προσέχουν τους κινδύνους ρευστότητας

Konstantinos
24 Φεβρουαρίου 2023
960 Views
a7787697f3315b5ff63c2f32dbe67da9 XL

Η Federal Reserve των ΗΠΑ, μαζί με την Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) και το Office of the Controller of the Currency (OCC), έχουν εκδώσει προειδοποίηση προς τις τράπεζες σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα και γενικότερα τα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό έρχεται εν μέσω του συνεχούς ενδιαφέροντος και των επενδύσεων στην αγορά κρυπτογράφησης, η οποία έχει οδηγήσει σε αυξημένο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές. 

Η δήλωση της Federal Reserve, υπογραμμίζει την αστάθεια της αγοράς κρυπτονομισμάτων, τον κίνδυνο τραπεζικών ‘’runs’’ και την πιθανότητα τα stablecoins να αποσυνδεθούν από το δολάριο, όπως συνέβη με το Terra USD (UST) ή να βιώσουν «εξάρθρωση» σε περιόδους άγχους και πανικού πελατών. Ο οργανισμός σημειώνει επίσης ότι ορισμένες πηγές χρηματοδότησης από οντότητες που σχετίζονται με περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης, ενδέχεται να θέτουν αυξημένους κινδύνους ρευστότητας στους τραπεζικούς οργανισμούς λόγω της μη προβλεψιμότητας των εισροών και εκροών καταθέσεων.

Οι υπηρεσίες συμβουλεύουν τις τράπεζες να είναι σε επιφυλακή για εταιρείες κρυπτογράφησης που αντιπροσωπεύουν ανακριβώς ή παραπλανητικά το καθεστώς ασφάλισης των καταθέσεων τους. Η δήλωση υπενθυμίζει στους τραπεζικούς οργανισμούς να εφαρμόζουν τις υφιστάμενες αρχές διαχείρισης κινδύνου και ότι ούτε απαγορεύεται ούτε αποθαρρύνονται να παρέχουν τραπεζικές υπηρεσίες σε πελάτες οποιασδήποτε συγκεκριμένης κατηγορίας ή τύπου, όπως επιτρέπεται από το νόμο ή τον κανονισμό.

Αυτή η προειδοποίηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλους οργανισμούς έρχεται μετά την κριτική από την γερουσιαστή των ΗΠΑ Elizabeth Warren στις τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές ότι δεν κάνουν αρκετά για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από απάτες κρυπτογράφησης.  

Η αυξημένη εστίαση στον χώρο των κρύπτο από τις ρυθμιστικές αρχές δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της εκρηκτικής ανάπτυξης της αγοράς και των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με αυτήν. Ενώ η κρυπτογράφηση έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη χρηματοδότηση και σε άλλους κλάδους, είναι σημαντικό οι επενδυτές και οι ρυθμιστικές αρχές να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας για την προστασία από απάτες, χειραγώγηση της αγοράς και άλλους κινδύνους.

Εν κατακλείδι

Η Federal Reserve και άλλοι οργανισμοί υπενθυμίζουν στις τράπεζες τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Ενώ η προειδοποίηση υπογραμμίζει τους πιθανούς κινδύνους και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την αγορά κρυπτογράφησης, τονίζει επίσης ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται οι υπάρχουσες αρχές διαχείρισης κινδύνου και ότι δεν απαγορεύεται στις τράπεζες να παρέχουν τραπεζικές υπηρεσίες σε πελάτες οποιασδήποτε συγκεκριμένης κατηγορίας ή τύπου. Καθώς η αγορά κρυπτογράφησης συνεχίζει να εξελίσσεται, είναι πιθανό οι ρυθμιστικές αρχές να συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά και να ‘’ρυθμίζουν’’ αυτόν τον χώρο.

Author Konstantinos